XS
SM
MD
LG

Inđija na popravnom protiv sve boljih Milanovčana, derbi u Lazarevcu, dolaze moćni "krojači", u utorak se igra u Mitrovici i Smederevu

Foto: prvaliga.rs

Naredno 26. kolo Mozzart Brt Prve lige igraće se od subote do utorka. Razlog neobičnog termina usred nedelje prijateljska utakmica Crvene zvezde sa Zenitom, za koju je pozvano nekoliko igrača koji nastupaju za OFK Beograd i RFK Grafičar. Pre nego što krenemo sa najavom ukratko ćemo analizirati utakmice prethodnog kola. Domaćini su bili ubedljivi i slavili su na šest mečeva (gosti na dva), prvi put su izostali nerešeni rezultati. Lider se najzad probudio i ubedljivo nadigrao “rudare”, Tekstilac je dobio vojvođanski derbi iskoristivši previranja u Inđiji, “oklopnici” su osvojili Čelarevo. Pomalo otpisani “majstori” uknjižili su drugi trijumf, Milanovčani su preokrenuli vođstvo “era”, RFK Grafičar je vezao drugi poraz (bez datog gola), Leskovčani su nastavili sa bledim izdanjima i meru su uzeli goropadni Gatovci.

U subotu se igraju utakmice u Inđiji, Šapcu, Vršcu i Užicu.

Ovo je treća sezona kako Inđija pokušava da se ponovo domogne Super lige. U nastavku je od 15 mogućih bodova “prihodovala” - sedam i činjenica je da igrački više vrede nego što rezultati pokazuju, odnosno nivo igre nije u ravni kvaliteta i fali im kontinuitet. Bilo je burno u klubu proteklih dana i poremćena atmosfera uticala je na izdanje i poraz u Odžacima. Reče trener Golić da nisu bili energetski na nivou, vodili su preko iskusnog Stojanovića i individualnim greškama primili gol u istom minutu. Dolazi Metalac, koji je pobedom probio psihološku barijeru, pokazali karakter i nagovestili bolje rezultate. Dolaze u Srem sa boljom energijom, igraju otvoreno i naročito su opasni iz kontri i brze tranzicije. Domaćin neće moći da računa na Mihailovića i Mijailovića, a vraća se Janjić.

Mačva ima veliki ulog u odmeravanju snaga sa probuđenim Novobeograđanima i u obavezi su da pobedom poprave skroman skor u nastavku. Izgubili su sa penala na Ubu i uveliko se šuška da se treneru Glušici sprema otkaz. Među kandidatima se pominju Rogan, a kao ozbiljan kandidat nameće se Vidak Bratić, donedavno trener Novog Sada 1921. Radnički je tradicionalno neugodan protivnik, dolaze rasterećeni, nakon druge pobede nad OFK Vršcem. Konačan rezultat može odrediti dalju sudbinu dva kluba.

OFK Vršac i GFK Dubočica su poraženi u prethodnom kolu. Vrščane je neugodno iznenadili oporavljeni “majstori”, kao da su ih podcenili i to im se osvetilo. Domaćin je poslednjim porazom sebi iskomplikovao situaciju i nalazi se na ivici plej-ofa, tako da se pobeda nameće kao imperativ i u slučaju osvajanja tri boda zameniće mesto sa posrnulim gostima. Tri remija i dva poraza su srozali GFK Dubočicu na sedmo mesto i sada nije sigurno ni mesto u plej-ofu. Trener Marjan Živković je bivši i za dan-dva znaće se ime novog kormilara. Provejava da je bilo varnica na liniji trener-igrači, brojne povrede i atmosfera imali su uticaja u navedenim neuspesima.

GFK Sloboda vojuje presudnu bitku sa Ubljanima u borbi za opstanak. Činjenica je da pod palicom novog trenera Stamenkovića bolje igraju, imali su težak raspored i prilika je da se najzad rezultatski ostvare. Jedinstvo je iz jedanaesterca matiralo Mačvu i rezultatski mnogo bolje prolaze od prikazane igre. Radi se o ekipi koja zna da odigra na rezultat, uzdaju se u brzinu i efikasnost internacionalaca Zubairua i Karikarija.

Novosadski derbi se igra u Novom naselju i Mladost GAT ulazi u meč kao favorit. U nastavku sezone igraju kao preporođeni (10 bodova) i da nisu kiksnuli sa Novobeograđanima bili bi najuspešnija ekipa. Pobeda u Leskovcu je zlata vredna i utoliko je vrednija što su uspeli da preokrenu vođstvo domaćina za pet minuta u drugom poluvremenu. “Kanarinci” su nakon startne senzacije i pobede nad liderom, potonuli u prolećno sivilo i vezali četiri poraza (ukupno 17). Uglavnom su gubili minimalnim rezultatom i protiv Kolubare nisu iskoristili jedanaesterac. Ekipu je preuzeo iskusni strateg Darko Tešović i trebaće mu čarobni štapić kako bi ekipu pokrenuo sa poslednje pozicije.

Derbi se igra u Lazarevcu, gde dolaze silni “krojači” sa severa Bačke. Jedni i drugi belže dobre rezultate u drugom delu, mada su “rudari” pokvarili utisak ubedljivim porazom na Karaburmi. Nalaze se na ivici plej-of zone i moraju se vratiti na pobednički kolosek kako bi obezbedili razigravanje sa najboljima i eventualno šansu da se preko baraža vrate u elitu. Šta reći o Tekstilcu a da se ne ponavljamo. Iz kola u kolo ne prestaju da iznenađuju i da obaraju na pleća rivale. Najnovija žrtva bila je Inđija i time su stekli prednost nad konkurentom od dva boda. Preokrenuli su rezultat zahvaljujući golovima Ukačukvua i Zličića. Uvek igraju izuzetno disciplinovano, čvrsto, koriste fizičke predispozicije i u Odžacima malo ko može da im odoli.

Kolo se završava u utorak mečevima u Sremskoj Mitrovici i Smederevu.

Smederevo 1924 i RFK Grafičar odigraće najsadržajniju utakmicu, začinjenu golovima. Susrešće se dva rivala sa otvorenim gardom i duel je od velike važnosti za jedne i za druge. “Oklopnici su u Čelarevu dominirali, stvorili dosta šansi i da je domaćin iskoristio penal, sav trud bi pao u vodu. Najzad će zaigrati na renoviranoj i novoj travnatoj podlozi protv nadahnute mladosti grafosa neće im biti lako. Gosti su vezali dva poraza i Mitrovčani su zasluženo odneli bodove pored “Rajka Mitića”. Ljubičasti su sami sebi zakomplikovali položaj i moraju na strani osvajati bodove. Defanziva je osnovni problem, kojoj manje poklanjaju pažnje, teško izlaze na kraj sa niskom zonom rivala i kad sevne kontra nađu se u nebranom grožđu. Smederevci neće moći da računaju na Radivojevića, Kostić je povređen a Jovanović prehlađen.

Još jedan derbi igra se pored Save, gde stiže lider sa Karaburme. Mitrovčani su u duel sa grafosima ušli bolje, jače i kontrama zadavali glavobolje mladom domaćinu. OFK Beogradu pobeda nad Kolubarom mnogo znači, s obzirom da su loše ušli u nastavak i izgubili na samopouzdanju. Trener Krunić kaže da je odlučio pristup, koji im je ranije falio. Probudili su se golgeteri Marković i Georgijević i na “Hesni” možemo očekivati kvalitetnu fudbalsku predstavu.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19