XS
SM
MD
LG

"Oklopnici" u subotu na krovu, derbi pored "Rajka Mitića", stižu motivisani Surduličani, Gatovci dočekuju ere u Pančevu

Derbi u Šapcu i pobeda domaćina doneli su smenu na vrhu tabele Prve lige. Inđija se budi i pobeda u Užicu nagoveštava bolje dane za zelene. Radnik je deklasirao Čačane i slavio nakon četiri utakmice, Javor Matis je očitao lekciju slabim “gumarima”, kao Voždovac bledim Leskovčanima. Ispod brega je odigran borbeni vojvođanski derbi. Domaćini i gosti su podjednako bili uspešni(po tri pobede), dva meča su odigrana bez pobednika i postignuto je 18 golova.

U subotu je na programu meč između Voždovca I Smedereva 1924. Voždovac blista na poslednje dve utakmice i visoko su porazili Sloven (5:0) i u Leskovcu GFK Dubočicu (3:0). Reč je o ekipama iz donjeg dela tabele, ali je činjenica da su “zmajevi” sklopili respektabilan sastav spreman da se uhvati u koštac sa konkurentima za naslov prvaka. Smederevo 1924 je malo podiglo nivo forme u odnosu na konfuzan start i upisalo drugu pobedu protiv sve slabijih Mitrovčana. Na krovu nisu bez šansi.

U nedelju je na programu pet utakmica.

Derbi se igra pored “Rajka Mitića”, gde gostuje Radnik. Ljubičasti su bez pet standardnih igrača u derbiju položili oružje pred preporođenim Šapčanima. Trener Marko Neđić sa rezervnom opcijom nije mogao računati na povoljan rezultat i pobeda domaćina je zaslužena. Radnik je na neutralnom terenu u Mčvanskoj Mitrovici, sa novim trenerom Zoranom Vasiljevićem nadigrao do tog meča, konstantne i dobre Čačane. RFK Grafičar će biti u prilici da izvede najači sastav predvođen Maksimovićem i bar na papiru su bliži pobedi. Na drugoj strani, Surduličani kao pretendenti za najviši plasman moraju da igraju u kontinuitetu.

Lokalni derbi se igra u Mačvanskoj Mitrovici, gde se sastaju Radnički 1922 i vodeća Mačva. Tradicionalno u okršajima starih poznanika bolje prolaze Mitrovčani. Međutim, sitauacija se drastično promenila, Šapčani su na vrhu, nalaze se u seriji pobeda, domaćin u poslednje vreme igra promenljivo (tri kola - jedan bod). Crno-crveni moraju i na strani da pokažu da mogu biti tako uspešni kao pored Save, ukoliko žele da zadrže sadašnje pozicije. Radnički se nalazi u lošem momentu, doveli su trenera iz Mađarske koji ne poznaje dovoljno igrače i ligu, i tek nailaze teške utakmice.

Derbi začelja igra se u Gornjoj varoši, između Zemuna i GFK Dubočice. Zeleno-plavi nisu pokazali sve što mogu, igraju promeljivo, malo su se stabilizovali u prethodna dva kola i veliki problem predstavlja slaba realizacija. Leskovčani su već posle 40 minuta meča sa zmajevima bili u minusu od dva gola i isključenje Živkovića u 80. minutu pomoglo je Voždovcu da pobedu učini još ubedljivijom. I dalje imaju organizacionih problema, sa lokalnom samoupravom nikako da nađu zajednički jezik po pitanju finansiranja kluba. Moraju da plate svaki nastup na novoj Dubočici, a zanimljivo je istaći da mlađe selekcije kluba nisu mogle ni da provire na velelepni objekat.

Trener Jovan Goljić već tri sezone uspešno kormilari brodom Inđije i uvek su bili na korak od ulaska u elitu. Po nepisanom pravilu slabije stratuju i kad su otpisani znaju da se izdignu kao u Užicu i krenu ka gornjem domu gde im je po kvalitetu mesto. Trayal je najveće razočarenje, sačuvali su kostur tima, pojačali se, promenili trenera, ali rezultata nema.

Javor Matis polako pokazuje pravo lice, sklopili su dobitnu kombinaciju i protiv Slovena su favoriti. Vezali su dve pobede i u Paraćinu dobili Kruševljane bez problema i sve su bliže vrhu. Rumljani se nalaze u krizi, izgubili su dva meča i protiv Zemuna došli do skromnog boda. Branko Žigić je treći trener za kratko vreme i pitanje je koliko može da pomogne limitiranoj ekipi. Neizvesno je gde će se igrati utakmica, najverovatnije u Užicu.

Ponedeljak je rezervisan za duele u Užicu i Novom Sadu.

Mladost GAT ide utabanim putem i do remija u Vršcu nanizali su tri pobede. Jedini su prvoligaš bez poraza, igraju racionalno i vredno sakupljaju bodove. Trener Nenad Mijailović se prvi put našao u neobičnoj ulozi vodeći gostujuću ekipu u njegovom Vršcu. 50 minuta su bili bolji rival, nakon izjednačujućeg gola domaćina težište se prebacilo na drugu stranu i kad se sve sabere remi je najpravičniji ishod. GFK Sloboda se nalazi u krizi igre i rezultata (3 kola-jedan bod) i pored GFK Dubočice još nisu osetili slast pobede. Novosađani za goste kažu da vrede više od tri osvojena boda i dobre rezultate žele da potvrde u ponedeljak. Kokanović je dobrim igrama izvadio kartu za povratak u redove lala, rekovalscent Ilić će biti na klupi, a Drobnjak se vraća za naredni meč. Zbog pucanja vodovodne cevi na stadionu u Novom naselju biće primorani da utakmicu odigraju u Pančevu.

Čačani kao da posustaju i na prethodna tri susreta uzeli su tri boda. Posebno je bio bolan debakl od Radnika u Mitrovici. Igraju na gol više i na njihovim utakmicama pada najviše golova. Vrščani su nakon dva poraza uspeli da remiziraju ispod brega u duelu sa Novosađanima i bez pobede su pet utakmica. Vreme je da podmlađeni sastav zaigra kao u Smederevu na startu i pokažu da mogu više.


Borac 1926 3 : 1 OFK Vršac
RFK Grafičar 1 : 0 Radnik
Radnički (SM) 0 : 1 Mačva
Voždovac 0 : 1 Smederevo 1924
Zemun 1 : 4 GFK Dubočica
Javor Matis 0 : 0 GFK Sloven
Inđija Toyo Tires 1 : 2 Trayal
Mladost GAT 1 : 0 GFK Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva 7 6 0 1 18
2 RFK Grafičar 7 6 0 1 18
3 Mladost GAT 7 4 3 0 15
4 Voždovac 7 4 1 2 13
5 Javor Matis 7 3 3 1 12
6 Borac 1926 7 3 2 2 11
7 Smederevo 1924 7 3 1 3 10
8 Radnik 7 2 3 2 9
9 Inđija Toyo Tires 7 2 1 4 7
10 Radnički (SM) 7 1 3 3 6
11 GFK Dubočica 7 1 3 3 6
12 OFK Vršac 7 1 3 3 6
13 GFK Sloven 7 1 3 3 6
14 Zemun 7 1 3 3 6
15 Trayal 7 2 0 5 6
16 GFK Sloboda 7 1 1 5 4