XS
SM
MD
LG

Čačanske "zebre" obojile jesen, "kamiondžije" u rikvercu, jedna Sloga sjajna, druga očajna

Utakmicama proteklog vikenda spuštena je zavesa na dešavanja u Srpskoj ligi, Zapad. Poslednje kolo samo je potvrdilo i učvrstilo Čačane na vrhu tabele. Na ruku im je išao drugi poraz Pribojčana u Požarevcu, tako da na odmor idu sa lepom zalihom bodova. Sa pola tuceta golova ispratili su komšije u Ljubić i sa pet bodova viška mirno odlaze na odmor. Najviše su pokazali, izuzev poraza u Priboju i remija sa Valjevcima, ostale duele su dobili (13 pobeda). Trener Darko Rakočević je vešto ukomponovao nov tim, dao mu prepoznatljivu fizionomiju i ugradio pobednički mentalitet.

FAP je po imenima imao najbolji tim, ali su izostali rezultati. Velika ulaganja i očekivanja nisu ispunjena i na kraju došlo je do razlaza sa trenerom Dragišom Žunić. Dva neobjašnjiva poraza na kraju govore da ekipa nije mogla da se nosi sa velikim pritiskom i ulogom favorita. Ništa ne može da se uradi preko noći i stvaranje šampionskog tima je dug proces, toga u Priboju moraju biti svesni.

Sloga iz Požege je najprijatnije iznenađenje, sa mladom ekipom, bez zvučnih imena, postigli mnogo. Trener Jovan Nikitović je od par iskusnijih igrača formirao mlad i kvalitetan sastav spreman da se nosi sa svakim rivalom. Opravdali su epitet jedne od najuspešnijih gostujućih ekipa (19 bodova) i pobedom u Priboju u velikoj meri skrojili vrh tabele. Pobeda na zelenom terenu donela im je dodtne glavobolje i preti im se uskraćivanjem premija.

Loznica, jedan od pretendenata za prvo mesto tek je četvrta, sa značajnim zaostatko za vodećim Čačanima (12 bodova). Pre početka prvenstva imali su problema oko statusa kluba, vladala je neizvesnost tako da su ostali bez nekoliko igrača promovisanih za Prvu ligu. Postigli su 28 golova, ali ekipa koja primi 23 gola ne može da računa na visoke domete, pogotovu ako se zna da je defanziva suština uspeha. Ako u Klupcima nisu imali optimalne uslove, na novom Lagatoru imaće pun komfor.

Od mlade i promenjene ekipe Budućnost Krušik 2014 nisu se očekivali zapaženi rezultati i plasman iza četiri najbolja tima potvrda je uspešnosti. Sastavili su niz od deset utakmica bez poraza i da nije bilo propusta u duelima sa OFK Mihailovcem, Realom i Mlaim radnikom na Pećinama bilans bi bio još bolji. Ostaje zapisano da su skinuli skalp Loznici i lideru uzeli bod u Požegi.

Rel predstavlja pravo osveženje u ligi sa mladom i ofanzivno nastrojenom ekipom. Težak raspored na startu i suspenzija terena na tri utakmice uticalo je u konačnom zbiru, mada su po pravilu na strani igrali bolje. Specifičan i mali teren u Podunavcima nije bio pogodan za razvoj igre i otuda bolja izdanja na strani. Tri vezane pobede u finišu (bez primljenog gola) podigle su ekipu visoko do šestog mesta.

Omladinac se sa Realom nalazi na deobi šestog i sedmog mesta. Ni manjeg sela i mlađeg kluba sa tako primerenim rezultatima. Kao novajlije opravdale su očekivanja i nošeni euforijom ulaska u ligu odigrali su prvi deo jeseni furiozno i u finišu malo popustili. Trener Vladislav Rosić je uprava kluba javno pohvalila što je nesvakidašnje za naše prilike i potvrda međusobnog poverenja.

Najviše su razočarali Zlatiborci, od tima kome su predviđali visoke domete nisu se mogli prepoznati. Seriju od četiri poraza prekinuli su ubedljivom pobedom nad fernjerašom iz Petrovca da bi u Mihailovcu nastavili po starom. Kompletno su renovirali tim, doveli 20-ak uglavnom srpskoligaških igrača i angažovali proverenog stručnjaka Slavišu Kovačevića. Da li određeni organizacioni i finansijski problemi imaju uticaj na rezultate može da se nagađa, tek činjenica je da su daleko od vrha.

