XS
SM
MD
LG

Zemun u Surčinu, "Romantičari" protiv mladog sastava Brodarca, virus desetkovao "sokolove"

Vodeći Zemun u Srpskoj ligi, Beograd, nastavlja sa prolećnom serijom od osam pobeda, poslednja je upisana u duelu sa Dobanovčanima. Na pet bodova zaostatka nalaze se “Romantičari”, koji su iz Bariča doneli tri boda. Najbliži pratioci nisu bili tako uspešni tako da je bodovna razlika još uvećana. Obrenovčani su nastavili da gaze, ovog puta su isprašili Surčince, vrednu pobedu ostvarili su Ušćani, a Zvezdara se “petardom” protiv Borca prvi put radovala u nastavku prvenstva.

Već u sredu Beograđani nastavljaju prvenstvo utakmicama 24. vanrednog kola.

Vodeći Zemun odlazi u Surčin i odmeriće snage sa uzdrmanim Jedinstvom, koji su doživeli blamažu u Obrenovcu. Domaćin je je bio u seriji remija i u Surčinu su sasvim druga ekipa. Postigli su najmanje golova (0,70 po meču), ali se mogu pohvaliti čvrstom odbranom do utakmice na Vašarištu. Zemun nošen neverovatnom energijom, voljom i htenjem, nalazi se u nezabeleženom ritmu pobeda. Uglavnom pobeđuju minimalnim rezultatima i nije isključeno da duel u blizini auto puta na kraju ima sličan epilog.

Derbi se igra na Karaburmi, gde dolazi mlad i talentovan sastav Brodarca. “Romantičari” se nalaze u velikom naletu i moramo priznati da vodećima nije lako da igraju svaki duel pod velikim pritiskom, sa obavezom da zabeleže pobedu. Ostali, izuzev nekolicine ekipa iz zone ispadanja, mogu odigrati rasterećeno i posebno motivisano protiv favorita. Gosti su uspešni u nastavku prvenstva sa četiri pobede i porazom, neće se lako predati tako da će ”nebesko-plavi” morati da ulože dodatni napor kako bi bili uspešni.

BASK je domaćin poljuljanim Baričanima. “Sokolovi” imaju dobar sastav, uživaju u posedu lopte, traže igru i vole otvorenu borbu. Trener Ljubinković ima velikih kadrovskih problema zbog virusa koji je pogodio nekoliko prvotimaca. Prethodni poraz objašnjava mladošću postave i nesmotrenošću kod prekršaja za najstrožu kaznu. Uskoro ih očekuje kup utakmica sa PKB-om, tako da će za dve nedelje odigrati četiri utakmice. Prva iskra se ne može prepoznati u nastavku prvenstva i od tima koji je gajio visoke ambicije dospeli su u situaciju da se bore za opstanak. Ako im je za utehu, uspešniji su na gostovanjima, sa iskusnim i poznatim pojedincima trebalo bi konačno da prorade.

U Dobanovcima snage će odmeriti Budućnost i Zvezdara. Domaćin igra promenljivo i na svom stadionu osvojili su većinu bodova. Znaju da odigraju na rezultat, taktički su disciplinovani i agresivnošu znaju da pritisnu gosta. Zvezdara je uknjižila prvu prolećnu pobedu nad fenjerašom iz Lazarevca i zahvaljujući bogatoj jesenjoj zalihi, donekle povratila mesto u vrhu. Smatraju da su više u krizi rezultata, a falilo je sportske sreće na pojedinim duelima.

“Optičari” odlaze u Lazarevac kao favoriti i šansom da poprave loš učinak na strani. Borac je od mnogih prežaljen ali će do kraja prvenstva igrati pošteno i svakom protivniku zadati što više problema. Teleoptik se sa novim trenerom konsolidovao i dugo su bez poraza. Imaju najefikasniji navalni red i u proseku postižu najviše golova po meču.

Sinđelić je poražen u Zemunelu minimalnim rezultatom i nisu na nivou jesenjih rezultata. Radi se o disciplinovanoj ekipi, mogu biti nezgodni iz tranzicije i realiazacija im je bolna tačka (0,74 gola po meču). Ugostiće Ušće, koje igra znatno uspešnije nego u prvom delu prvenstva. Po rezultatima u prethodnih 10 utakmica odmah su iza vodećeg dvojca, a po prolećnom učinku su šesti. Za duel na Dušanovcu biće jači za Vesića.

Dva probuđena rivala, Studentski grad i Radnički, beleže odlične rezultate u prethodnih osam prolećnih kola i po učinku su u samom vrhu tabele. Nažalost, zbrajaju se rezultati iz prvog dela tako da još nisu prebrinuli brige oko opstanka, naročito to važi za Obrenovčane. “Studenti” ili gube, ili dobijaju, nerešeno retko igraju. Sa trenerom Goranom Jankovićem mnogo su dobuili na fizionomiji igre, sigurnosti i stabilnosti. U Bežaniju dolazi mlad sastav trenera Stojadinovića posle ubedljive pobede nad Jedinstvom i prilika je da poprave utisak sa gostovanja (četiri boda).

Dva neuspešna srpskoligaša, BSK Borča i Torlak, imaju popravni, naročito to važi za ugroženog domačina, koji se odavno nije radovao pobedi. Po ostvarenjima iz drugog dela sezone su među najslabijima i po pravilu bolje igre pružaju na strani, posebno se može reći za goste iz Kumodraža, koji su remijem sa “studentima” prekinuli seriju od pet poraza.


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12