XS
SM
MD
LG

Vodeći dvojac na popravnom u Klupcima i Šapcu, "grafosi" bez reprezentativaca u Užicu, "Majstori" pod moranjem protiv Ubljana

Foto: Prva liga Srbije

Dok superligaši odmaraju, prvoligaši igraju po ubrzanom tempu. “Krivac” za to je 25. vanredno kolo odigrano u sredu i četvrtak. U razmaku od 3-4 dana vodeći dvojac je šokirao novim porazima. Kobni po “Traktoriste” bili su Šapčani, Želju su pored Tamiša iznenadili Mitrovčani, koji su nešto ranije uzeli meru lideru. Sa dve pobede RFK Grafičar se približio Pančevcima na pet bodova. Sa novim trenerom Darkom Tešovićem Mitrovčani su proigrali i pokazali da osim remija znaju da pobeđuju. Milanovčani su se konsolidovali, “gumari” su uzeli meru “majstorima”, u seriji remija su Inđija, Zlatibor i Rad.

Zbog vanrednog kola sve utakmice narednog 26. pomerene su za ponedeljak.

OFK Vršac je domaćin pomalo otpisanim “Građevinarima”. Domaćin igra promenljivo, na svom stadionu dobija, na strani gubi. Imaju simetričan odnos pobeda i poraza (deset), sedmi su na tabeli i debitantu se smeši plej-of. Ispod Vršačkog brega su sigurni i osvajau bodove, igraju tvrdo, takmičarski, sa rezultatskim ostvarenjem. Gost sa Banjice odavno nije pobedio i u seriji su od tri remija, nedovoljno da se pomere sa poslednje pozicije. Igraju promenljivo i evidentno je da se oseća pritisak u rezultatskom smislu. Igraju bolje od prikazanih rezultata, ali slaba vajda, pišu se bodovi.

Loznica je nanizala četiri remija i poraz i odmah su iznad najugroženijeg dvojca. Na Banjici su poveli, odigrali u niskom bloku i na rezultat. Znatno su uspešniji na gostovanjima nego u Klupcima, i nisu u prednosti protiv posrnulog lidera. IMT ima velikih problema kadrovske prirode i trener Vasiljević mora da improvizuje, to ima reprekusije na prethodne rezultate. I dalje su najuspešniji gost, ali je pitanje koliko su se oporavili od dva šokantna poraza.

Šapčani su odigrali najbolje ove sezone na Bežaniji i nagrađeni su prvom pobedom u nastavku prvenstva. Samopouzdanje im je naraslo do neba i oskoljeni dočekuju još jednog kandidata za vrh, Železničara. Forma je u uzlaznoj putanji i predviđanja trenera Kurtušića se obistinjuju, tako da su mogućnosti Mačve mnogo veće nego što trenutni plasman govori. Pančevci su u maloj krizi, umorni, razočarani, potreban im je restart kako bi se vratili na stazu uspeha. Protiv Radničkog su jurili rezultat i u vreme dominacije primili diskutabilan gol. U Šapcu će pored motivisanog domaćina, imati specifičan ambijent i bučnu publiku.

Radnički na krilima dve blistave partije protiv IMT-a i Želzničara, očekuje slabe Zlatiborce koji su sve dalje od luke spasa. Na bod su o mesta koje vodi u baraž i sve će učiniti da ga dostignu. Favoriti su protiv gostiju sa planinske lepotice, koji su u seriji od četiri nerešena rezultata (bez pobede u nastavku). Imali su peh u duelu sa Milanovčanima da je Tubiću golman odbranio jedanaesterac, i ukoliko ponove poslednja izdanja mogu iznenaditi defanzivnom stratrgijom.

Metalac se konsolidovao i u nastavku prvenstva igra mnogo bolje nego jesenas. Nalaze se iznad crte (12 mesto), koliko imaju Novobeograđani, i svaki bod im je neophodan da se udalje od opasane zone. Novosađani, naredni rival, je u maloj krizi i tri kola su bez pobede. Biće to prava takmičarska utakmica, dva rivala sa iskusnim pojedincima, znaju da igraju na rezultat i moguća su sva tri ihoda.

Inđija je od 25 utakmica 12 odigrala bez pobednika i da su bili malo precizniji bili bi bolje plasirani. Igraju dobro, ali je odsustvom golgetera Stojanovića realizacija zakazala. Vidi se da nisu dobro odradili prelazni rok, imaju tanku klupu i izgleda da su sami sebi najveći problem. Trayal je domaćinskim pobedama ponovo u kombinaciji za plej-of. Pet golova je palo ispod Bagdale, jedan više u mreži “Majstora”, tako da su sa nova tri boda na desetom mestu. U redove zeleno-belih vraća se Đurić, ali izostaje oboleli kapiten Bojović i požuteli Vuković.

Radnički sa Novog Beograda mora potvrditi oreol nepobedivosti pored “studenjaka” (osam pobeda) ukoliko žele da izbegnu selidbu u Srpsku ligu. U nastavku sezone su neuspešni i pet utakmica su bez pobede. Protiv uspešnih Ubljana biće na velikim iskušenjima. Imali su turbulentnu utakmicu u Kruševcu i iskusan sastav trenera Černišova se mora brzo regenerisati kako bi spremni sačekali duel u ponedeljak. Jedinstvo ima kadrovskih problema i nastupiće bez isključenog strelca Karikarija i Zubairija.

RFK Grafičar se konsolidovao i sa dve pobede približili se vodećem dvojcu. U goleadi su savladali uporne Vrščane, koji su nadoknadili dva gola minsa, da bi u samoj završnici bili matirani. Kaže trener Neđić da su na početku imali težak raspored, vratili su karakter kad je trebalo i pokazali gde im je mesto. U sličnom ritmu idu do kraja, bez obzira kakv će na kraju biti scenario. U Užici biće oslabljeni za odsustvo reprezentativaca Vasiljevića, golmana Guteše i Radojevića. Pored toga, biće lišeni usluga povređenog Dankana i Dimitrića. Idu na noge GFK Slobodi, specijalistima za nerešene rezultate (14), koji su četiri kola bez poraza (osam bodova). Iskusne “ere” teško gube (i pobeđuju), igraju čvrsto, defanzivno su jaki i sve podređuju ostvarenju željenog rezultata.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23