XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Restart posrnulog Ajaksa

AFC Ajax - foto: facebook.com/afcajax

Dugo će se u Amsterdamu pamtiti 4. oktobar 2022. kad je Napoli, u trećem kolu grupne faze Lige šampiona, na "Johan Krojf Areni" porazio Ajaks sa neverovatnih 6:1, a ruku na srce još je dobro i prošao, jer je Napoli mogao postići i koji gol više, što nikad u istoriji kup takmičenja Ajaksa u Evropi nije zabeleženo. 

Ajaks je bio nikad slabiji, a Napoli moćan kao u eri Maradone, koji je pre tri decenije sam nosio tim na leđima. Ovaj put je Napoli bio tim sastavljen od ujednačenih vrednosti, iako 32 godine nije bio šampion Italije. Evropa i svet su više iznenađeni slabom igrom Ajaksa četvorostrukog šampiona Evrope, ne umanjujući značaj i sadržajnost pobede Napolija. 

Ajaks je u letnjem prelaznom roku rasprodao gotovo ceo tim i zaradio rekordnu cifru novca, a ne može uvek pare i jare, kaže jedna zgodna poslovica. 

Ajaksu sledi restart sistema, koji je, o gle čuda, počeo uoči same utakmice u podnožju "Johan Krojf Arene", kad je istog dana njegov mladi tim (igrači do 19 godina) u istom predigra takmičenju pobedio mladi tim tog istog Napolija sa 5:1.

U mladom timu Ajaksa je celu utakmicu odigrao još jedan Srbin, Mateja Milovanović koji sledi put svojih poznatih prethodnika u Ajaksu: Velibor Vasović, Dušan Tadić, Marko Pantelić, Miralem Sulejmani, Nemanja Gudelj, Dejan Meleg... 

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35

Liverpool 2 : 0 Rangers
Ajax 1 : 6 Napoli
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Napoli 3 3 0 0 9
2 Liverpool 3 2 0 1 6
3 Ajax 3 1 0 2 3
4 Rangers 3 0 0 3 0