XS
SM
MD
LG

U petak Radnik u Ivanjici, beogradski derbi na "krovu", Užičani se naoštrili za Leskovčane

11. kolo Mozzart Bet Prve lige otvaraju u petak dva biša superligaša u Ivanjici. Javor Matis je neočekivano srušio lidera pored Save i pokazao da imaju tim za najviše domete. Trebalo im je vremena da se konsoliduju i zaigraju u skadu sa postojećim kvalitetom. Dve pobede, bez primljenog gola najbolja su uvertira za susret sa Surduličanima. Posle Mitrovčana i Zemun je odneo bod sa juga Srbije i tako su ostali uskraćeni za planirane bodove i pomak na tabeli. Treneru Vasiljeviću nije lako da od tima koji je projektovan defanzivno da ga transformiše drugačije i to se najbolje vidi iz dosadašnjih rezultata. Ekipa nema pobednički mentalitet i serija remija je malo za ostvarivanje postavljenih ciljeva.

U subotu prvoligaši pauziraju, a u nedelju je na programu šest utakmica. Radnički 1922 u Mačvanskoj Mitrovici dočekuje OFK Vršac. Domaćin je je u seriji remija i defanzivnim opredeljenjem uzeli su po bod favorizovanom Radniku i RFK Grafičaru. Promenili su trenera, ali ne i opredeljenje i vredno skupljaju svaki bod, neophodan u borbi za opstanak. Dolaze Vrščani koji se nalaze u dobrom ritmu i iz tri meča uzeli su sedam bodova. Protiv Kruševljana su tek u nastavku došli do igre i zahvaljujući dvostrukom strlcu Glaviniću, za četiri minuta obezbedili pobedu.

U Gornjoj varoši sastaju se novajlije Zemun i Borac 1926 u različitom raspoloženju. Dok Čačani predstavljaju najprijatnije iznenađenje, plavo-zeleni se muče i poraze smenjuju nerešeni rezultati. Uzeli su veliki bod na obnovljenom stadionu u Surdulici i start trenera povratnika Milana Kuljića može se smatrati uspešnim. Borac 1926 je najuspešniji domaćin u Užicu, poslednji trijumf upisali su protiv dojučerašnjeg superilaša Voždovca. Jedanaesterac u zaustavnom vremenu u gol je pretvorio Todosijević. Na strani su tek bleda slika moćnog domaćina i uzeli su skromna dva boda (bez pobede) tako da Zemun nije bez šanse da najzad zabeleži pobedu.

Stari rivali Inđija i Mačva sastaju se u Mirovici ili pored pruge ako teren dobije “zeleno svetlo”. Fudbaleri Inđije nisu trenirali cele nedelje i sa novim trenerom Miroslavom Blanušom otišli su na Dunav unapred prežaljeni. Znali su da dojučerašnji učitelj Jovan Golić o njima zna sve, ali se pokazalo da u redovima domaćina ne funkcionišu sve kako treba. Zeleno-beli se nalaze u velikim organizacionim i finasijskim problemima i to se odrazilo na rezultate (četri kola dva boda). Sjanoj seriji Šapčana došao je kraj i Ivanjičani su lakše nego što se očekivalo došli do velika tri boda. Pre toga crveno-crni vezali su četiri pobede i meč sa Inđijom pokazaće da li je došlo do blagog pada ili će nastaviti u istom ritmu. Inđija je bez pobede kao domaćin, a Šapčani su se tri puta radovali na strani.

Derbi začelja igra se u Kruševcu između Trayala i Slovena. Obe ekipe su poraženje u prethodnom kolu i produbile krizu u kojoj se duže vreme nalaze. Sa sedam poraza (najviše primljenih golova) i skromnim igračkim kadrom “gumari” prefeiraju za povratak među srpskoligaše. U Vršcu su se dobro držali, naročito u prvom poluvremenu, da bi im dva brza gola vodu odnela na vodenicu domaćina. Rumljani su doživeli nokaut od Užičana i već posle 250 sekundi su bili matirani što je bio uvod u ubedljiv poraz. Šest kola nisu pobedili, pokušao je trener Žigić sa brojnim izmenama da razdrma ekipu, ali bez rezultata.

Beogradski derbi igraju Voždovac i RFK Grafičar. “Zmajevi” se nalaze u seriji poraza i zahvaljujući zalihi sa početka prvenstva nisu pali niže na tabeli. Vruć krompir u ruke uzeo je novi trener Ivan Kurtušić i treba da u kratkom roku ekipu konsoliduje i rezultatski stabilizuje. Bili su na pragu osvajanja boda u Užicu i jedanesterac u zaustavnom vremenu pokazao se kobnim. Utakmicu su obeležili nemiri na tribinama i van stadiona a predmet sukoba bila je navijačaka zastava. Mladi grafosi kao da posustaju (tri kola dva boda), reprezentativna pauza i odsustvo reprezentativaca, kao defanzivna taktika pojedinih rivala, imali su udela u izostanku pobeda.

Na “Radomiru Antiću” sastaju se GFK Sloboda i GFK Dubočica. Seriju poraza ere su prekinule remijem i blistavim izdanjem u Mitrovici. Timskom akcijom već nakom četri minuta poveli su preko Cvetičanima, nešto kasnije prednost je duplirana i to je bio uvod u ubedljivu pobedu protiv Rumljana. Silno motivisani, sa velikom energijom očekuju sve bolje Leskovčane, koji su zaređali sa remijima. Protiv preporođenih Novosađana u finišu su primili gol da bi Ratković u dubokoj nadoknadi izjednačio rezultat. Trener Šašić je proročanski govorio da zbog kašnjenja priprema i dolaska pojačanja treba vremena da se kockice slože i ekipa zaigra na očekivanom nivou, kao sada.

Gatovci su izašli u susret Smedervcima koji zbog zgusnutog kalendara nisu mogli da se dovoljno restartuju, tako da je utakmica pomerena za utorak. Trener Mijailović je zadovoljan izdanjem momaka u Leskovcu i svaki bod na strani ima vrednost. U obavezi su da ga potvrde u meču sa promenljivim “oklopnicima”. Gosti dolaze sa novim trenerom Jovanom Golićem, koji je premijeru imao protiv svog dojučerašnjeg kluba i nisu uspeli da savladaju nespremne goste. Doznali smo da je između gradske uprave i kluba sa Dunava potpisan ugovr o preuzimanju stadiona od strane gradskih struktrua. U planu je da se postavi veštačka podloga i izgradi pomoćni teren na novoj lokaciji.


Radnički (SM) : OFK Vršac
Voždovac : RFK Grafičar
Zemun : Borac 1926
Javor Matis 0 : 0 Radnik
Inđija Toyo Tires : Mačva
Mladost GAT : Smederevo 1924
GFK Sloboda : GFK Dubočica
Trayal : GFK Sloven
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva 10 8 0 2 24
2 Mladost GAT 10 6 4 0 22
3 RFK Grafičar 10 6 2 2 20
4 Javor Matis 11 5 5 1 20
5 Borac 1926 10 5 3 2 18
6 Radnik 11 3 6 2 15
7 Voždovac 10 4 1 5 13
8 OFK Vršac 10 3 4 3 13
9 Smederevo 1924 10 3 3 4 12
10 GFK Dubočica 10 2 5 3 11
11 Radnički (SM) 10 1 6 3 9
12 Inđija Toyo Tires 10 2 3 5 9
13 GFK Sloboda 10 2 2 6 8
14 Zemun 10 1 5 4 8
15 Trayal 10 2 1 7 7
16 GFK Sloven 10 1 4 5 7