XS
SM
MD
LG

Sto godina ljubavi prema lopti

Vredan jubilej za klub koji nikada nije prestajao da se takmiči

Kada je u pomoravsko selo Mrsać davne 1924. godine došao mladi i ambiciozan učitelj Tihomir Kuzmanović niko nije slutio da će se ispisati prva stranica nove istorije ovog sela. Osnovano je Pevačko-loptačko društvo Mokranjac, ostaje zabeleženo da je 18. jula 1924. godine odigrana i prva fudbalska utakmica, a kako u to vreme nije bilo mnogo klubova, fudbalska družina se delila na Razbojište i Grabak. Tako je nastala Morava, fudbalski klub iz Mrsaća koji je dočekao svoj stoti rođendan. Tih godina urađena je i zastava pomenutog društva koja, zvanično osveštana, se danas nalazi u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Kraljevu. Prvu kožnu loptu u Mrsać iz Francuske doneo je Gvozden Mijović viši oficir u pratnji Kralja Aleksandra Karađorđevića. Morava nije prvi klub po osnivanju, ali je najstariji aktivni klub i prvi fudbalski klub koji stiže do stotog rođendana u Raškom Okrugu.

Istorija FK Morava iz Mrsaća na panou tokom svečanosti

Ponosan sam na moj Mrsać i našu Moravu. Ovde su mi igrali deda i otac, brat, ja sam igrao, bio trener, sada sam član rukovodstva,a sin mi igra i kapiten je tima. Dakle četiri generacije Pavlovića su utkali sebe u Moravu. Bilo je i teških godina, bilo je i lepih godina, ali nikada se niamo povlačili, prekidali sa radom. Opstajali smo i ostajali i tako će biti i narednih sto godina, ubeđen sam. Sada igramo u ligi Raškog okruga, završili smo na petom mestu i zadovoljni smo. Imali smo šansu i da se borimo za sam vrh, ali bolji su otišli dalje. Za to nešto više treba i više novca, tako da treba biti realan. Važno nam je da imamo decu, petliće i pionire i da će sutra ta deca nastaviti našim stopama. Morava će i dalje teći i trajati – pomalo pesnički napominje Dragan Pavlović-Džafo bivši fudbaler i trener, danas član najužeg rukovodstva FK Morava iz Mrsaća.

Moravinih 100 leta na ponos i diku celog sela i grada Kraljeva

Morava može biti ponosna što u svojim redovima ima pravog hroničara, čoveka koji je iz ljubavi prema selu i klubu sakupio sve podatke vezane za ovaj vek postojanja.

Ljubav prema selu gde sam rođen i gde živim sa porodicom, ljubav prema klubu gde sam igrao, to je bio najveći motiv da krenem da sakupljam građu. Bilo je teško, vrlo je malo bilo sačuvano podataka, protokola sa utakmica. Snalazio sams e na razne načine, dovijao, ali sam najveći deo građe sakupio. Danas kada Morava igra sa nekim rivalom odmah imamo podatke koji je međusobni meč po redu i kakav je skor, uz neke posebne zanimljivosti. To je plod tog višegodišnjeg, da ne kažem višedecenijskog rada. Po tome smo prepoznatljivi u Kraljevu i šire,a verujemd a to nemaju ni veće sredine i klubovi. Slavimo veliki jubilej, 100 godina kluba i nadam se da ću za 150 godina potpuno kompletirati dokumentaciju naše Morave – uz osmeh kaže Goran Simović, jedinstveni fudbalski hroničar iz Mrsaća.

Preko 400 zvanica bilo je na svečanosti upriličenoj povodom velikog jubileja FK Morava iz Mrsaća. Zaslužni su dobili plakete, kao i sam slavljenik koga su darivali FSRZS i FSRO. Treba reći da je Morava 1969. godine dobila Zlatnu plaketu FSJ, a povodom 85 godina fudbala u Srbiji dobila je jubilarnu plaketu. I grad Kraljevo je dao veliki doprinos razvoju ovog kluba, a Mrsaćani su povodom 100 godina Morave dobili reflektore na svom igralištu.

Razmena plaketa na svečanosti povodom 100 godina FK Morava - predstavnici Morave i FSRZS

FK Morava je 21 godinu starija od Zvezde i Partizana, to je ogromna tradicija, veokvi put je prešao ovaj skromni seoski klub. Grad Kraljevo pomađe sve sportske klubove, tako i fudbalske, bez obzira na rang. Pored izdavajanja iz gradskog budžeta, tu su i sredstva za sređivanje infrastrukture. Tako smo za ovaj jubilej Moravi darivali reflektore koji zasijali baš u danu proslave. Sada će sve selekcije ovog kluba moći da treniraju i u večernjim satima i da igraju utakmice – naglasio je Dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Upisani zlatnim slovima u istoriju kluba - generacija fudbalera Morave iz Mrsaća koja je nosila dres klub u godini jubileja

Prvi čovek grada na Ibru je povodom jubileja FK Morava iz Mrsaća podsetio na prošla vremena kada se fudbal u seoskim sredinama igrao iz ljubavi i entuzijazma.

Smeta mi što se danas sve gledas kroz novac. I u najnižeim rangovima takmičenja se igra fudbal uz neke nadoknade,a sećamo se onih vremena kada se igralo iz entuzijamzam, zbog ljubavi prema selu, klubu. Rekao bih da su to bila lepa i sretnija vremena i nadam se da će se jednom vratiti, ponovo – zaključio je gradonačelnik Kraljeva.

Detalj sa prijateljske utakmice Morava-Sarajevo povodom 60. rođendana kluba - centarfor Teskeredžić u skoku pred golom Mrsaćana

Morava je slaveći 40 godina postojanja igrala protiv kraljevačke Sloge, za pola veka postojanja sa užičkom Slobodom, dok je 60. rođendan kluba obeležen utakmicom sa tadašnjim prvakom SFRJ, ekipom Sarajeva. Za vek postojanja, na terenu u Mrsaću ponovo će igrati kraljevačka Sloga. Koliko je Morava dala fudbalu neka posluži podatak da su njen dres nosili Radovan Vulićević koji je kasnije bio kapiten Sloge, igrao sa OFK Beograd, Teteks, Napredak iz Kruševca, Majdanpek, posle njega Rade Todorović koji takođe preko Sloge stigao do Sutjeske, Prištine, bundesligaša Nirnberga, bugarske Slavije, a danas je u žiži mladi Nikola Zečević član švedskog Hakena i jedan od najperspektivnijih fudbalera na Starom kontinentu. Malo je vremena da se ispriča priča o FK Morava iz Mrsaća, o 100 godina ljubavi prema lopti. Do nekog novog jubileja, Mrsaćani živeli i srećno.

 


Miločajac 2 : 0 OFK Progorelica
Morava (M) 3 : 1 Zvezda
OFK Ras 6 : 1 Karađorđe
Borac (V) 4 : 1 Koštampolje
Ibar 2 : 2 Omladinac (NS)
Rudar 0 : 1 Radnik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Ras (-1) 24 15 3 6 47
2 OFK Progorelica 24 13 6 5 45
3 Borac (V) 24 13 5 6 44
4 Miločajac 24 12 7 5 43
5 Morava (M) 24 10 10 4 40
6 Omladinac (NS) 24 10 6 8 36
7 Proleter (-8) 24 13 4 7 35
8 Radnik 24 9 3 12 30
9 Ibar 24 8 5 11 29
10 Koštampolje 24 6 8 10 26
11 Rudar 24 7 2 15 23
12 Karađorđe (-1) 24 7 2 15 22
13 Zvezda (-6) 24 1 3 20 0