XS
SM
MD
LG

U Elemir dolaze vodeći Vrbašani, novosadski derbi na Detelinari, okršaj novajlija u Divošu

U Srpskoj ligi, Vojvodina, za sada glavnu reč vode novajlije OFK Vrbas i Sloboda, dok su favoriti negde u sredini (Kabel), Železničar i Novi Sad 1921 su još niže. Vrbašani su bili najefikasniji u duelu sa Bečejom 1918, Sloboda je iznenadila u Perlezu, Dinamo je najzad pobedio i bio ubedljiv protiv Podunavca. Hajduk je prvi put poražen pored Skrobare, dva derbija u Inđiji i na Štrandu završena su bez pobednika, Sloga je sa igračem manje odolela ambicioznim “kanarincima”.

U okviru 5. kola sutra se igra pet utakmica.

Prvi od nekoliko derbija igra se u Elemiru, između Naftagasa i vodećeg OFK Vrbasa. Naftaši su praktično iz prvog šuta poveli u Inđiji i uspeli u nastavku utakmice da odole energičnim i motivisanim igračima Železničara. Očekuje ih još jedan težak meč sa preporođenim novajlijom i nezahvalno je davati prognoze. Vrbašani predvođeni iskusnim Gojkovim i sa individualnim kvalitetom u napadu, izrešetali su mrežu Bečeja 1918. Posao im je olakšan isključenjem Vorgučina u 51. minutu. Nemaju šampionske ambicije, ako nastave u sadašnjem ritmu biće među vodećima.

OFK Kikinda je pored Naftagasa jedina neporažena ekipa u ligi, to dovoljno govori o čvrstini zadnje linije(primili jedan gol) i u skladu sa tim, na Štrandu su odigrali bez golova. Na sever Banata dolazi Omladinac, koji je srećno došao do boda protiv poslednjeg Borca. Mlada ekipa je odigrala nešto slabije i umalo da budu kažnjeni.

Novosadski derbi igra se na Detelinari i prilika je da gledaoci na renoviranom sportskom objektu uživaju u kreacijama dve kvalitetne ekipe. Dugo se nisu sastajali i nema velikog rivaliteta. “Kanarinci” su u Čonplji bili u minusu, imali igrača više drugo poluvreme i u završnici izjednačili. Kabel je odigrao bez golova i šansi sa Kikinđanima. Juče su iz Vojvodine na pozajmicu dobili još tri talentovana igrača i dolazak špica Obradovića iz Smedereva trebalo bi da popravi efikasnost.

Sloboda je domaćin Radničkom iz Zrenjanina. Novajlije su prijatno iznenadile u uvodu prvenstva, među njima je ekipa iz Donjeg Tovarnika. Vezali su dve pobede i u Perlezu sigurno dobili mladog domaćina, koji tone sve dublje. Zrenjaninci su se brzo oporavili od “petarde” na Detelinari i savladali Hajduk. Poveli su na vreme i iz ofanzivne tranzicije postigli pobedonosni pogodak. Biće oslabljeni bez kapitena Topića, kao i gosti bez reprezentativaca Kudrića i Lemića. Loš teren može biti veliki protivnik za razvoj igre i ići na uštrb kvaliteta igre.

Bečej 1918 dočekuje Dinamo 1945 sa polovičnim učinkom u prethodna četri kola. Iz Vrbasa su se vratili sa četiri gola u mreži i duel sa Pančevcima je prilika da budu u plusu. Gosti su rezultatski dobro prošli sa rivalom iz Belegiša, i pobedu overili u završnici utakmice. Pobedom su prekinuli niz od dva poraza, polako se dižu i nisu bez šanse pored Tise.

U nedelju se igraju tri preostale utakmice u Šajkašu, Divošu i Belegišu.

Borac je osvojio prvi bod u prvenstvu u Banovcima, načinili mali pomak i sa dozom samopouzdanja dočekaju promenljivi Železničar. Nisu imali ni sreće u pojedinim utakmicama i više su u krizi rezultata nego igre. Želja se nalazi u velikim kadrovskim problemima i trener Livaja ne može da računa na nekoliko bitnih igrača. Saračević i Ivelja su povređeni, napadač Dobrijević je napustio klub. U postojećim okolnostima traže novi model igre i moraće da se osloni na alternative u postojećem rosteru.

Hajduk posle prvog poraza u Zrenjaninu dočekuje Slogu kao favorit. Pad koncentracije, rano primljen gol i slabo branjena tranzicija kumovali su neuspehu ekipe iz Divoša. Sloga je uspela da se odbrani bez isključenog Ivanovića protiv Novosađana i osvoji bod. Bolje igraju kući nego na gostovanjima, menjali su dosta igrača, još traže dobitnu kombinaciju, jače oružje je ofanzivna tranzicija. Hajduk će biti bez reprezentativaca Nađa i Milovanovića, a gosti ne mogu da računaju na Miloševića i suspendovanog Ivanovića.

Derbi začelja igraju Podunavac i Vojvodina 1928. Oba rivala poražena su u prethodnom kolu. Podunavac ima mlad tim (prosek 21,5 godina), fizički su spremni za izazove, ali realiazacija je rak rana. Uvod u ubedljiv poraz pored Tamiša bio je promašen penal, igrač manje, povreda Beriše. Vojvodina 1928 ima mlad sastav koji nema dovoljan kvalitet za Srpsku ligu. Jedina pobedu i golove postigli su protiv omladinaca i kadeta Novog Sada 1921.


Naftagas 0 : 1 OFK Vrbas
Borac (Š) 0 : 2 Železničar
OFK Kikinda 1 : 1 Omladinac (NB)
RFK Novi Sad 1921 0 : 1 Kabel
Hajduk (D) 1 : 1 Sloga (Č)
Sloboda (DT) 2 : 1 Radnički Zrenjanin
Podunavac 3 : 0 Vojvodina 1928
Bečej 1918 1 : 1 Dinamo 1945
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vrbas 5 4 0 1 12
2 Sloboda (DT) 5 4 0 1 12
3 Kabel 5 3 1 1 10
4 OFK Kikinda 5 2 3 0 9
5 Hajduk (D) 5 2 2 1 8
6 Naftagas 5 2 2 1 8
7 Železničar 5 2 1 2 7
8 Dinamo 1945 5 2 1 2 7
9 Radnički Zrenjanin 5 2 1 2 7
10 Omladinac (NB) 5 1 3 1 6
11 Bečej 1918 5 1 3 1 6
12 Sloga (Č) 5 1 2 2 5
13 Podunavac 5 1 1 3 4
14 RFK Novi Sad 1921 5 1 1 3 4
15 Vojvodina 1928 5 1 0 4 3
16 Borac (Š) 5 0 1 4 1