XS
SM
MD
LG

Derbi PLS se igra sutra na novoj "Dubočici", još jedan spektakl iza južne tribine "Rajka Mitića", poslednji i prvi u Čelarevu

Foto: prvaliga.rs

Prvoligaški karavan kreće i nastavlja tamo gde su zastali 11. decembra prošle godine. Protekli period iskoristili su da se pojačaju i spreme kako bi opravdali ambicije i ispunili očekivanja.

21. kolo donosi nekoliko zanimljivih utakmica sa obeležjem derbija. U prvi plan izbija duel na novoj “Dubočici”, između istoimene ekipe i Tekstilca, ekipa iz vrha tabele (drugo i treće mesto). Leskovčani se nalaze u velikim kadrovskim problemima izazvanih povredama ključnih igrača Savića (završio sezonu), Momčilovića i golmana Kneževića, koji se oporavio i trebalo bi da stane na gol. Doveli su za trenera Marjana Živkovića i problem može biti nedovoljno kvalitetan roster za tako dug i naporan period od tri i po meseca prvenstvene trke.

Gosti iz Odžaka su jači nego jesenas, došla su proverena imena, da pomenemo špica Markovića, krilo Kodžića, Jočića... Ujednačili su ekipu, tako da je klupa kvalitetnija i trener Branko Mirjačić ima na raspolaganju dovoljan broj igrača koji mogu da izdrže ritam prvenstva. Ako pogledamo statistiku, domaćin je bliži pobedi, naročito su bili uspešni u finišu jeseni, dok su gosti na strani osvijili trećinu bodova.

Radnički sa Novog Beograda nalazi se u velikim i nepremostivim problemima, naročito kada se uzme u obzir da su kažnjeni oduzimanjem šest bodova. Gledajući prelazni rok i rad u toku priprema stiče se utisak kao da su digli ruke od Prve lige. Kao nužnost, registrovali su najveći broj omladinaca. Niti su se pojačali adekvatnim imenima, niti se zna ime novog trenera.

Na drugoj strani rival iz Lazarevca se nalazi u znatno boljoj situaciji i dolaze u ulozi favorita. Nisu štedeli novac i doveli su ceo tim novajlija. Izdvojimo mladog Partizanovca Jevremovića, Jovanovića, Savkovića, Furtulu, Braunovića... Obavili su kvalitetne pripreme na Jadranu i skockali respektabilan sastav spreman da nadoknadi propuste iz prvog dela prvenstva. Utakmica se igra na terenu sa veštačkom travom, u Bežaniji.

Pored Tamnave sledi još jedan duel ekipa iz zone plej-ofa, između Jedinstva i Radničkog iz Sremske Mitrovice. Ubljani su napravili zaokret u formiranju tima, nisu puno menjali i doveli su adekvatna pojačanja, donekle podmladili ekipu i ubrzali igru. Problem može biti neiskusan trener Ivan Radovanović, koji je iz kopački seo na klupu. Olakšavajuća okolnost biće što u stručnom štabu ima ambiciozne trenere, koji će ga “pokrivati” sa licencom.

Radnički neće ništa menjati u odnosu na prvi deo sezone. Promenili su veliki broj igrača i pitanje je koliko im treba vremena da se skockaju i uigraju. Neće puno rizikovati i oslanjaju se na provereni model igre na strani. Hendikep mogu biti bolesni i nedovoljno opravljeni igrači. Znaju da im glavna opsanost preti od prvog strelca lige Karikarija i Zubaira.

Sutra nas očekuje zanimljiv i neizvestan duel pored Despotovice, gde će snage odmeriti Metalac i Smederevo 1924. Sudeći po rezultatima u finišu jeseni, u Milanovcu su najzad pogodili sa igračima i trenerom Otaševićem, stigao je iskusni strelac Mirić, Vidić i Damnjanović, koji su doneli novi kvalitet i golove. Organizacio su se zategli, sredili i rezultati su evidentni. Nadaju se da mogu još jednoj ekipi iz vrha skinuti skalp.

