XS
SM
MD
LG

Derbi proleća u Mrštanu, niški okršaj u Brzom brodu, Zaječarci na rubu provalije, spas traže u Paraćinu

Na srpskoligaškom Istoku u odnosu na ostale grupe, vodi se najneizvesnija borba za naslov prvaka. Vodeća GFK Dubočica i Radnički iz Pirota stoje poravnati, tako će biti do nedelje kada je na programu derbi proleća, koji može dati odgovor na najvažnije pitanje. U uvrtiri ispratili su rivale sa devet golova u mreži i to dovoljno govori o nadmoćnosti dve ekipe. Nisu to bili timovi sa začelja, već dva stabilna paraćinska srpskoligaša. Koliko pažnju ljubitelja fudbala na Istoku preokupira borba za tron, na začelju je takođe interesantno i neizvesno. Brzi brod neočekivano odneo ceo plen ispod Kraljevice i ostavio Zaječarce u velikim brigama. Dunav je naneo još jedan poraz Vlasini u nizu, dok su Svilajnčani ispratili “cariće” sa sedam golova u mreži.

Derbi u Mrštanima privući će veliki broj ljubitelja fudbala iz Leskovca i okolnih mesta. Iz Pirota su najavljeni navijački autobusi, tako da uzavrela južnjačka atmosfera neće izostati. Akteri su “zakopčani do grla”, uvažavaju jedni druge i u tajnosti smišljaju strategiju kojom će iznenadaiti. U prethodnih pet kola imaju indetične rezultate (po četiri pobede). Trener Dejan Čelar kaže da Piroćanci zavređuju respekt i zaliha bodova govori o prisutnom kvalitetu. Derbi, objašnjava on, ne mora da odluči, već ko bude u završnici pokazao bolju formu i uzme više bodova. Očekuje ih dosta zahtevna utakmica, pod pritiskom će biti jedni i drugi, meč mogu da odluče detalji. Na drugoj strani Goran Lazarević maksimalno poštuje rivala, koji u sastavu ima mnoštvo prekaljenih igrača. U prvi plan je stavio iskusnog napadača Savića, godinama najboljeg strelca lige. Zna da se u sastav domaćina vraćaju Milić, Jovančić, pomenuti Savić, Đorđević, dok on neće moći da računa na požutelog Đurovića i duže vremena povređenog beka Mančića.

U subotu se pored derbija u Mrštanima igra u Meševu i Prahovu.

Dunav predstavlja pravo osveženje i rezultatima nagoveštavaju beg iz opasne zone. Iznenadili su slabu Vlasinu u gostima i protiv Jedinstva će biti u prilici da materijalizuju osvojene bodove u prethodnom susretu. Pored Dunava uglavnom pobeđuju i na papiru su favoriti, jer drugog izbiora osim pobede nemaju. Paraćinci su podbacili u Pirotu i pokvarili utisak iz prethodna tri kola(sedam bodova). Očekuje se utakmica sa golovima na obe strane I završnica može da odluči duel.

Meševo je zaređalo sa porazima, ali su i dalje u sigurnoj sredini. U Popovcu su imali prednost od dva gola i na kraju ostali praznih šaka. Zahvaljujući visini prekidi su im glavno oružje i do izražaja dolaze Tomić, Radovanović i ostali. Rival iz Prokuplja ne igra na nivou jeseni, igraju promenljivo, naročito su neuspešni na strani (šest bodova) i nalaze se među ekipama koje su primile najviše golova.

Nedelja je predviđena za odigravanje pet utakmica. SFS Borac je doživeo debakl u Pirotu i pruža im se prilika da protiv bledih Zaječaraca nadoknade propušteno. Oslanjaju se na udarnu trojku sa Conićem, Zdravkovićem i Simićem, koja može da bude prevaga u svakom meču. Timok 1919 igra slabo i daleko su od sigurne luke. Porazom od “broda” su deprimirani i uzdmani tako da će tražiti mogućnost da propust nadoknade i povrate samopouzdanje.

Niški okršaj u Brzom brodu, domaćinu osokoljenom pobedom u Zaječaru nagovešta da mogu iznenaditi psihološki stabilan i konstantan sastav trenera Bobana Stankovića, koji imaju dugi niz utakmica bez poraza. Za Budućnost juriti prednost ne predstavlja problem i zahvaljujući psihološkoj stabilnosti i karakteru iz svake neugodne situacije mogu da se izvuku. Protiv sebe će imati skromnog domaćina, sa malim rosterom i gubitničkim mentalitetom (14 poraza), koga ne smeju podceniti.

U Knjaževcu se sastaju dva mlada i uspešna sastava Timočanina i GFK Jagodine. Očekuje se otvorena utakmica, ekipa sličnog stila, bez garda, sa dosta trčanja. Domaćin je dugo bez poraza, veliku su pažnju izazvali kada su na pleća položili lidera iz Leskovca i po pravilu igraju utakmice sa dosta golova. Pčinja je iznenadila u Jagodini i defanzivnom taktikom odneli bod, tako da je nezahvalno prognozirati rezultat.

Pčinja je četiri kola bez poraza i neophodni su im bodovi na specifičnom i malom terenu u Trgovištu. Svilajnčani ukoliko uspeju da se adaptiraju na uslove terena mogu praviti probleme domaćinu. Radnički je zaređao sa remijima i ceh neplaniranim rezultatima platili su nejaki “carići” koji su ispraćeni sa sedam golova u mreži. Blagu prednost dajemo Pčinji, mada je remi najprihvatljiviji ishod.

Na Bubnju sastaće se dva rivala kojima ne cvetaju ruže. Za Cara Konstantina se zna da se odavno oprostio od Srpske lige, ali mladi gosti sve niže padaju i serojom od tri poraza našli su se u nebranom grožđu. Ceh slabim rezultatima platio je trener Gmitrović i vidićemo da li će novi stručnjak uspeti da trgne ekipu i izvuče je iz opsane zone. Očekuje se da konačno prorade Mitrović i Spasić I donesu sa Bubnja neophodna tri boda.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4