XS
SM
MD
LG

Jagodinci "traže" blago u Dunavu, Vranjanci uzimaju meru i Kruševljanima, mogu li Vlasotinčani zaustaviti "nabujalu" Moravu?

Na srpskoligaškom Istoku igraju se utakmice 10. kola. Pažnju privlače dueli u Prahovu, Ćupriji Paraćinu i Vranju. Pet utakmica se igra u subotu, tri u nedelju.

Dunav i GFK Jagodina dele susedne pozicije i odlučiće ko će se bolje pozicionirati. Morava 1918 je bila “dublja” od Dunava i najubedljivije su poraženi. Kao da posustaju i do pre nekoliko mečeva bili su vodeći. Jagodinci nisu dozvolili iznenađenje i sigurno dobili u niškom predgrađu. Bili su u prilici da slave ubedljivije, za sada su neporaženi i imaju najviše nerešenih rezultata. Da bi se pomerili ka vrhu znaju da remije moraju pretvoriti u pobede. Na drugom uzastopnom gostovanju pruža se prilika da demonstriraju uspon forme.

Morava 1918 u stopu prati lidera iz Vranja I sa velikim samopouzdanjem ulaze u svaki duel.

Već u prvom poluvremenu meča sa Dunavom su otklonili sve dileme a istako se dvostruki strelac Čakić. Preko 500 dana su bez poraza, za devet kola nisu osetili gorčinu poraza(primili najmanje golova). Igru zasnivaju na velikoj disciplini, čvrstoj odbrani i pokretljivom srednjem redu. Dočekaće Vlasinu koja se polako diže i sa dve pobede skočili su na osmo mesto. Rano su poveli protiv “staklara”, nije ih zbunio izjednačujući pogodak gostiju, za pobedu se pobrinuo Bogdanović.

Timok 1919 je favorit protiv slabog Brzog Broda, koji je u seriji poraza. Protiv Jagodinaca nisu bili u prilici da pariraju protivniku i na kraju utakmica je imala očekivani epilog. Zaječarci su se na vreme trgli i sa dve vezane pobede vratili u vrh tabele. Gubili su u Kruševcu, za preokret pobrinuli su se Janković i Živić.

Pomoravski derbi odigraće Radnički i Jedinstvo. Oba rivala igraju promeljivo, naročito se to odnosi na Svilančane, koji su vezali tri poraza. U Trsteniku su odigrali turbulentnu utakmicu, začinjenu preokretima, jedanaestercima, crvenim kartonima i sa osam golova. Tri puta su stizali prednost domaćina, ali su crveni kartoni Terziću, Lapčeviću i treneru Trailoviću odveli utakmicu na stranu Trestenika PPT. Imaju zamerke na delenje pravde i kriterijum suđenja. Jedinstvo je očekivano izgubilo od vodećeg SU Dinama Juga i osim počasnog gola Mitića na isteku meča više nisu mogli. I jedni i drugi biće oslabljeni zbog kartona i povreda, ko bude sastavio konkurentniji tim biće bliži uspehu.

OFK Sinđelić se nalazi u krizi igre i rezultata, porazi se nižu i novi neuspeh zabeležili su u Kladovu. U dva navrata stizali su deficit u golovima da bi ostali bez boda na isteku meča. Ugostiće Trsteničane, koji su u perthodna tri kola zabeležili dve jedine pobede. Sa Svilajančima su pre odigrali vaterpolo nego fudbalsku utakmicu, začinjenu sa osam golova, penalima i crvenim kartonima. Tri puta su vodili i kad su gosti ostali sa dva igrača manje dali još dva gola za novu pobedu. Nisu bez šanse protiv anemičnih “orlova” i mogu da iznenade.

Nedelja je rezervisana za utakmice u ParaćinuVranju I Nišu.

Derbi se igra u Vranju i Kruševljani će pokušati da iznenade lidera. Stojković je desetim golom načeo Paraćince i sa dva pogotka Savić je stavio tačku na utakmicu. Jedinstvo 1936 je dva puta kiksnuo kući, što im ranije nije dešavalo. Četri kola su bez pobede (osvojili dva boda) i evidentno je da su zapali u malu krizu. Ukoliko ne promene pristup i poprave disciplinu ne mogu očekivati lepe vesti sa juga Srbije.

SFS Borac nikako da se stabilizuje i sve su niže na tabeli. Drugi poraz u nizu upisali su na Rosulji. Dolazi im u nevreme sve bolji Piroćanci koji sa novim trenerom Stankovićem nižu pobede i sve su bliže vrhu. Trijumf nad Popovčanima bio je treći u nizu i Stanković je kao bivši strateg bio dobro upoznat sa vrlinama i manama mladog protivnika. Piroćanci su pozitivan primer promene stručnjaka na klupi, što se za “staklare” ne može reći, uspešniji su bili sa Rajčićem.

Budućnost tavori na dnu i ukoliko ne savladaju Đerdap loše im se piše. Tri poraza u četri utakmice podatak su za brigu. Pored Nišave odolevali su do 50. minuta i gola Petrovića, kada su smanjili preko Cvetkovića ponadali su se u čudo, ali je autogol Mitića pokpao sve nade. Đerdap je u sudaru sa “orlovima” poveo golom najboljeg srelca Novčića, gosti stižu, ponovo Ramović donosi prednost da bi sve dileme otklonio Miladinović na isteku utakmice. Dve vezane pobede bile su dovoljne da se pomere do 12. pozicije i sada se na Fetislamu lakše diše.


Dunav : GFK Jagodina
Timok 1919 : OFK Brzi Brod
SU Dinamo Jug : Jedinstvo 1936
Radnički (S) : Jedinstvo (P)
OFK Sinđelić : Trstenik PPT
Budućnost : Đerdap
SFS Borac : Radnički (P)
Morava 1918 : Vlasina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SU Dinamo Jug 9 7 1 1 22
2 Morava 1918 9 6 3 0 21
3 Radnički (P) 9 5 3 1 18
4 Timok 1919 9 5 2 2 17
5 Dunav 9 5 1 3 16
6 GFK Jagodina 9 3 6 0 15
7 Jedinstvo 1936 9 3 4 2 13
8 Vlasina 9 3 3 3 12
9 OFK Sinđelić 9 3 1 5 10
10 Jedinstvo (P) 9 3 1 5 10
11 Đerdap 9 2 3 4 9
12 Radnički (S) 9 2 3 4 9
13 SFS Borac 9 2 2 5 8
14 Trstenik PPT 9 2 1 6 7
15 OFK Brzi Brod 9 2 1 6 7
16 Budućnost 9 1 1 7 4