XS
SM
MD
LG

Srbija 4. na svetu - sjajan rezultat juniora!

Reprezentacija Srbije - photo credits: IHF/Kolektiff

Muška reprezentacija Srbije nije uspela da završi Svetski šampionat za igrče do 21 godini sa medaljom, ali je po svemu prikazanom pokazala da je budućnost srpskog rukometa svetla. Island je pobedio rezultatom 27:23 (13:13) čime je zabeležio drugu pobedu na ovom turniru jer je jedina ekipa koja nam je nanela poraz u prva dva dela prvenstva.

Sjajno prvo poluvreme nije bilo dovoljno da Srbija dođe do prve svetske medalje kao samostalna država, ali je na ukupan rezultat veliki uticaj imao i izostanak povređenih igrača, od onih koji nisu otišli na prvenstvo do povrede Nikole Zečevića u četvrtfinalu.

Ostaje žal što ova generacija nije osvojila još jednu medalju, ali raduje činjenica da među ovim momcima ima i onih koji će nastaviti juniorski staž i posle Svetskog prvenstva održanog u Grčkoj i Nemačkoj.

Selektor ”Orlića”, Đorđe Teodorović, osvrnuo se na kompletan juniorski ciklus ove generacije.

”Sa ponosom mogu da kažem da je ova ekipa ostvarila primetan rukometni razvoj i današnja utakmica je odigrana na neverovatnom nivou. Dve odlično pripremljene ekipe su dale svoj maksimum i detalji su odlučili ko će doći do medalje. Raduje me da posle onakvog zasluženog poraza od Nemačke, mi uspevamo da odgovorimo na ovom nivou. Srce mi je puno kada vidim momke da su uz tako malo sati odmora uspeli da izgledaju ovako. Igra u prvom poluvremenu je do poslednjih minuta bila sjajna, ali je umor uz manju rotaciju omogućio egal. U drugom poluvremenu smo pokazali karakter, nismo se predavali i stizali smo Island čak i u trenucima gde je delovalo da su prelomili utakmicu. Stava sam da cilj svake selekcije treba biti ulazak u najboljih osam ekipa. Mi smo taj cilj prevazišli, ali mi je žao što nismo završili sa još jednom medaljom, ali je ovo ogroman uspeh. Dobili smo mnogo igrača za seniorski rukomet. Momci su bili u suzama jer su žarko želeli medlju, ali bol ovog poraza će od njih napraviti velike šampione i ja mogu biti samo ponosan na njih.”

Selektor nije mogao da ne prokomentariše suđenje, ali iz perpsektive razvoja rukometa.

”Ovo je prvo juniorsko takmičenje gde je postojala video provera, međutim, mislim da bi bilo od velikog značaja za napredak našeg sporta da i ekipe imaju pravo da zatraže određenu video proveru i da tada neće biti toliko spornih odluka na štetu ekipe kao što je to slučaj sada, iako ni sudijama nije lako u takvim situacijama. Zato mislim, da bi takva promena značajno unapredila rukomet.”

”Prvo bih želeo da čestitam ekipi Islanda, zasluženo su pobedili i osvojili treće mesto. Smatram da je Srbiju prethodnih godina predstavljala grupa sjajnih momaka i da smo bili odličan tim. Ponosan sam na sve nas jer biti četvrti na svetu je rezultat vredan tog osećaja”, rekao je Mateja Dodić na konferenciji za medije po završetku utakmice.

Utakmica je počela napeto sa obe strane, promašivali su se redom i Srbi i Islanđani, uz sjajan početak Luke Krivokapića koji je u prvom delu igre bio značajna podrška odbrani.

Simo Šijan otvorio je utakmicu golom, ali i bio jedan od najsraspoloženijih u prvom delu igre. Na visini zadatka u odbrani bio je pivotski tandem Rogan - Predović i to je omogućilo napadu da u više navrata prednost drži i na plus tri, a neretko i četiri gola razlike.

Pad koncentracije pred pauzu i odličan islandski golman učinili su da se na odmor ide nerešenim rezultatom - 13:13.

U drugom delu igre, duža klupa, sudijska naklonost, vrlo brzo je odvela ekipu Islanda do vođstva od dva do tri gola razlike.

Stizala je Srbija prednost u nekoliko navrata, imala čak napade za vođstvo, ali lopta jednostavno nije htela u gol ma šta da su izabranici Đorđa Teodorovića pokušavali.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Boško Stanisavljević sa šest postignutih golova, a odmah za njim i Miloš Kos sa golom manje.

Srpski juniori u Beograd sleću u ponedeljak u 11 časova i 25 minuta nakon čega će ih u hotelu ”M” u Beogradu od 12 časova i 30 minuta dočekati predsednica Rukometnog saveza Srbije, gospođa Milena Delić, koja je izuzetno ponosna na ovu generaciju.

”Nemam šta da zamerim momcima, borili su se i pružili koliko su u ovom trenutku mogli. U zvaršnici prvenstva se videlo koliko nedostaju povređeni Dodić, Mirković, Tasić, Stamenković, a na samom šampionatu i Zečević. Ja sam ponosna na njih, biti četvrti na svetu nije mala stvar. Neki od njih će imati još prilika da osete čari evropskih i svetskih prvenstvata. Oni kojima je ovo bio poslednji nastup u juniorskoj kategoriji, će postepeno postajati seniorski reprezentativci. Srbija ima talenta i verujem da na nekom narednom prvenstvu mogu do nove medalje.”