XS
SM
MD
LG

Prvi i drugi pored Dunava, derbi južne pruge u Vranju, da li "orlovi" mogu da "prelete" Moravu?

Na Istoku klubovi su odradili jednu trećinu prvog dela polusezone. Bar na vrhu vlada velika gužva i prvih šest ekipa razdvaja dva boda. Na začelju je slična situacija i za sada su bez pobede Budućnost, Trstenik PPT i Đerdap. Proteklo kolo dovelo je do smene na vrhu i pomalo neočekivano Jedinstvo 1936 je ispred svih, zahvaljujući pobedi nad imenjakom u Paraćinu. Timok 1919 je izgubio derbi pored Nišave, Vranjanci su brzo preboleli neuspeh od Morave 1918 i slavili u Vlasotincu. "Orlovima" su "potkresana" krila pored staklare i ispraćeni su sa pet golova. Jagodinci su promenili trenera i nastavili sa serijom remija, mada su bili bliži pobedi pored Dunava. Uspehu gostiju, pored Vranjanaca i Kruševljana, doprineo je neočekivano Brzi Brod u Trsteniku i Dunav u Popovcu.

U okviru 6. kola u subotu je na programu pet utakmica.

Lider odlazi na dalek put u Prahovo. Vezali su tri pobede (primili jedan gol) i obeležili uvodni deo sezone. Niski uspeha pridodali su očekivanim trijumfom u Paraćinu. U derbiju sa Dunavom biće na velikim iskušenjima i neće biti lako protiv podmlađenog i motivisanog domaćina. Pobedom u Popovcu spojili su dve pobede i potvrdili da su spremni za nove izazove.

Jagodincima se smeši prva pobeda nakon pet nerešenih rezultata. Dolaze neprepoznatljivi Trsteničani, koji su u seriji od četiri poraza. Igraju sporo, inertni, znaju da improvizuju i poraz od direktnog konkurenta iz Niša još više je produbio krizu. Na sve strane traže trenera koji bi zaustavio strmoglav pad. Plavi će igrati pod pritiskom i prva pobeda bi "otključala" vrata ka vrhu.

U Zaječaru je bilo turbulentno proteklih dana i završilo se odlaskom prvog operativca i trenera Žarka Jovanovića. Da nešto ne štima pokazao je prvi poraz u Pirotu. Protiv Đerdapa imaju šansu da se vrate na pobednički kolosek. Gosti još ne znaju za pobedu i srećno su došli do boda u duelu sa GFK Jagodinom. Najzad je stigla vest da je nova Kraljevica ispunila sve kriterijume za dobijanje UEFA-4 kategorije stadiona, na kojoj mogu da se igraju međunarodne utakmice.

Svilančani će ugostiti Vlasinu u ulozi favorita. Domaćin je zaređao sa remijima, poslednji u Ćupriji dobija na težini protiv ekipe koja predstavlja najprijatnije iznenađenje. Teško ih je pročitati i igraju po principu toplo-hladno. Vlasina je izgubila derbi "Južne pruge" od SU Dinamo Juga i upisala drugi poraz. Nisu bez šansi da iznenade domaćina i čvrstom zonom mogu do boda.

OFK Sinđelić je doživeo debakl pored staklare. Uljuljkani sa tri pobede, bez dovoljno motiva, naleteli su na spremnog i ornog domaćina i žestoko se opekli. Nisu bili na nivou i tri gola su primili iz prekida i bez reakcije tima. Dočekaće Moravu 1918, koja ne zna za poraz od maja prošle godine i na startu su neprijatno iznenadili neke od favorita. Nikog ne respektuju, igraju otvoreno i naročito su opasni u kontrama iz brze tranzicije.

Nedelja je rezervisana za duele u Popovcu, Vranju i Nišu.

Pored pomalo neočekivanog derbija pored Dunava, još jedan meč dobija na značaju, a akteri su SU Dinamo Jug i Radnički iz Pirota. Vranjanci su brzo zaboravili neprijatni poraz od novajlije iz Ćuprije i sa Rosulje doneli tri boda. Radi se o dobro nameštenoj ekipi, sa nekadašnjim superligaškim i prvoligaškim igračima, predvođenim vodećim strelcem lige iskusnim Acom Stojkovićem. Trener Marko Jovanović uspeo da jedan heterogen sastav da homogenizuje u kompaktnu i snažnu celinu. Piroćanci sa novim trenerom Bobanom Stankovićem idu polako, korak po korak ka vrhu. Jedan derbi su dobili protiv Timoka 1919 i osvojili sedam bodova iz tri utakmice. Novi derbi je najteži ispit u dosadašnjem toku prvenstva i šok izazvan promene za kormilom delovao je pozitivno na igrače, glednih igre i golova.

Unapred prežaljeni Brzi Brod razuverio je mišljenje da će biti topovska hrana za rivale i drugu pobedu u prvenstvu zabeležio je pored Morave, na terenu direktnog konkurenta. Igraju pred svojim navijačima, koji znaju da stvore brazilsku atmosferu, to ponekad može biti kontraproduktivno i ekipa jednostavno sagori u nastojanjima da dođe do rezultata. Dolazi Jedinstvo, koji su sa imenjakom iz Kruševca vezali drugi poraz i pokvarili učinak sa starta.

Mladi sastav Budućnosti nalazi se u sve težem položaju i novi poraz u Popovcu doživeli su od Prahovčana. Ponovo su domaćini na izuzetno lošem terenu, koji podjednako smeta i ekipi trenera Najdanovića i gostima. Protiv SFS Borca, koji u meč ulazi kao favorit, suprostaviće se borbenom igrom, čvrstim bedemom ispred svoga gola u pokušaju da ostanu neporaženi.


Dunav 1 : 0 Jedinstvo 1936
OFK Brzi Brod 0 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 3 : 1 Trstenik PPT
Timok 1919 1 : 1 Đerdap
SU Dinamo Jug 2 : 0 Radnički (P)
Radnički (S) 2 : 1 Vlasina
OFK Sinđelić 1 : 3 Morava 1918
Budućnost 2 : 1 SFS Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SU Dinamo Jug 6 4 1 1 13
2 Dunav 6 4 1 1 13
3 Morava 1918 6 3 3 0 12
4 Timok 1919 6 3 2 1 11
5 Jedinstvo 1936 6 3 2 1 11
6 Jedinstvo (P) 6 3 1 2 10
7 Radnički (S) 6 2 3 1 9
8 Radnički (P) 6 2 3 1 9
9 OFK Sinđelić 6 3 0 3 9
10 GFK Jagodina 6 1 5 0 8
11 OFK Brzi Brod 6 2 0 4 6
12 SFS Borac 6 1 2 3 5
13 Vlasina 6 1 2 3 5
14 Budućnost 6 1 1 4 4
15 Đerdap 6 0 3 3 3
16 Trstenik PPT 6 0 1 5 1