XS
SM
MD
LG

Raščanin Bogdan Despotović reprezentativac Srbije u skeletonu

Raška kao varoš između Kopaonika i Golije, ima tradiciju zimskih sportova, ali poslednjih nekoliko godina, pored skijanja, zahvaljujući mladom Bogdanu Despotoviću, biće poznata nadamo se i po skeletonu. Sportu koji nije popularan u našoj zemlji, ali koji je mladi Raščanin sticajem okolnosti zavoleo i postao reprezentativac Srbije. Despotović je trenutno u Lilehameru u Norveškoj gde su na programu kvalifikacije za Olimpijske igre mladih, koje će biti održane u Gangwonu (Južna Koreja):

 Prvi put kada sam došao u priliku da se upoznam sa ovim sportom, nisam imao dilemu da ću da se bavim njime. Skeleton je malo poznat kod nas, tako da je i to jedan od razloga zašto sam krenuo da treniram. Za sada sam zadovoljan i sve misli su mi okrenute ka kvalifikacijama i učešću na Olimpijskim igrama mladih - ističe mladi Despotović

Skeleton je  zimski sport u kome je cilj preći zaleđenu stazu u što kraćem vremenskom roku. Pri vožnji skeletona takmičar je u položaju glavom  prema napred, potrbuške na sankama. Ovaj sport se upravo po polažaju tela razlikuje od sankanja. Bogdan će zajedno sa Lazarom Mikićem, nadamo se uspešno predstavljati našu zemlju na predsojećem takmičenju:

 - Vredno radimo, a sve u cilju što boljeg plasmana. Posle Norveške slede takmičenja u Letoniji, Austriji i Nemačkoj, gde ću nastaviti sa skupljanjem bodova za najveću smotru mladih na svetu - optimističan je Bogdan

Skeleton nije ni malo naivan sport. Spada u grupu adrenalinskih i pri vožnji takmičari razvijaju brzinu i preko 100 km/h:

- Upravo tako, zbog tog adrenalina sam i zavoleo ovaj sport. Na stazi dostižem brzinu od 120 km/h. Nije lako, konkurencija je velika, ali me raduje podatak, da ovo što radima daje rezultate. Nadam se da će oni najbolji rezultati tek doći kada bude najvažnije, početkom naredne godine u Južnoj Koreji. Želeo bih da se zahvalim i čelnicima Opštine Raška koji su mi pomogli da pripreme i takmičenja odradim na najbolji mogući način - zaključuje reprezentativac Srbije.

Inače, Bogdan Despotović je učenik Drugog razreda Gimnazije u Raški. Sigurni smo da će i Raška i cela Srbija biti uz momke koji će braniti boje naše zemlje na narednim takmičenjima i doprineti na popularizaciji ovog sporta kod nas.

Bogdan Despotovic pred start trke

Koncetracija pred start

Bogdan na stazi