XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Rvanje u baražu za OI 2020.

BEOGRAD - Izvršni komitet Međunaarodnog olimpijskog komiteta (MOK) predložio je da 25 sportova budu sigurni učesnici Olimpijskih igara 2020. a o tom predlogu raspravljaće članovi MOK na kongresu od 7. do 10. septembra ove godine u Buenos Ajresu u Argentini.

To su atletika, veslanje, košarka, boks, kajak kanu, bicklizam, konjički sport, mačevanje, fudbal, gimnastika, dizanje tegova, rukomet, hokej na travi, plivanje, moderni petoboj, tekvondo, tenis, stoni tenis, streljaštvo, streličarstvo, triatlon, jedrenje i odbojka.

Olimpijski veteran, rvanje, morao je ovom odlukom u baraž sa još sedam sportova: softbol – bezbol, karate, roleri, sportsko penjanje, skvoš, vejkbording (jedrenje na dasci koju vuče padobran – krilo) i vu šu. Svoje prezentacije ovi sportovi imaće na sastanku Izvršnog komiteta MOK u maju u Petrogradu u Rusiji. IK MOK će, posle predstavljanja, predložiti za Kongres MOK u septembru u Argentini jedan sport za OI 2020.

Na poslednjem glasanju 2009. Kongres MOK je u program OI u Rio de Žaneiru 2016. uključio ragbi sedam i golf.

Komisija za program MOK će i ubuduće nastaviti da analizira svaki sport sa programa OI i da predlaže da li će ostati ili će morati da se bori za mesto u olimpijskoj porodici.

Odluka da se rvanje “baci u sito” je iznenađenje. Na programu OI je od 1896. i bio je među popularnijim borilačkim sportovima iz olimpijskog programa sa dva stila – slobodnim i grčko rimskim. Uključio je u program i žensko rvanje (slobodni stil) ali očigledno – nije pomoglo.

Na OI 2020. biće ukupno 28 sportova, 25 koji će odobriti Kongres MOK, dva koja će biti u Riju (golf i ragbi sedam) i sport koji prođe “sito” u maju u Petrogradu.