XS
SM
MD
LG

"Traktoristi" očekuju oporavljene Milanovčane, "Građevinari" i Zlatiborci se nadaju prvim bodovima u nastavku mogu li Sremci staviti rampu zahuktaloj "dizelki"?

Foto: Prva liga Srbije

Tri kola je iza prvoligaša u nastavku prvenstva, sutra sledi 23. kolo sa novim duelim, zanimljivim i neizvesnim utakmicama. U prethodnom vodeći dvojac je slavio u gostima, kao i Novosađani, koji su sve bliži vrhu. GFK Sloboda se oporavila od startnih poraza i slavila protiv komšija sa Zlatibora. Dvojac sa začelja još nije uknjižio ni bod u nastavku sezone.

Kolo otvaraju dve ekipe sa dna i nadaju se prvim prolećnim bodovima. Zlatibor je imao neuspešan izlet kod komšija u Užicu i pokušaće da nadvise “Majstore”. “Beli” su promenili sastav i doveli nekoliko igrača sa superligaškim iskustvom, kojima treba vremena da se uigraju i profunkcionišu. Imaju četiri poraza u nizu i neodigranu utakmicu sa RFK Grafičarom. Nalaze se u nezavidnoj situaciji i od prvog tima iznad crte, Radničkog, sa koijm će odmeriti snage, udaljeni su devet bodova. Pobeda se nameće kao imperativ, pogotovu što je rival na strani neuspešan (pet bodova).

“Građevinari” su baš malerozni i praktično dobijene utakmice su gubili. Igraju solidno, ali nemaju nimalo sreće u završnici. U Gornjem Milanovcu su imali peh da su propustili prilike, a domaćin je znao da to naplati. Povrh svega, ostali su bez isključenog Rakića. Na Banjicu dolaze Mitrovčani, sa dva boda osvojena u nastavku i padom na tabeli. Nastavili su da ređaju nerešene rezultate (deset) i za plej-of trebaće im pobede. Protiv Loznice su sat vremena igrali bez isključenog Ilića i na strani imaju skroman učinak (osam bodova).

U nedelju se u Pančevu igra derbi, stiže Inđija posle poraza od “Traktorista”. Želja ima maksimalan učinak i prišli su vodećem na četiri boda, tako da se do kraja očekuje neizvesna borba za tron. Uprkos šest golova u mreži Užičana, Železničar nije lako došao do trijumfa i tek su u finišu susreta (igrač više) slomili otpor protivnika. Pored Tamiša dolaze zeleno-beli, bez suspendovanog Radosavljevića, spremni da se suoče sa još jednim favoritom. Biće to okršaj najuspešnijeg domaćina i gosta, malu prednost dajemo zahuktaloj “dizelki”.

Jedinstvo je sa dva trijumfa u drugom delu na granici plej-ofa. Savladali su Kruševljane minimalnim rezultatom, sa velikom potrošnjom energije. Ponovo su domaćini, ovog puta ugostiće uspešne Vrščane, koji su nadigrali Šapčane u nastavku utakmice. Trener Nenad Mijailović je izvršio adekvatne izmene koje su urodile plodom. Kako reče, njegovi momci će biti na testu karaktera i provere mogućnosti igranja u kontinuitetu. O Ubljanima ima visoko mišljenje, zna da se radi o miksu mladih i iskusnijih igrača, naročito je apostrofirao ulogu kvalitetnih stranaca, dobru organizaciju i infrastrukturu.

Trayal i RFK Grafičar su neuspešni u protekla tri kola, s tim da “ljubičasti” imaju utakmicu manje. Kruševljani su iz dva uvodna meča ispod Bagdale osvojili bod i pokvarili plasman. Na Ubu su uknjižili deseti poraz i od plej-ofa udaljeni su četiri boda. Grafosi su neočekivano poraženi od poletelih “kanarinaca”, u ekipi se osetio odlazak nekoliko iskusnih i mladih igrača. Trener Marko Neđić je zadovoljan igrom, ali je problem u realizaciji i nedostatku iskustva. Ne mogu da se dovoljno razmahnu protiv znatno iskusnijih ekipa, koje se zatvore i sve podrede rezultatu. U četvrtak ih očekuje zaostala utakmica sa Zlatiborom, tako da će za deset dana odigrati pet utakmica.

RFK Novi Sad 1921 se nalazi u velikom naletu, nanizali su pet pobeda ako računamo rezultate iz prvog dela prvenstva. Učvrstili su se na mestu koje vodi u baraž, time se njihove ambicije ne završavaju. U Čelarevu će ugostiti GFK Slobodu, koja se rehabitovala posle dva uvodna poraza od vodećeg dvojca. Pobeda i revanš komšijama sa Zlatibora znatno je popravila atmosferu i izgleda da su u Bačaninu dobili dostojnog naslednika Šušnjaru. Domaćin još nije zaigrao na renoviranoj Detelinari, ali mu to ne smeta da niže uspehe. Užičani su nanizali 12 remija, znaju da igraju na rezultat, mada na strani nisu tako uspešni.

IMT će na Bežaniji ugostiti Metalac sa obavezom da opravda epitet favorita. Imali su u Inđiji dosta težak i neizvestan duel, tek su preko mlađanog Lukovića u zaustavnom vremenu, sa "kreča", postigli gol. Milanovčani su protekle nedelje imali zgusnut raspored i sa pet osvojenih bodova prekinuli sumornu jesenju seriju. U razmaku od tri dana odigrali su dva važna duela protiv direktnih konkurenata u borbi za opstanak, Rada i Loznice, i dodali u saldo četiri boda. Naročito je bilo uzbudljivo u Klupcima, gde su u 88. minutu, preko Lukovića došli do boda.

Loznica je za tri dana upisala dva remija i protiv Milanovčana delili su ih minuti od trijumfa. Moraju se brzo regenerisati jer u nedelju su ponovo domaćini komšijama iz Šapca. I dalje imaju probleme kad igraju u Klupcima, po tom parametru su poslednji u ligi (osam bodova). Mačva je neočekivano ubedljivo poražena u Vršcu, sa dva osvojena boda u nastavku sve su dalje od željenog plej-ofa. Koliko su zeleni skromni na domaćem terenu, toliko su Šapčani neubedljivi na gostovanjima (šest bodova).


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23