XS
SM
MD
LG

"Vukovi" u Kikindi dočekuju lidera, alaski derbi komšija u Belegišu, Divošani prete Naftašima

U okviru 9. kola prvenstva Srpske lige, Vojvodina, nekoliko utakmica zavređuje pažnju, pre svih derbi jeseni između OFK Kikinde i OFK Vrbasa. Oba rivala su prevazišli sva očekivanja, naročito se može reći za trenutnog lidera i povratnika u srpskolgaško jato. Kikinđani ruše sve stereotipe kad je u pitanju jedna od najmlađih ekipa u ligi. Igraju bez oscilacija, jedini su neporaženi i na pet utakmica su sačuvali mrežu. Uz mladost na terenu i klupa je podmlađena sa ambicioznim trenerom Zdravkom Trivkovićem (38), koji forsira brz i agresivan pristup, insistira da se oni pitaju na terenu. Uoči derbija izjavio je da je svaki meč derbi, nema pritiska. - Dolazi nam preiskusna ekipa iz Vrbasa, dobro su ukomponovani, dominiraju u posedu, kolega se uspešno bavi igrom, znaju šta hoće. Prethodnog vikenda su napravili dobru uvertiru, lider je za dva minuta rešio meč sa Vojvodinom 1928, a Kikinđani su srećno u dubokoj nadoknadi stigli do bodova u Šajkašu. Domaćin će biti jači za Beljića, Ivanovića i Kovačevića.

Novi Sad 1921 je, blago rečeno, razočarao i od snova i od naslova, sledi borba za opstanak. Morali su biti realniji I odmereniji u prognozama. Vidi se da imaju kvalitet, ali nedovoljan za vrh tabele i ubedljiv poraz u Elemiru je potvrdio konstataciju. Borac baš nema sreće i odolevao je Kikinđanima do četvrtog minuta sudijske nadoknade. Najmlađi sastav u ligi i dalje je bez pobede (postigli tri gola) i nikome nisu bili lak zalogaj, tako da će posrnuli “kanarinci” morati ozbiljno da ih shvate.

Duel između Slobode i Železničara donosi neizvesnost i puno naboja. Velikog protivnika imaće u izuzetno lošem terenu u Donjem Tovarniku, ko se bude bolje adaptriao na blatnjavom i džombastom terenu biće u prednosti. Treneru Vladimiru Livaji velike glavobolje zadaje deficit pravih napadača, i u meču sa Hajdukom su se ispromašivali, gubili i u 89. minutu izjednačili. Igraju dobro i više vrede od trenutnog stanja na tabeli, ali su male šanse da se po pitanju realizacije može nešto do pauze promeniti. Očekuje se tvrda, borbena utakmica sa malo golova.

Bečej 1918 i Kabel su poraženi u prethodnom kolu i međusobni okršaj biće od suštinske važnosti za jedne i druge. Bečejci se nalaze u krizi igre i rezultata i sa igračem više celu utakmicu u Čonoplji, dozvolili su domaćinu da preokrene rezultat. Kad su se najmanje nadali Kabelovci su izgubili na Štrandu od mlade ekipe iz Belegiša i sve su dalje od vrha tabele. Najbolja odbrana lige primila je dva gola, a autogol Pivića imao je reprekusije na dalji tok utakmice. Nezvanično smo doznali da je trener Pavličević napustio kormilo ekipe.

U nedelju se igraju još četri utakmice u Divošu, Belegišu, Pančevu i Perlezu.

Utakmica u nivou derbija odigraće se između kvalitetnih i iskusnih sastava Hajduka i Naftagasa. Hajduk je zaređao sa nerešenim rezultatima, poveli su u Inđiji i na kraju remizirali. Dobili su na čvrstini, vidi se disciplina u igri i samo nedostaje da pobeđuju. Naftaši su deklasirali “kanarince” i golovima u prvom poluvremenu otklonili sve dlieme oko ishoda. Nepredvidivi su, mogu svakog da pobede, a znaju i da kiksnu. Biće oslabljeni, bez Samardžića, Rudana i povređenog Popova. Da bi sačuvali teren domaćin je tri nedelje trenirao u Sremskoj Mitrovici.

Lokalni dunavski derbi odigraće Podunavac i Omladinac. Nakon dva poraza ekipa iz Belegiša iznenadila je favorizovane Novosađane, ranim autogolom poveli, domaćin je izjednačio, ali je je Pešić doneo pobedu u 60. minutu. Izmene trenera Stojkovića su urodile plodom i uspeli su da sačuvaju vrednu pobedu. Omladinac se nalazi u krizi rezultata, vezali su dva poraza, posebno je bolan u Banovcima od novajlije iz Donjeg Tovarnika, uzalud je trener Đokić menjao, nisu uspeli da anuliraju vođstvo gostiju. Utakmica može dati odgovor da li je na Štrandu bio bljesak, a ukoliko gosti ponovo izgube sledi borba za opstanak.

Dinamo 1945 i Sloga bili su uspešni proteklog vikenada. Pančevci su odigrali bez golova pored Skrobare i ne baš zanimljivoj utakmici, pokazali su naznake se polako stabilizuju. Igraju promljivo i ukoliko budu uspešni pored Tamiša uhvatiće priključak sa ekipama iz godnjeg dela tabele. Sloga je u uvodu utakmice sa Bečejom 1918, za dva minuta, ostala bez Matića, gubila i uspela za osam minuta u finišu da preokrene rezultat. Igraju iznad svih očekivanja i sa tri spojene pobede nalaze se na deobi četvrtog  i  petog mesta.

Još jedan lokalni derbi igra se u Perlezu, gde dolaze Zrenjaninci. Oba trenera i nekoliko igrača nastupali su za oba kluba tako da među njima nema tajni. Vojvodina 1928 je u pet kola osvojila tek tri boda i nalaze se u nezavidnom položaju. Držali su se dobro prvih pola sata u Vrbasu i za dva minuta primili dva gola. Radnički igra izbalansirano, spojilim su dva remija i u Perlez odlaze kao blagi favoriti, ali nerešen rezultat je najprihvatljivija opcija.


OFK Kikinda : OFK Vrbas
RFK Novi Sad 1921 : Borac (Š)
Hajduk (D) : Naftagas
Sloboda (DT) : Železničar
Podunavac : Omladinac (NB)
Bečej 1918 : Kabel
Dinamo 1945 : Sloga (Č)
Vojvodina 1928 : Radnički Zrenjanin
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vrbas 8 6 1 1 19
2 OFK Kikinda 8 4 4 0 16
3 Sloboda (DT) 8 5 1 2 16
4 Naftagas 8 4 2 2 14
5 Sloga (Č) 8 4 2 2 14
6 Hajduk (D) 8 3 4 1 13
7 Kabel 8 3 3 2 12
8 Radnički Zrenjanin 8 3 3 2 12
9 Dinamo 1945 8 3 2 3 11
10 Železničar 8 2 3 3 9
11 Omladinac (NB) 8 2 3 3 9
12 Podunavac 8 2 1 5 7
13 Bečej 1918 8 1 4 3 7
14 RFK Novi Sad 1921 8 2 1 5 7
15 Vojvodina 1928 8 2 0 6 6
16 Borac (Š) 8 0 2 6 2