XS
SM
MD
LG

"Rudari" u derbiju dočekuju "optičare", na Vašarište dolaze nezgodni Surčinci, sprema se fešta u Barajevu

Proteklog vikenda startovala je Srpska liga, Beograd, u novom formatu sa 14 klubova. Prvo kolo obilovalo je na prvi pogled iznenađenjima, ako se mogu tako označiti. Svi treneri se slažu da je premijera nepredvidiva i neodražava pravo stanje kad je forma u pitanju. Ipak, ekipe koje su pre starta najavile visoke ambicije su bile uspešne. Kad to kažemo mislimo na obrenovački Radnički, Kolubaru, Teleoptik... Novajlije se nisu snašle i porazima su započeli istorijsku sezonu u trećem rangu.

Navikli smo da Beograđani startuju dan ranije, u petak, ali ekipe koje igraju kao domaćini toga dana gostuju u drugom kolu. Subota je rezervisana za pet duela u Obrenovcu, Novom Beogradu, Bariču, Bežaniji i Barajevu.

GSP Polet Dorćol je ostao neporažen u Železniku, gde Brodarac nastupa koa domaćin. Radi se o tvrdoj i dobro organizovanoj ekipi predvođenoj velikim trenerskim magom Dostanićem. Ušćani, naredni protivnik, uspeli su da preokrenu rezultat protiv novajlije iz Barajeva zahvaljujući mladom rezervisti i dvostrukom strelcu Keseru (19) i nagovestili su da mogu u ligi igrati ponovo zavidnu ulogu.

Zahvaljujući vremešnom Dikoviću (40) Iskra je evro golom u dubokoj nadoknadi odnela tri boda iz Bežanije. Ostali su na okupu i po imenima ponovo imaju respektabilan sastav. U Koloniju dolaze uzdrmani “sokolovi” i prilika je da im se revanširaju za ubedljiv prolećni poraz. BASK je neočekivano kiksnuo u odmeravanju snaga sa Kolubarom i trener Radišić poraz vidi u sopstvenim greškama. Ključan momenat je autogol, koji je prevagu odneo na stranu protivnika. U Barič odlaze bez bele zatave i smatraju da vrede više i spremni su da iznenade ambicioznog domaćina. Biće jači za Jevrića, Stupara i Andrića.

KFK Ravna Gora Barajevo je promenio kompletan igrački pogon, doveo mlade snage i poraz na Novom Beogradu je period sazrevanja mladog sastava, kome treba vreme da pokažu koliko vredi. Dobili su rivala po meri i uz podršku celog sela veruju da mogu nadvisiti nepredvidive “studente” i zabeležiti istorijsku pobedu. Poraz od Baričana došao je kao otrežnjenje za tim trenera Žarka Jeličića. Nijanse su odlučile, iskustvo gostiju, neobičan i efektan gol u dubokoj nadoknadi vremena. Nastupaju sa mladim sastavom i igračima koji imaju indirektno iskustvo u širem rosteru. Za meč sa Ravnogorcima biće jači za bonuse Ajdukovića i Bajagića.

Radnički je ponovo domaćin na Vašarištu sa obavezom da potvrdi visoke ambicije i zabeleži novu pobedu. Sav posao sa mladim “majstorima” završili su u prvom poluvremenu, mada su gosti u finišu mogli da iskoriste opuštenost crvenih. Dolaze komšije iz Surčina, koje su imale određenih problema sa Zvezdarom i u 81. minutu sa “bele tačke” stigli do boda. Sevale su varnice i pored četiri gola podeljeno je osam žutih kartona. Radnički po tradiciji dobro prolazi u odmeravanju snaga sa Jedinstvom i sve obećava kvalitetnu predstavu začinjenu golovima.

Novobeograđani i rival iz Dudovice su poraženi na startu. Radnički je sa bivšim omladincima (nema prvo registrovanja igrača) pružio solidan otpor u Obrenovcu, igrali hrabro, bez respekta prema favorizovanom domaćinu. OFK Budućnost nije nagrađena za dobru fudbalsku predstavu u Zemunelu i primili su gol u sudijskoj nadoknadi. Veruju da će im se vratiti već u narednom susretu i ukoliko se izleče od virusa mogu istrčati kompletni pored “studenjaka”.

Zvezdara se u nedelju sastaje sa Brodarcem i akteri nagoveštavaju zanimljivu i neizvesnu predstavu. “Bulke” su do 81. minuta imali minimalno vođstvo u Surčinu zahvaljujući raspoloženom dvostrukom strelcu Mijatoviću. Podmlađeni sastav može da se nosi sa jednom od najmlađih ekipa u ligi. Brodari su imali više od igre, ali su “saobraćajci” ostavili jači utisak.

Derbi se igra u Lazarevcu i dolazak filijale Partizana prilika je da “rudari” testiraju sopstvene mogućnosti. Simić, braća Ristovski, Marinković, golman Prodanović i ostali predstavljaju snažnu celinu spremnu da iskustvom i kompaktnošću pokažu da vrede za sam vrh tabele. Ako tome dodamo iskusan trenerski tandem Grčić-Kaličanin, mogu se nadati osvajanju nova tri boda. Optičari su srećno stigli do pobede u nadoknadi vremena, mada je novajlija iz Dudovice ostavio bolji utisak.


Brodarac : Radnički (NB)
Ušće Novi Beograd : Jedinstvo
Studentski grad : Radnički (O)
BASK TEK : Zvezdara
Teleoptik : GSP Polet Dorćol
OFK Budućnost : KFK Ravna gora Barajevo
Kolubara : Prva iskra
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvezdara 4 2 2 0 8
2 Radnički (O) 4 2 2 0 8
3 Jedinstvo 4 2 2 0 8
4 Kolubara 4 2 2 0 8
5 Prva iskra 4 2 2 0 8
6 KFK Ravna gora Barajevo 4 2 1 1 7
7 Ušće Novi Beograd 4 1 3 0 6
8 GSP Polet Dorćol 4 1 2 1 5
9 Teleoptik 4 1 2 1 5
10 BASK TEK 4 1 2 1 5
11 OFK Budućnost 4 1 1 2 4
12 Brodarac 4 0 1 3 1
13 Radnički (NB) 4 0 0 4 0
14 Studentski grad 4 0 0 4 0