XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Svet ponovo miriše na Ajaks

AFC Ajax Amsterdam - foto: besthqwallpapers.com

Još se trese stativa Borusije iz Dortmunda, na koju je kao gepard naleteo Dušan Tadić, postižući izjednačujući gol, u krajnjem rezultatu 1:3, za Ajaks, Lige šampiona. U Amsterdamu je protiv istog protivnika, da podsetimo, bilo 4:0 za Ajaks. Dati jednom bivšem šampionu Evrope, u dve utakmice, čak sedam golova, je za svaku pohvalu i podsećanje na staru slavu velikog Ajaksa. 

Zlatne evropske godine Ajaksa, u nizu su, 1971., 1972. i 1973., kad su Velibor Vasović, Pit Kajzer i Johan Krojf, kao pobednici i kapiteni, podigli "ušati" pehar šampiona Evrope. Vasović u Londonu, Kajzer u Roterdamu, a Krojf u Beogradu. Trebalo je da prođe pune 22. godine da bi Deni Blind, u Beču 1995. godine, po četvrti put, u svojstvu kapitena podigao isti pehar. 

Ova generacija koju kao kapiten, neustrašivo, predvodi Dušan Tadić je bila veoma blizu evropskog trijumfa 2019., ali se za ulazak u finale, u poslednjoj sekundi isprečio Totenhem i neverovatni strelac Lukas Mura sa svojim het-trikom. 

U ovogodišnjoj Ligi šampiona Ajaks je krenuo više nego silovito, sa četiri uzastopna trijmfa. Svet, ponovo miriše na Ajaks. 

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35

Borussia Dortmund 5 : 0 Besiktas
Ajax 4 : 2 Sporting Lisbon
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Ajax 6 6 0 0 18
2 Sporting Lisbon 6 3 0 3 9
3 Borussia Dortmund 6 3 0 3 9
4 Besiktas 6 0 0 6 0