XS
SM
MD
LG

Tatjana Činku među seniorkama

Tatjana Činku - foto: IHF/Kolektiff

Dugo reprezentativno leto kod dama obeležile su kadetkinje. I tako već drugu godinu za redom. Prošle godine šestim mestom u Evropi, ove završivši na istoj poziciji, samo na Svetu. Predvodnik te generacije bila je mlada golmanka Železničara, Tatjana Činku.

Sezonu je počela odlično, sa Železničarom osvojima Super kup, ali je najveća nagrada stigla kroz poziv za seniorsku reprezentaciju u EHF nedelji nacionalnih timova.

”Predivan je osećaj što sam deo ove ekipe. Ostvarila mi se želja koju sam imala od kada sam počela da treniram rukomet”, započinje najbolji mladi golman Evrope.

Iako deluje da sve ide lagano za mladu Činku, to baš i nije tako. Nije bila ni najtalentovanija, a ni najsposobnija, sve što je postigla, to je isključivo zbog izuzetno velikog i posvećenog rada.

”Proces kroz koji sam prošla je bio i mučan i naporan. Morala sam da pružim i više od najviše, izostajala sam sa mnogih aktivnosti koje su bile sastavni deo života mojih vršnjaka, ali se ne kajem zbog toga jer dostižem svoje ciljeve. Isto tako, svesna sam da ako nastavim sa tako posvećenim radom, da ću moći da stignem još dalje.”

Kakav je osećaj raditi sa najboljim golmanima Srbije i zapravo biti među njima?

”Ima malu tremu, moram da priznam. Sve devojke su dosta starije od mene, a ja želim da se dokažem pred njima. Bitno mi je i kako ću se pokazati na terenu. U isto vreme, svesna sam da treba i da se opustim, da ne budem u grču da bih mogla da prikažem svoj maksimum.”

U reprezentaciji, ali i klubu, treneri golmana su - žene. Koliko ti znači rad sa Slađanom Đerić i sada Brankom Jovanović?

”Mnogo mi znači što me žene treniraju. Mislim da u nekim situacijama mogu bolje da me razumeju nego muški treneri, posebno jer su obe prolazile kroz sve ono kroz šta ja sada prolazim. Izuzetno sam zahvalna i na Slađani i na Branki. Odlični su treneri, dobro se razumemo, ne postoji nijedna prepreka između nas, imam svu slobodu da im se uvek obratim za sve.”

Da li potajno mašta o odlasku na Evropsko seniorsko prvenstvo?

”Mislim da mogu da se nađem na spisku putnika za Mađarsku. Tome se i nadam. Kada sam videla ovaj spisak sada pomislila sam u sebi da možda mogu i do Evropskog da stignem. Ali da bi se to desilo moram da pružim najviše od sebe, čak i preko granica sopstvenih mogućnosti. Verujem da bi to bilo izuzetno iskustvo za mene koje bi mi pomoglo ne samo u seniorskoj karijeri već i u juniorskoj reprezentativnoj selekciji koje ću sada biti deo.”

Iskustvo stiče igrajući i na dvojnoj klupskoj registraciji.

”U Želji imam minute, zaista ne mogu da se žalim, u Temerinu ih delim takođe i verujem da mi to mnogo znači. Imam priliku da treniram i navikavam se na različite tipove i jačine šuta što je u ovom razvojnom periodu najbitnije za mene”, zaključuje mlada golmanka, Tatjana Činku.

Izvor: RSS