XS
SM
MD
LG

Dušan Tadić "udomio" sve svoje saigrače i trenera

Foto: youtube.com/NLHD Productions

Po mnogima najbolji srpski fudbaler 21. veka, Dušan Tadić, aktuelni kapiten reprezentacije Srbije i Ajaksa iz Amsterdama, "gazi" svoju petu godinu u dresu "kopljanika" u čijem dresu je gotovo sam 05. marta. 2019. u Osmini finala Lige šampiona, pobedio veliki Real u sred Madrida sa 4:1. Ta njegova igra je očarala i bacila u trans ceo svet i ima trajnu emocijalnu vrednost samog osvajanja Lige šampiona, bez obzira što je Ajaks kasnije, u polufinalu, u epskoj tragediji punoj obrta, izgubio od Totenhema. 

Da se podsetimo sastava Ajaksa koji  je te martovske večeri obasjao  Madrid velikim snopom Ajaksove svetlosti: Onana-Mazraui, De Liht, Blind, Taljafiko-Šene, De Jong-Zijah, Van de Bek, Neres-Tadić. 

Dušan Tadić je nastavio, posle utakmice sa Realom, da i dalje neposredno kreiara i usmerava igru Ajaksa, a devetorica iz pobrojanog sastava, neko pre, a neko kasnije je završio, zahvaljujući velikim delom i Tadiću, u velikim klubovima. On ih je praktično svojim igrama i asistencijama "udomio", kao i Johan Krojf nekad svoju generaciju. Onana je obukao dres Intera, Mazraui (Bajern), Taljafiko (Lion), De Jong (Barselona), De Liht (Juventus), Zijah (Čelzi), Van de Bek (Mančester J.), Šene (Đenova), Neres (Benfika). Neverovatan niz snažne reprodukcije i Tadićevog uticaja. 

Tako je bilo i ovog prelaznog roka, posle nove šampionske titule u Holandiji, kad je pehar podigao kapiten Tadić. Martinez je obukao dres Mnčester Junajteda, Aler (Borusija Dortmund), Gravenberh (Bajern), Šurs (Torino) i kao šlag na torti Antoni (Mančester J.) Trener Erik ten Hag je isto prešao u Mančester Junajted, a veliki kapiten Dušan Tadić je ostao u Amsterdamu da predvodi novopridošla imena. On je na određen način igrač i trener asistent tokom same igre, desna ruka i novom šefu Šrojderu, kao što je Krojf, isto sa kapitenskom trakom, bio desna ruka Mihelsu. 

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35