Polet je deveti i kako je startovao pozicija u sredini mogu smatrati uspehom u postojećim okolnostima. Predvođeni “profom” Grujičićem igrali su promenljivo, uglavnom gubili i pobeđivali (jedini bez remija). Loše su startovali, kasno se probudili i olako gubili nekoliko utakmica. Bili su hendikepirani, jer su nekoliko mečeva kao domaćini odigrali u Zablaću.

Požarevljani su najvažnijom pobedom nad FAP-om spasli sezonu i izdigli se iznad ugroženih klubova. Imali su turbulentnu jesen, kasno su se konsolidovali sa 5-6 novajlija, promenili trenera i trebalo je vremena da zaigraju na željenom nivou. Bodove su uglavnom osvajali na Vašarištu i moraju popraviti učinak na gostovanjima kako bi se zadržali na sadašnjim pozicijama. …

Jošanica je pokvarila utisak porazom u Petrovcu i potvrdili konstataciju da mogu svakog da pobede i izgube. Slabije su igrali van Pazarske banje, mada su nekima od gostiju olako prepustili bodove. Bili su nepredvidivi, dosta su dali i primili golova i 11 mesto je po meri prikazanih igara.

Tutin je neočekivanom pobedom u Vrelu, u direktnom odmeravanju snaga sa ugroženim Ubljanima, popravio utisak. Falilo je više zajedništva i hemije iz svlačionice, koje se odrazio na bodovni saldo. Iznenađujuće su gubili bodove u Tutinu, koji je ranije bio neosvojiva tvrđava. Po pravilu bolje igre su pružali protiv favorita (remi sa FAP-om, minimalni poraz od Borca 1926 i Loznice).

Od Takova se više očekivalo. Ekipe koja u svojim redovima ima 4-5 ozbiljnih pojedinaca morala je više da pruži. Lako su izgubili od Reala i problem sa realizacijom nikako da reše. Igrali su bolje nego što rezultati pokazuju, slaba je to uteha i u nastavku moraju biti konkretniji i ubedljiviji.

Vrelo Sport je potonulo i odigrali su do neprepoznatljivosti. Nisu puno menjali, skupljali su se u hodu i za Srpsku ligu neophodan je kvalitet i korisniji igrači iz Jedinstva. Ako je za utehu, bili su tvrd orah za većinu rivala, naročito za favorite, ali na kraju su ostajali kratkih rukava.

OFK Mihailovac je pobedom protiv Zlatibora spasao sezonu i šanse, koliko-toliko, učinio izvesnijim. Slabo su stratovali, remijem u Valjevu i pobedom na zatvaranju pokazali da mogu više da pruže od predposlednjeg mesta. Dolaskom trenera Srđana Kneževića kao da su živnuli i uozbiljili se. Finansiraju se iz privatnih džepova i neće biti problem da dovedu još proverenih igrača iz Smedereva i okoline i еventualno ponove berićetno proleće.

Sloga 33 je tek u poslednjem kolu zabeležila prvu pobedu pored Mlave. Nisu se adekvatno pojačali, imaju skroman kvalitet i mali roster. Najmanje pobeda, najviše poraza (deset) i primljenih golova (36) je negativna statistika. Od mnogih su otpisani i biće pravo čudo da izbore opstanak.

Za kraj da zaokružimo statistički jesen. Postignut je 171 gol (2,31 po meču), domaćini su bili uspešniji (49 odsto) u odnosu na goste (28 odsto), zavidan je procenat nerešenih rezultata (23 odsto), što govori o izjednačenosti lige.


Polet (Lj) : Real
Jošanica : Loznica
Zlatibor : Tutin
Budućnost Krušik 2014 : Borac 1926
FAP : Vrelo Sport
Mladi radnik 1926 : Omladinac (Z)
Sloga (P) : Takovo
OFK Mihajlovac : Sloga 33
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 1926 23 20 1 2 61
2 FAP 23 18 2 3 56
3 Sloga (P) 23 12 4 7 40
4 Loznica 23 10 7 6 37
5 Real 23 10 4 9 34
6 Budućnost Krušik 2014 23 8 8 7 32
7 Polet (Lj) 23 10 1 12 31
8 Omladinac (Z) 23 8 6 9 30
9 Takovo 23 8 5 10 29
10 Mladi radnik 1926 23 6 9 8 27
11 Zlatibor 23 7 5 11 26
12 Tutin 23 6 6 11 24
13 Jošanica 23 5 8 10 23
14 Sloga 33 23 6 5 12 23
15 Vrelo Sport 23 5 6 12 21
16 OFK Mihajlovac 23 4 5 14 17