Smederevci su u prelaznom roku znatno više dobili nego što su izgubili i činjenica je da imaju moćniji tim. Imena kao što su Janković, Rašljanin, Bačanin, Lakosa… garancija su da će sa mladim Pančevima(pozajmica) i postojećim sastavom biti moćan tim. Trener Mićović neće moći da računa na Radivojevića i Stefanovića.

U subotu, u večernjem terminu, igraju Mačva i OFK Vršac. Šapčani su dobili novo rukovodstvo sastavljeno od bivših i sadašnjih igrača, novog trenera Nemanju Glušicu, bez dovoljno iskustva, kome će ovo biti prvi samostalni posao. Kasnili su sa pripremama i doveli tek iskusnog Adamaovića, imaju nekoliko povređenih i rekovalcenata, kao i mali roster. Vrščani su u prelaznom roku više izgubili nego što su dobili. Odlazak Braunovića i Miladinovića neće biti lako nadoknaditi. Igraće oprobanim sistemom, na “nulu”, mada se u gostima ne mogu pohvaliti značajnijim učinkom.

U nedelju su na programu tri preostale utakmice, u Beogradu, Čelarevu i Užicu.

Duel iza južne tribine “Rajka Mitića” biće u nivou derbija. RFK Grafičar će ugostiti drugoplasiranu Inđiju. Sastaju se dve ekipe koje igraju lep i dopadljiv fudbal. Domaćin tradicionalno ne odstupa od razvojne uloge i afirmacije mladih igrača. Nova imena su: Maksimović, Vukičević, Popović, Spasojević, možda se među njima krije novi Nedeljković ili Mijatović (igrali jesenas za ljubičaste). Imaju školovan, brz i hitar sastav, uvek igraju otvoreno, na gol više i tek su se u finišu izdigli I popravili poziciju na tabeli.

Inđija je imala finansijskih problema i konačno su to pitanje skinuli sa dnevnog reda. Nisu napuštali Inđiju, sve vreme su trenirali na veštaku i podlogu neće menjati. Po pravilu slabije krenu i kako prvenstvo odmiče igraju sve bolje. Statistika kaže da bolje partije pružaju u gostima (isti broj bodova osvojili kući i na strani).

U Čelarevu snage će odmeriti poslednji i lider sa Karaburme, kome je pripala nezahvalna uloga favorita. Novosađani su dosta menjali i kako neko reče”otišli su svi i došli svi”, najbolje odslikava prelazni rok na Detelinari. Velika su nepoznanica za sebe i za druge i šansa da se izvuku nisu velike. Sve bodove su osvojili u Čelarevu, ali sa tako skromnom zalihom (10 bodova su od prvog tima iznad crte) i da ređaju uspehe na svom terenu nije garancija da će uspeti da opstanu.

Igraće protiv OFK Beograda, već viđenog superligaša. “Romantičari” su imali sadržajne pripreme na Kipru, imaju najbolju logistiku, organizaciju, finansije, odličan tim i svaki rezultat osim tri boda za goste predstavljalo bi iznenađenje. Trener Krunić poziva na oprez, ne želi da potceni domaćina i smatra da svaka utakmica na startu je po pravilu najteža.

Kolo zatvaraju dve ekipe iz opsane zone GFK Sloboda i Mladost GAT, klubovi koji su najviše menjali u prelaznom roku. Posle silnih peripetija oko ustrojstva kluba, “ere” su dobile nove čelnike, finansijsku i organizacionu stabilnost. Ako se na to dodaju adekvatna pojačanja i novog trenera Ivanovića, za Užičane, nema sumnje, dolaze bolja vremena.

Novosađani po igračkom kadru i finansijskoj moći nalaze se iznad lige. Nisu žalili novac i doveli su brojne preiskusne i proverene igrače, koji se nalaze u zenitu karijere. Statistika kaže da će snage odmeriti neuspešan domaćin, odnosno gost, ekipe koje su zbirno ostvarile tek pet pobeda i najviše remija (18).

Nadamo se da će prvoligaši popraviti statistiku kada je u pitanju efikasnost. Izuzev OFK Beograda (2,25 gola po meču), ostali daleko zaostaju i na proseku su od oko gola po utakmici. Vremenski uslovi pogodoju ljubiteljima fudbala i očekujemo da prolećnu premijeru isprati veliki broj gledalaca.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19