XS
SM
MD
LG

Morava iz Mrsaća prvak Gradske lige Kraljevo grupa "Morava"

FK Morava Mrsać - foto: G.Simović

Morava je šampion Gradske lige Kraljevo grupa "Morava" i nakon sedam godina tavorenja konačno dočekala da od jeseni zaigra u Međuopštinskoj ligi. Put je bio trnovit. Nakon ispadanja iz okruga ubrzo je usledilo i ispadanje iz međuopštinske lige pa godine pukog preživljavanja u gradskoj ligi.

Klub su mnogi napustili i krenulo se od nule. Morava se polako uzdizala, vratili su se igrači, nekoliko legendi kluba se priključilo, vraćeni su dugovi, uporedo sređivana infrastruktura  i pokrenuta škola fudbala sa oko 25 dečaka koju vodi Slaviša Marković Mare.  Iz te generacije za prvi tim debitovao je šesnaestogodišnji Lazar Pavlović dok je još par dečaka prešlo u kubove iz Kraljeva. Ključna za ovaj uspeh bila je predhodna sezona u kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Mikica Ratković, Dragan Pavlović "Džafo", Rade Mitrović, Zlatoje Pavlović, Nikola Torlaković, Marko Urdov, Milan Pavlović, Dule Perišić, Goran Zečević, Goran Simović, Milan Nikolić... svako na svoj način doprineo je ovom uspehu.

FK Morava Mrsać - foto: G.Simović

Krenulo se sa stvaranjem ekipe, dovedena su pojačanja za trenerski tandem postavljeni  Rade Mitrović i Džafo Pavlović. Dosta dobrih mečeva je odigrala Morava ali to nije bilo dovoljno za nešto više. Poučeni tim iskustvom na vreme se kreće sa pripremama, ciljano se biraju pojačanja, stručnom štabu se priključuje Aleksandar Dabižljević koji je uneo novu energiju u ekipu, hemija u ekipi je na visokom nivou, svi u klubu daju svoj maksimum i upeh nije mogao da izostane.

Prvo mesto ostvareno sa 12 pobeda iz 16 mečeva uz samo jedan poraz i to u zadnjem kolu kada je prvo mesto bilo obezbeđeno. Koliko je Morava bila dominantna govori i podatak da je titula obezbeđena tri kola pre kraja, da je odbrana najbolja u obe grupe gradse lige sa svega 13 primljenih (V.Jerotijević 8, Z.Pavlović 5), da je napad najefikasniji (zajedno sa Starom Čaršijom) sa  44 data gola. U predhodnoj sezoni za Moravu je nastupalo 30 igrača. Najviše nastupa sakupili su Slobodan Baltić i Damjan Rovinać po 15 mečeva, Stefan Radibratović nastupio je na 14, dok su po 13 mečeva odigrali Marko Mitrović, Stefan Đurović, Nikola Simović i Aleksandar Lišanin. Po 12 nastupa skupili su Marko Mirosavić i Veljko Jerotijević, 11 Nikola Mijović, 9 Mladen Mirović i Mihailo Brković, 8 Strahinja Jablanović, Mihailo Miličić, Veselin Vujović, po 7 mečeva Vuk Komatović, Srđan Dimitrijević, Željko Kosovac i Milan Stepanović, 6 mečeva Nemanja Arsenijević a po 5 Boris Milovanović, Vladan Torlaković, Milutin Miković i Mihailo Jović, 4 meča Zlatoje Pavlović, po 2 Dragan Parezanović i Lazar Pavlović a po jedan meč Marko Sedlarević, Petar Kaplarević i Darko Sekulić.

Mlađe kategorije FK Morave iz Mrsać - foto: G.Simović

Što se tiče golova,13 igrača se upisalo u strelce. Prvi među njima je Strahinja Jablanović sa 8 golova iz 8 mečeva, slede Boris Milovanović (nije igrao drugi deo), Nikola Simović i Stefan Radibratović sa 5, četiri pogotka postigli su Srđan Dimitrijević, Milan Stepanović i Damjan Rovinac, Veselin Vujović postigao je 3, a Mihailo Brković 2 gola dok su se Mihailo Jović, Željko Kosovac, Mihailo Miličić i Slobodan Baltić po jednom upisali u strelce.

U sudijske beležnice upisano je 19 fudbalera koji suzajedno dobili 38 žutih (S.Baltić i B.Milovanović po 5) i 6 crvenih kartona. Ono što je zanimljivo je da je na 16 mečeva dosuđeno samo dva penala (jedan za Moravu u Sirči i jedan protiv Morave za Slogu iz Obrve). Ovo je mali korak u povratku kluba tamo gde mu je i mesto i po tradiciji i po uslovima. Za dve godine ovaj uzorni kolektiv će proslaviti 100 godina postojanja. Treba napomenuti i da je Morava nekad vodla bitku za bodove i protiv superligaša iz Lučana, Novog Pazara, Ivanjice, prvoligaša Metalca iz Gornjeg Milanovca, zatim Sloge iz Požege, FAP-a, Jedinstva iz Užica, Slobode iz Čačka, Prve petoletke, Temnića, Ćićevca i mnogih drugih. Vremena je malo pa je vredna uprava već krenula u ozbiljnu pripremu za narednu sezonu. Treba ojačati igrački kadar jer se Međuopštinska liga Kraljevo naredne sezone smanjuje pa će i veći broj klubova ispasti. Od infrastrukturnih radova planirano je i kopanje novog bunara pošto trenutni ne zadovoljava potrebe zalivanja u letnjem priodu i još puno toga.


Milakovac 2018 3 : 1 Šumadija
Zgodačica 2 : 5 Stubal
Mladost 1925 5 : 2 Morava (M)
Morava (S) 3 : 0 Sloga Obrva
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Morava (M) 16 12 3 1 39
2 Milakovac 2018 16 10 3 3 33
3 Šumadija 16 9 2 5 29
4 Mladost 1925 16 8 2 6 26
5 Stubal 16 7 3 6 24
6 Sloga Obrva (-1) 16 5 4 7 18
7 Morava (S) 16 4 1 11 13
8 Mladost 1981 (-1) 16 3 4 9 12
9 Zgodačica (-1) 16 2 2 12 7