XS
SM
MD
LG

Zvonko Živković: Mora da postoji sistem, bez toga nema napretka

Foto: FSS

Problemi u radu mlađih reprezentativnih selekcija prisutan je dugi niz godina. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati plasmani na završnice Evropskog prvenstva. Upravo iz tih selekcija treba da se popunjavaju klubovi i seniorska reprezentacija. O navedenom problemu govorio je Zvonko Živković, slavni fudbaler Partizana i nekadašnji selektor omladinske i mlade reprezentacije.

U uvodu izlaganja kaže da je teško iz godine u godinu izbacivati vekliki broj igrača i zadržati kvalitetne igrače i trenere.

- Mora da postoji sistem, bez toga ne može da se napreduje. Sama organizacija rada zavisi od toga da li je klub rešen da ima i da ulaže u nju. Najvažnije je napraviti dobru selekciju, da se proceni kakav će igrač biti u budućnosti, a ne da se samo gledaju rezultati. Kod nas takmičenje je u prvom planu, a ne razvoj igrača, koji je specifičan i dugo traje. U srpskom fudbalu imali smo dosta talenata, ali oni nisu razvijani na pravi način. Uspevali su da dođu do reprezentacije, ali nisu postali nosioci igre u velikim klubovima. Mi karakteristike koje traži savremeni fudbal ne razvijamo ili ih igrači ne poseduju. Nemamo kontinuitet, slabo proizvodimo kvalitetne igrače – napominje i akcenat stavlja na prelazak igrača iz omladinskog u seniorski staž. Osvrnuo se na osvojeni Mundijal 2015. na Novom Zelandu i istakao da su vedete te generacije davali pečat, postali dobri igrači, međutim, kaže on, niko nije igrao u nekom vrhunskom klubu.

- Jako je teško napraviti omladinske škole u uslovima u kojima rade naši klubovi. Niti su treneri nešto opredeljeni za taj uzrast, niti su plaćeni koliko treba. Igrači nam služe da bi se prodali, a onda se dovode stranci sumnjivog kvaliteta. Po mom mišljenju, fudbal u Srbiji je na zalasku karijere i teško će se vratiti. Nažalost – kaže i kao pozitivan primer navodi hrvatski fudbal i reprezentaciju.

- Ništa nije slučajno, imaju kontinuitet, prave rezultate. Liga im broji deset klubova, pa naravno da će isplivati kvalitet. Mi imamo 16 klubova i bonus pravilo. Neverovatno... Umesto da imamo razvojne timove, ovde se unapred sve zna. Niko nema program rada koji se usavršava iz godine u godinu. Igrači dolaze sa 14-15 godina u klub i ako nisu sa 16-17 pri prvom timu, odmah su netalentovani. Nemoguće je odjednom da budete vrhunski igrač, jer se razvojni put ne može završiti za dve godine. Sve je ubrzano, mislim da razvoj ne može da se ubrza - bio je izričit.

Ukazuje da dobar deo klubova nema razvojne timove. Bonus pravilo je po njemu besmisleno od samog pojavljivanja.

- Bonus igrači su smejurija. Oni su tu samo zbog tog pravila, a ne zato što su kvalitet, iako jesu talentovani. Ne možeš da završiš osnovnu školu koja traje osam godina za dve. Odmah se upisuju na fakultet.

Navodi da mali broj trenera odlučuje da ostane u mlađim kategorijama.

- Ne mogu da procene dokle mogu da idu, pa ne mogu da se prođu u seniorskom fudbalu, iako bi više značili u omladinskom. Uz to ako ne može da zaradi za normalan život, pa niko neće ostati tu. Na sve to, ako neko koga ste trenirali ode za nekoliko miliona, vi od toga nemate ništa. Kod nas se iz kopački uskače u fotelju. Ne gleda se ko ima znanje, nego ko ima novac. Ovde je samo improvizacija. Ne znam po čemu sebe smatramo fudbalskom nacijom. Sve je čista improvizacija. Nije kod nas jedan klub. Sve je problem. Kakv je to fudbal kad gledaoce mame besplatnim kartama. Gledam samo utakmice koje me privlače. Ne znam ko dolazi na stadione da se provede i potroši vreme. Čemu dolaziti na stadion kada znate da će neko drugi da postigne gol umesto vas. Šta tražite tu? rezignirano kaže na ovu temu Živković.


Jedinstvo (Ub) 0 : 0 Radnički (N)
Spartak ŽK 2 : 0 IMT
Vojvodina 2 : 0 Železničar
OFK Beograd 3 : 2 Partizan
Crvena zvezda 2 : 0 Napredak
Mladost (L) 2 : 1 Radnički 1923
Tekstilac 2 : 1 TSC
Novi Pazar 2 : 2 Čukarički
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 7 6 1 0 19
2 Mladost (L) 8 5 1 2 16
3 OFK Beograd 8 5 1 2 16
4 Čukarički 8 4 2 2 14
5 Železničar 8 4 1 3 13
6 Partizan 6 3 2 1 11
7 Tekstilac 8 3 1 4 10
8 Radnički (N) 6 3 0 3 9
9 Vojvodina 7 2 2 3 8
10 IMT 7 2 2 3 8
11 Novi Pazar 7 2 2 3 8
12 Spartak ŽK 7 2 2 3 8
13 Napredak 8 2 2 4 8
14 Radnički 1923 7 2 1 4 7
15 TSC 7 2 1 4 7
16 Jedinstvo (Ub) 7 0 1 6 1