XS
SM
MD
LG

Emilija Žakić predvodnica novog talasa iz Stare Pazove

Emilija Zakić, tehničar OK Jedinstvo Stara Pazova - foto: lična arhiva

Odbojkašice Jedinstva iz Stare Pazove su do pred sam prekid prvenstva u Super ligi bile ozbiljan takmac prvaku iz Obrenovca, i nijanse su odnele prevagu. Uspešana kreatorka igre jedne od najmlađih ekipa u ligi bila je dizač Emilija Žakić (25). Emilijina uloga je bila kompleksna i znatno odgovornija u odnosu na ostale dizače u ligi. Svaka pozicija u timu, naročito u napadačkim akcijama, zavisi od učinka i kreacije tehničara. Mladost i nezrelost devojaka  zahtevale su od  kapitena više od toga i u šali su je prozvale "big mamom".

U osvrtu na proteklu, nešto skraćenu sezonu, Žakićeva kaže da je Jedinstvo ostvarilo rezultate koje niko nije očekivao. - Igrale smo finale Kupa Srbije, vodile ravnopravnu borbu za naslov prvaka i to sve sa najmlađom ekipom u ligi. Većina devojaka su srednjoškolke sa prosekom od 18 godina, i mnogima je nastup u Super ligi bilo vatreno krštenje. Zbog naše mladosti bilo je uspona i padova, i šteta je što je mini liga prekinuta kada nam je forma bila na uzlaznoj putanji, i ko zna gde bi nam bio kraj u plej-ofu - pita se  Emilija Žakić.

Naša sagovornica ističe da joj je prijala uloga predvodnika talentovanih devojčica. Zajedno sa njima, i ona je rasla i dograđivala svoju igru... - Jako sam ponosna što sam bila u prilici da učestvujem u njihovom razvoju na igračkom i emotivnom planu. Podjednako su prihvatale savete kao i kritike i raduje me da smo uspostavile sjajan odnos i međusobno poštovanje. Vidi se da su to lepo vaspitana deca željna rada i dokazivanja. Težila sam da svaka od njih iskaže svoj potencijal i kvalitet kako bi sutra one bile u mojoj ulozi - poručila je graditeljka igre Staropazovčanki.

Emilija je odbojku zavolela sa devet godina u rodnom Vranju, i sa 12  bila je u prilici da zaigra za seniorski sastav u Prvoj B ligi. Sa 14 godina igrala je kvalifikacionu utakmicu protiv Prijepolja za popunu Prve lige, na čijoj klupi je bio sadašnji trener Caković. Školovanje je nastavila u Beogradu i zaigrala u Crvenoj zvezdi, sledi jednogodišnji boravak u Vojvodini, a  najduže se zadržala u subotičkom Spartaku (četiri godine). - Spartak je tada imao moćnan tim i bili su redovni učesnici plej-ofa i završnice kupa. Igrajući protiv Jedinstva dopao mi se način igre koji je upražnjavao trener Caković, homogenost tima, i velika posvećenost i izgaranje na terenu. Prve sezona u Staroj Pazovi obeležile smo osvajanjem pehara pobednika Kupa Srbije, i to me je uverilo da sam došla u pravu sredinu - seća se početaka od pre tri  godine i dodaje da joj timski pristup igri koji forsira prvi trener odgovara kao i namenjena uloga predvodnika.

U mlađim kategorijama igrala je za kadetsku i juniorsku reprezentaciju, da bi prošle godine stigao poziv u seniorsku sastav i učešće na renomiranom Kupu nacija. U trenutku kad je poverovala da su vrata za nju zatvorena, neočekivano je stigao poziv selektora Terzića, kojem se silno obradovala. - Bilo je, veli,  za mene nezaboravno iskustvo, gde sam mogla da vidim i naučim mnogo toga, i nadam se pozivu ubuduće.  

Trener Jovo Caković je biranim rečima govorio o kapitenu i jednoj od najboljih igračica Super lige. - Emilija je  marljivim radom, napretkom i ponašanjem uspela da prevaziđe  igračice koje su imale veći potencijal. Nije lako biti u ulozi koja joj je namenjena i učestvovati u razvoju mlađih od sebe. Ona je ilustrativan primer da se kroz našu ligu može doći do reprezentativnog dresa. Pored toga što je vrsna odbojkašica, krase je i drugi kvaliteti  - naveo je cenjeni stručnjak i istakao da ima potencijal  da se ogleda u kvalitetnijim ligama nego što je Super liga.


5 .kolo Mini liga 1-6
Ub 0 : 3 Vizura
Crvena zvezda 1 : 3 Jedinstvo
Železničar 0 : 3 TENT
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 TENT 23 19 4 54
2 Jedinstvo 23 17 6 51
3 Ub 23 17 6 50
4 Crvena zvezda 23 13 10 40
5 Železničar 23 12 11 36
6 Vizura 23 10 13 32