XS
SM
MD
LG

Trayal najuspešniji srpskoligaš, napredak Meševa, nazadovanje Vlasine, niški "orlovi" najbolji novajlija

Na srpskoligaškom Istoku je spuštena zavesa na prvi deo turbulentnog prvenstva. Obeležen brojnim pritužbama, pre svega na suđenje, sumnjama u regularnost pojedinih mečeva, favorizovanju pojedinih klubova i slično. Trayal je ubedljivo najuspešniji srpskoligaš, ali smeta u neku ruku favorizovanje Kruševljana. Regularnost se sama po sebi podrazumeva, ali smo došli u situaciju da izdvajamo pozitivne primere, koji su očigledno u manjini, to je naš fudbal. Bilo kako bilo, sve je u domenu nagađanja, video snimaka i sumnji a toga u našem amaterskom fudbalu ima koliko hoćete.

Analiziraćemo ukratko učinak svakog kluba pojedinačno, na osnovu praćenja, najave i rezultata.

Trayal je najuspešniji srpskoligaš, sa maksimalnim učinkom. Vrhunska organizacija za ovaj nivo, logistika i kvalitetan roster, atributi su lidera iz Kruševca, koji se prošetao i stekao prednost od 15 bodova. Radnički iz Pirota je drugi i pre početka prvenstva slovio je za ozbiljnog kandidata za vrh. Najviše su žuči ispoljili na račun sudijske organizacije, smatrajući da su Kruševljani favorizovani na račun drugih. Interesantno je da su daleko uspešniji bili van Pirota i izgubili su od sva tri kruševačka srpskoligaša pored Nišave. Isti broj bodova sakupilo je Meševo i predstavljaju jedno od prijatnijih iznenađenja, ako može da se kaže. Trener Nikolić je obavio uspešnu doselekciju tima i rezultati, naročito u završnici (četiri pobede) uticali su da se vine tako visoko.

I za Jagodince je važila konstatacija da su bili u krugu kandidata za prvo mesto, ali je mlada ekipa imala oscilacija, koji su uticali da odigraju promenljivo, mada su pokazali evidentan napredak u odnosu na prošlu sezonu. OFK Sinđelić je najuspešniji novajlija i iznenadio je ako se može reći za iskusni sastav predvođen strelcem Stojkovićem i Ikićem. Samo su nastavili tamo gde su stali kao prvaci Zone, naročito su ispoljili vrednosti u samom finišu (tri pobede). Na rastojanju od četiri boda nalazi se SFS Borac, koji predvodi timove iz sredine tabele. “Staklari” su dugo na okupu i predstavljaju stabilnog srpskoligaša. Jedinstvo 1936 je posle “orlova” najviše pokazao od novajlija, iako su imali uspona i padova, naročito u drugom delu jeseni. Isti broj bodova (20) ima Dunav na sredini tabele. Njihova prednost, ujedno i mana, predstavlja velika udaljenost od ostalih srpskoligaša. Odigrali su u skladu sa sopstvenim mogućnostima i mogu biti zadovoljni jesenjim ostvarenjem.

Suočeni sa velikim organizacionim i finansijskim problemima Popovčani su pri kraju popustili i nismo navikli da ih vidimo tako nisko (deveto mesto). Veliki odliv igrača u toku sezone, povrede i kartoni su desetkovali tim, tako da se više nije moglo. Od drugog paraćinskog srpskoligaša nižu se klubovi kojima predstoji na proleće borba za opstanak. Red pobeda, red poraza, tako bi vrednovali učinak Jedinstva iz Paraćina i deseto mesto je odraz rada na terenu, mada pojedinačno više vrede. Od Svilajčana se očekivalo više, poseduju kvalitet, koji nisu ispratili rezultati. Igrali su od sjaja do razočaranja, bili među najefikasnijima, ali i primili mnogo golova. Timočanin je igrao više hladno, nego toplo, naročito u završnici sezone. Platili su ceh slabim igrama na strani (jedan bod) i oscilacijama u samom finišu.

Đerdap se kao i Dunav nalazi geografski daleko od konkurenata i domaćinstvo su maksimalno iskoristili da sakupe što više bodova. Igrali su na gol više, imali jednu od slabijih odbrana. Rezultati Pčinje su dovođeni pod sumnju (igranje tri za tri). U Trgovištu su osvojlili sve bodove, na strani kao da nisu postojali. U teškoj situaciji je Vlasina na predposlednjem mestu. U odnosu na ugrožene konkurente imaju za nijansu bolji tim i trebalo bi u nastavku pojačani da vode uspešnu borbu za opstanak. U najtežoj, gotovo bezizlaznoj situaciji, nalazi se poslednja Žitorađa. Skroman roster, “prazna” klupa, ne daje nadu da mogu doći do luke spasa, pogotovu ako bude ispadao veliki broj klubova.


Đerdap : Meševo
Radnički (S) : Jedinstvo 1936
SFS Borac : Budućnost (P)
OFK Sinđelić : Trayal
Dunav : Vlasina
Pčinja : Timočanin
Žitorađa : Jedinstvo (P)
GFK Jagodina : Radnički (P)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 24 24 0 0 72
2 Meševo 24 13 4 7 43
3 OFK Sinđelić 24 13 4 7 43
4 Radnički (P) 24 13 1 10 40
5 Jedinstvo 1936 24 11 5 8 38
6 SFS Borac 24 12 2 10 38
7 Radnički (S) 24 11 3 10 36
8 GFK Jagodina 24 10 5 9 35
9 Dunav 24 10 2 12 32
10 Budućnost (P) 24 8 7 9 31
11 Jedinstvo (P) 24 9 4 11 31
12 Đerdap 24 9 3 12 30
13 Vlasina 24 7 6 11 27
14 Pčinja 24 8 1 15 25
15 Timočanin (-5) 24 5 3 16 13
16 Žitorađa 24 3 2 19 11