XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Tadićeva prostorna tehnika za udžbenike

Foto: ajax.nl - Dušan Tadić

Najbolji srpski fudbaler u poslednjoj deceniji, Dušan Tadić, je i juče opčinio Evropu, svojim umećem u meču 4. kola Lige šampiona u dresu Ajaksa u Amsterdamu, u utakmici protiv danskog Mitjilanda, u kojoj su viđeni njegovi novi akordi za fudbalske udžbenike. 

Ajaks se dugo mučio sa Dancima, dok Tadić nije stvar uzeo u svoje ruke. Najpre je u 47. minuti, osamnaestogodišnjaku Rajanu Gravenbergu, doturio (odigrao) takvu loptu sa porukom, evo ti je i daj gol. Sve je izgledalo savršeno jednostavno, a to je u fudbalu najteže. Nedugo zatim, već u sledećem napadu, je Nusiri Mazrauiju, pod korak doturio loptu za 2:0. Samo ti trči, a lopta će ti stići, govori vizuelna slika, Tadićevog shvatanja prostornih odnosa i brzine. Na kraju je bilo 3:1 za Ajaks, a čep od grča tečne igre je otvorio Tadić, po ko zna koji put. 

Fudbal nije samo atletika i sirova snaga, ali nije ni cirkuska bal-predstava. Harlemovci u košarci nemaju primat, u odnosu na drugu, onu ozbiljniju takmičarsku košarku. Tako je i sa fudbalom. On je mešavina svega, pa i shvatanja prostornih odnosa, u čemu je Dušan Tadić nenadmašan i možda najbolji u Evropi. 

Autor: Svetozar Čiča


Ajax 0 : 1 Atalanta
Midtjylland 1 : 1 Liverpool
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Liverpool 6 4 1 1 13
2 Atalanta 6 3 2 1 11
3 Ajax 6 2 1 3 7
4 Midtjylland 6 0 2 4 2