XS
SM
MD
LG

Alternativnom simultankom propaganda šaha među mladim Bečejcima

FIDE majstor Momčilo Dragović i majstorski kadidat Ivan Popov u igri sa mladim Bečejcima - foto: V. Jankov

U cilju propagande šaha među mladima u Bečeju, ovdašnji Šahovski klub Pion organizovao je alternativnu simultanku u holu OŠ „Sever Đurkić“. Vodeći klupski igrači, FIDE majstor Momčilo Dragović i majstorski kandidat Ivan Popov, igrali su na 23 table protiv 25 igrača i pobedili rezultatom 22:3, jer je šestoro, dve devojčice i četiri dečaka, uspelo da remizira.

- Malom egzibicionom šahovskom priredbom završavamo u poslednjih nekoliko godina najuspešniju sezonu. Bez izgubljenog boda smo završili prvenstvo Novosadske lige i izborili pravo nastupa u Južnobačkoj ligi. Želja nam je da vreme do početka naredne sezone u maju radimo na edukaciji među mladima i prvi korak je organizacija aktuelne akternativne simultanke. Dvojica naših najboljih takmičara, koji su osvojili maksimalan broj poena u minuloj sezoni Novosadske lige, za rivale su imali osnovce tri bečejske škole „Zdravko Gložanski“, „Sever Đurkić“ i „Šamu Mihalj“, dok iz „Petefi Šandor“ niko nije došao. Među mladima je bilo i šest devojčica. Voleli bismo da ponovo aktiviramo rad sa mladima, koji je do pandemije Kovid – 19 okupljao desetak osnovaca. Ovo je jedan od poteza da edukacija mladih o igri na 64 polja zaživi. Vrata našeg kluba na spratu zgrade DTV Partizan svima, mladima posebno, su otvorena, veli predsednik i sam takmičar Piona Radovan Zavišin.

Imaju u bečejskom Pionu, koji je svojevremeno bio među boljima u Vojvodini, nameru da drevnu igru vrate na nekadašnji put. Nije to lako, ali uz dodatno angažovanje sve je moguće.