XS
SM
MD
LG

Želja ponovo ima šampionski tim, "kanarinci" u blokadi, veruju u povoljan ishod, novajlije kreću u borbu za opstanak

Srpska liga, Vojvodina startuje u izmenjenom sastavu. Pored pet dojučerašnja zonaša, pridružio se Novi Sad 1921. Liga je izgubila donekle na kvalitetu ispadanjem dugogodišnjih srpskoligaša OFK Bačke, Hajduka 1912, Jedinstva, pa i 1. maja. Sloga iz Čonoplje, Vojvodina 1928 i OFK Vrbas vraćaju se nakon dužeg ili kraćeg zonskog staža, a prvi put su srpskoligaši Sloboda iz Donjeg Tovarnika i Hajduk iz Divoša. Ako bi pravili listu favorita za naslov, Železničar je sačuvao tim i pojačan ponovo ima šampionske ambicije, tu su i "kanarinci" ukoliko otklone administativne probleme vezane za registraciju igrača. Za novajlije, Podunavac je rezervisana borba za opstanak, blizu tog nivoa su Omladinac i Borac. Za ostale rezervisana je zlatna sredina, bez većih aspiracija ka vrhu.

U okviru prvog kola u subotu se igra pet utakmica. Po imenima derbi se igra u Inđiji i Novom Sadu.

Železničar dočekuje Kabel u malo izmenjenom sastavu, sačuvali su 90 odsto ekipe i treću sezonu su na okupu. Napadački tandem Volarevića i Đokića zamenili su Kovačević i Dobrivojević, a mnogo su dobili povratkom veziste Dimitrova iz inostranstva. Kabel, takođe, nije menjao, bonusi su prestarili i pitanje je šta će im od mladih igrača ponuditi Vojvodina.

Drugi okršaj koji privlači pažnju je meč između Novog Sada 1921 i Dinama 1945. Od kompletnog sastava među “kanarincima” je ostao samo Varga, koji će za privrženost klubu biti nagrađen kapitenskom trakom. Materijalna situacija nije dozvolila da se razmeću i dolazili su uglavnom mlađi igrači željni afirmacije. Trener Darko Tešović ima na raspolaganju homogeno-heterogen sastav, kojim treba vremena da pokaže koliko vredi. Direktor Mihailo Janjić nam je rekao da se nalaze u postupku odblokiranja zabrane dovođenja igrača od strane FIFA, i problem treba za dan-dva da se skine sa dnevnog reda. Pančevci će se na obnovljenoj Detelinari suprostaviti čvrstim i strpljivim pristupom, pobornici su muškog i borbenog odnosa prema rivalima.

Naftagas je domaćin povratniku Slogi iz Čonoplje. Domaćin je zadržao postojeći sastav i angažovali su trenera Jovića koji ne poznaje dovoljno ligu. Sloga je zadržala najbolje igrače i dovela pojačanja tamo gde nisu dovoljno konkurentni. Na klupi će sedti Slobodan Bačić.

Vojvodina 1928 odlazi na severoistok, do Kikinde. OFK Kikinda ima zanimljivu ekipu i sastavili su mlad i respektabilan tim, sa sjajnim bonusom Preradovim iz TSC-a (pozajmica) i dvojicom talentovanih “grafosa”. Perležani su promenili 90 odsto ekipe, doveli trenera Gutešu i nadaju se boljim izdanjima od poslednjeg boravka među srpskoligašima.

U Donjem Tovarniku sprema se fešta i celo selo biće na stadion kako bi pratili prvu srpskoligašku utakmicu. Radi se o stabilnoj, dobro nameštenoj ekipi i favoriti su protiv Podunavca, koji se nalazi u velikim organizacionim i kadrovskim problemima. Gotovo ceo tim je napustio Belegiš, imaju skroman roster upitnog kvaliteta i sledi im grčevita borba za opstanak.

Nedelja je rezervisana za duele u Novim Banovcima, Divošu i Šajkašu.

Borac je bio na granici da istupi iz lige i u pomoć su priskočila braća Rus, veterani i meštani. Doveli su 3-4 iskusnija srpskoligaška igrača, isto toliko mladih i veruju da mogu da se ravnopravno nositi za konkurentima u borbi za opstanak. Imaće za rivala konkurentan sastav iz Zrenjanina sa novim-starim trenerom Brankom Savić. Četiri dojučerašnja igrača Borca pojačali su Radniči, radi se o Paroškom, Topiću, Petroviću i Tediću, stvorili su stabilan I kvalitetan tim spreman da ponovi prethodne rezultate.

Trener Vladimir Šponja je stigao u Divoš pre nepune tri nedelje i morao je po skraćenom postupku upoznati igrače i raditi po ubrzanom programu. Zaključio je da ekipa poseduje individualni kvalitet, ali su timski tanki, tako da će insistirati da svoje znanje stave u službu kolektiva. Zolnajić i Mandić su doneli novi kvalitet i ukoliko preguraju prva 2-3 kola, kasnije će igrati sve bolje. OFK Bečej dolazi u malo izmenjenom sastavu, sa iskusnim strategom Ivanovićem, to može biti prednost u odnosu na domaćina. Dobili su talentovane bonuse iz Spartaka ŽK, tako da imaju problem manje i nadaju se boljim igrama nego prošle sezone.

Iza Omladinca je turbulentno leto, dosta su menjali, bolan je nedavni odlazak Dašića, bitnog igrača u koncepciji trenera Đokića. Imaju mali roster i nisu na nivou od prošle sezone. OFK Vrbas je nepoznanica za većinu, pojačali su se u odnosu na prošlu sezonu, sa 11 igrača, pomenimo Banjca i Vojvodića (pozajmica TSC), Kovačevića, Gojkova, Anđelkovića... Imali su promenljive rezultate u pripremnom periodu i ako bi prognozirali rezultat moguća su sva tri znaka.


Naftagas 0 : 1 OFK Vrbas
Borac (Š) 0 : 2 Železničar
OFK Kikinda 1 : 1 Omladinac (NB)
RFK Novi Sad 1921 0 : 1 Kabel
Hajduk (D) 1 : 1 Sloga (Č)
Sloboda (DT) 2 : 1 Radnički Zrenjanin
Podunavac 3 : 0 Vojvodina 1928
Bečej 1918 1 : 1 Dinamo 1945
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vrbas 5 4 0 1 12
2 Sloboda (DT) 5 4 0 1 12
3 Kabel 5 3 1 1 10
4 OFK Kikinda 5 2 3 0 9
5 Hajduk (D) 5 2 2 1 8
6 Naftagas 5 2 2 1 8
7 Železničar 5 2 1 2 7
8 Dinamo 1945 5 2 1 2 7
9 Radnički Zrenjanin 5 2 1 2 7
10 Omladinac (NB) 5 1 3 1 6
11 Bečej 1918 5 1 3 1 6
12 Sloga (Č) 5 1 2 2 5
13 Podunavac 5 1 1 3 4
14 RFK Novi Sad 1921 5 1 1 3 4
15 Vojvodina 1928 5 1 0 4 3
16 Borac (Š) 5 0 1 4 1