XS
SM
MD
LG
08.08.2024 Administrator

Srbija je u top osam kadetskog Evropskog prvenstva

Kadetska reprezentacija Srbije - foto: RSS

Sjajan uspeh ostvarili su izabranici Darka Trivkovića pobedivši i Sloveniju rezultatom 34:32 (17:18) čime su obezbedili direktan plasman u završnicu i borbu za što veći plasman na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina.

Osim što završavaju kao prvi u grupi, ova pobeda srpskim kadetima obezbeđuje direktan plasman na SP 2025, direktan plasman na EP sledećoj kadetskoj generaciji, kao i priliku za borbu za učešće na Evropskom olimpijskom festivalu mladih - EYOF.

Ni ovoga puta nije moglo bez drame te su opet srpski kadeti najviše svojim greškama održavali Slovence u igri. 

Od poluvremena do 50. minuta vodili su Slovenci konstantno, ali su naši momci predvođeni Cenićem i Draškom držali to vođstvo na minimumu da bi u poslednjih 10 minuta utakmice ponovo zablistao golman Dušan Zekić čime je obezbeđeno prvo mesto u grupi A.

Ostaje utakmica sa Grčkom, ali ona neće uticati na dalji plasman. Susret u subotu omogućiće odmor igračima koji su u ove dve utakmice izneli najveći teret, a igračima sa manjom minutažom da pokažu zašto su deo nacionalnog tima.

Najefikasniji u drugoj utakmici grupne faze bio je Đorđe Draško sa 12 postignutih golova, ali je titulu igrača utakmice poneo Ognjen Cenić jer je konstantno bio efikasan i siguran od početka do kraja utakmice. Uroš Stanković imao je 100% učinak sa četiri postignuta gola iz isto toliko pokušaja, dok je kapiten Andrija Stankov sa svojih pet golova sa crte dao značajan doprinos. Jokić i Borojević pogodili su po jednom sa krila.

”Još jedna pobeda i siguran prolazak u drugi krug. Teška utakmica kao i juče, ali smo imali sreće i uz Božiju pomoć upisali još jednu pobedu. Odigraćemo maksimalno do kraja, ali sada je cilj odmoriti se za top osam jer tamo je sve moguće”, izjavio je mladi Cenić posle utakmice.

Selektor Darko Trivković nije krio koliko je ponosan na svoje momke.

”Dve jako teške utakmice su iza nas. Isti scenario i danas, vodimo, pa gubimo, smenjivali smo se u prednosti. Na kraju smo pokazali karakter, od čega su ovi naši momci sazdani. Čestitao bih im na toj borbenosti, jer kada je bilo najteže, oni su bili najbolji. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, posebno izboriti se iz najteže i najujednačenije grupe. Mnogo je važno što ova ekipa ne pada mentalno kada ide loše. I pre prvenstva sam izjavio da možda nismo najbolja ekipa, ali svakog možemo da pobedimo.”

Podršku sa tribina pružili su i Generalni sekretar RSS, Aleksandar Brković i Rukovodilac sportskog sektora, Željko Radojević, koji su utakmicu pratili u društvu EHF čelnika, Božidara Đurkovića.

”Rezultat ove selekcije pokazao je temeljan rad i odličnu selekciju kako igrača, tako i stručnog kadra, dok je kontinuitet rezultata u mlađim kategorijama sada već evidentan jer su baš u Podgorici kadetkinje svoje EP završile šeste, a juniori prošle godine bili četvrti na Svetu uz bronzu sa svog EP godinu dana ranije. Osiclacije u selekcijama tokom dve godine njihove generacije su u tim godinama normalne ali sistemski rad sa reprezentativnim mlađim kategorijama je evidentan. Od izuzetno velike važnosti su direktni plasmani na naredno kadetsko SP i kadetsko EP, dok će se ovi momci siguran sam boriti i za Olimpijski festival za narednu kadetsku selekciju”, izjavio je Radojević posle utakmice.

Sledi dan pauze pa poslednja utakmica u grupi protiv selekcije Grčke, u subotu, 10. avgusta, sa početkom u 17 časova.