XS
SM
MD
LG
17.04.2009 wienerliga.org

Radnički slavio posle taj-breka

Spektakularniji početak finalne serije teško da je neko mogao da očekuje. Oko 3.000 gledalaca i široki televizijski auditorijum, mogao se uveriti da se u Srbiji od odbojke pravi velika predstava. Radnički je poveo 1:0 posle čak 122 minuta igre, sačuvao prednost domaćeg terena, iako su zidine dvorane „Jezero" bile debelo uzdrmane kad su Novosađani u četvrtom setu, uz vođstvo 2:1 imali 17:12.

Bio je Radnički na ivici ponora, bukvalno pred porazom, kad je posle serije Novosađana 7:1 tim Nikole Salatića došao do ogromne prednosti. Ništa im nije polazilo za rukom domaćinu, Slobodan Kovač je iscrpeo sve mogućnosti da smiri prijem savetima, pa je posegnuo za izmenama.

Omladinci Ilija Ivović i Nemanja Stevanović napravili su potpuni preokret, jer je nervoza sa polovine Radničkog prešla u Vojvodinu. Novosađani su bili ti koji su grešili u serijama, ponajviše zahvaljujući sjajnim servisima Vladimira Čedića. Proključala je dvorana „Jezero", nošeni frenetičnim navijanjem, Kragujevčani su iz naizgled izgubljene pozicije, napravili neverovatnu seriju 11:2 za 23:19, kojom su preokrenuli ne samo set, nego i čitav meč.

Panonski mornari su odjednom bili u brodu koji tone, a potop se nastavio i u finalnom petom setu. Udavio ih je jedan od njih, Novosađanin Vladimir Čedić, koji je i u rulet setu doneo odlučujuću prednost Kragujevčanima, sjajnim taktičkim servisima, za koje jednostavno nije bilo rešenja, pa je vrlo brzo na semaforu stajalo prevelikih 7:3, koji su do kraja bili nedostižni za Čupkovića i drugove.

Nije moglo bolje da počne za Kragujevčane od 4:0 na samom startu. Servis Milana Ilića bio je tri puta neuhvatljiv za goste, pa su domaći došli do prednosti, koju, ispostavilo se, nisu ispuštali do kraja seta. Ipak, Novosađani se nisu predavali. Iako su posle poena vrlo raspoloženog Nikole Gjorgieva izabranici Slobodana Kovača poveli 8:3, vrlo brzo se tim iz Srpske Atine stabilizovao i stigao na samo minus dva (11:9).

Činjenica da su do kraja seta domaći odbojkaši imali čak 6 servis greški, nije ih obeshrabrila. Naprotiv, nastavili su da bombarduju prijem protivnika, pa je novi nalet Ognjena Duduja sa linije servisa bio neodbranjiv za Konstantina Čupkovića i ostale primače u redovima lala. 

Istom merom uzvratili su gosti u drugom setu, takođe povevši na početku 4:0, a zatim i 6:1. Loš prijem, uzrokovao je nesigurnost u organizaciji i realizaciji, dok je na drugoj strani Čupković, pored neraspoloženog Petra Čurovića, odražao pravu napadačku mini školu. Nekako su Kragujevčani nekako ipak uspeli da se vrate do 10:12, ali to je bilo sve što su uspeli da urade u drugom setu.

Dokrajčio ih je rođeni Kragujevčanin, do pre dve sezone član Radničkog, Marko Maksimović koji je sa linije servisa terorisao bivše saigrače. Sevnulo je nekoliko projektila, koji su završili serijom 5:0 za 17:10 posle čega domaćem timu više nije bilo povratka u set.

Simultanku je igrao Čupković u trećem setu, kad god je Vojvodini trebalo, ali je najbitniji poen doneo Miloš Vemić. Smenjivali su se rivali u vođstvu, igrali na mahove, ali niko nije uspevao da stvori osetniju prednost. Bio je to pravi rat servera, Vemić i Čupković na jednoj, Ilić i Čedić na drugoj strani.

Iako podržani prepunom halom, Kragujevčani su posustali u egal finišu, a pri rezultatu 23:22 za Vojvodinu, koncentracija je popustila Nenadu Simeunoviću koji iz dva pokušaja nije uspeo da realizuje napad Radničkog. Vodila je Voša u tom trenutku 2:1, ali nije uspela da na kraju i dokrajči rivala.

Radnički Kredi banka – NIS Vojvodina 3:2 (25:20, 15:25, 23:25, 25:21, 15:8)

Dvorana: SC „Jezero" u Kragujevcu. Gledalaca: 2.800. Sudije: Ljubomir Kovačević (Kraljevo) i Goran Gradinski (Beograd). Trajanje meča: 132 minuta. Rezultat u seriji: 1:0.

Radnički Kredi banka: Duduj 10, Simeunović 9, Nakovski 9, Ilić 4, Čedić 9, Gjorgiev 23, Pantelić (libero), Jovanović, I. Ivović 2, Stevanović, Perović, J. Ivović. Trener: Slobodan Kovač.

NIS Vojvodina: Petrović 10, Vemić 14, Čupković 26, Čurović 11, Čubrilo 2, Maksimović 12, Škundrić (libero), Veselinović, Mirosavljević, Mutapčija, Čorić, Januzović. Trener: Nikola Salatić.

Video detalj sa utakmice:

Ovaj i ostale video zapise možete pogledati na profilu srbijasport na sajtu www.flixwagon.com/srbijasport.