XS
SM
MD
LG
26.03.2009 A.Daišević

"Musketari" za svaku pohvalu

Tek u petoj utakmici polufinala plej ofa Ribnica je stala. „Musketari“ su završili sezonu u majstorici odigranoj kao i pre dve godine u kragujevačkoj dvorani „Jezero“, ali je ovoga puta ishod bio u korist Radničkog. Kragujevčanima kapa dole, njihova pobeda je zaslužena, bili su bolji u pravom trenutku i nastavljaju borbu za toliko željenu titulu prvaka Srbije. Ribnica se nije obrukala, kako u ovoj polufinalnoj seriji tako i u celoj sezoni. Suočeni sa velikim kadrovskim i svakim drugim problemima, koje bi za neke druge klubove bili kobni, u Ribnici su stegli zube i odigrali sezonu za svaku pohvalu. Pri tom ostvarili postavljeni cilj, ulazak u plej of i izborili evropsku vizu. Radnički, iako favorit, imao je u kraljevačkom prvoligašu ozbiljnog takmaca kome je malo nedostajalo da stigne do finala plej ofa. Kragujevčane niko ove sezone nije dobio u Kragujevcu, a Ribnici je to pošlo za rukom i ta na način koji će prvi finalista plej ofa dugo pamtiti.

- Iza nas je jedna teška i uspešna sezona. Ribnica je dostojno predstavljala Srbiju u Balkanskom Kupu, ostala bez trenera pred početak prvenstva, imala mnogo kadrovskih problema, igrala veći deo sezone bez Đorđevića i Gavrilovića, ali smo na kraju zasluženo stigli među četiri najbolja tima u zemlji, jako dobro igrali u plej ofu i afirmisali dva izuetna talenta, odbojkaška bisera ove zemlje Kovačevića i Mrdaka. Ako na to dodamo povratak u srpsku odbojku Vladmira Bateza i Vladana Đorđevića onda nam je zaista srce puno, uradili smo mnogo više od ostalih – staloženo sumira tek završenu sezonu svog kluba trener Ribnice Boško Mačužić.
Kraljevčani su poklekli u majstorici iako su poveli?
- Radnički je zasluženo pobedio i još jednom iskrene čestitke i želim im puno uspeha u finalnoj seriji. Mi smo dobro počeli majstoricu, ali smo već u prvom setu imali oscilacija. Potpuno smo pali posle vođstva i zašto ne reći odigrali slabo preostala tri seta. Popustio je prijem, a kada je tako ne možete očekivati da drugi elementi budu na visini. Sigurno je da smo mogli bolje, uvek i može i sigurno je da Ribnica vredi više od osvojenih poena u izgubljenim setovima, ali to u ovom meču nismo pokazali. Ipak, nemam šta da zamerim mojim igračima, borili su se koliko su mogli. Ne treba zaboraviti da smo mi celu sezonu, a pogotovo ovako važan meč igrali sa jednim petnaestogodišnjakom i jednim sedamnaestogodišnjakom. Oni su prvi put igrali pred ovakvim auditorijumom u tako vreloj atmosferi i to se moralo osetiti.
Uprkos mnogim najavama i predviđanjima atmosfera je bila prava?
- Moram i ovom prilikom da se zahvalim našim navijačima. Došli su u zaista velikom broju u Kragujevca, pokazali da vole Ribnicu i da u tom meču nismo sami. Takvu podršku nema nijedan tim. Atmosfera je bila jako dobra i mislim da nije bilo „spornih“ situacija. Ribnica decenijama traje na prvoligaškoj sceni, stvara igrače i trenere, upravo zbog ovakve podrške Kraljevčana koja se mladim pokolenjima takođe prenosi u amanet. Zato Ribnica i jeste najbolji sportski klub u Kraljevu, gradu koji je odbojkaški bastion Srbije.
Za Ribnicu je sezona završena, treba krenuti u pripreme za novu?
- Još jednom bih istakao da sam imao sjajnu saradnju sa igračima i da sam ponosan što sam u svom trenerskom debiju na klupi prvog tima Ribnice upravo radio sa ovim momcima. Takvu atmosferu u ekipi svaki trener bi poželeo,a posebno u plej ofu kada nas je Jovićeva tragedija sve posebno zbližila. Igračima sam dao slobodno do ponedeljka, dok su Kovačević i Mrdak otišli na prirpeme kadetske reprezentacije. U narednoj nedelji ćemo krenuti sa radom i verujem da će odgovorni u klubu početi i razgovore sa igračima, jer ovo je vreme kada treba selektirati tim za novu sezonu. To u Ribnici nikada nije bilo lako, neće biti ni sada, ali kakakv god kurs da se zauzme verujem u lepu budućnost mog matičnog kluba – zaključuje Boško Mačužić trener kraljevačke Ribnice.