XS
SM
MD
LG

Sremski derbi na "Hesni", ipak se igra duel u Dobanovcima, mogu li mladi "traktoristi" zaustaviti "Gatovce" ?

Foto: Prva liga Srbije

Predposlednje 20. kolo prvenstva Prve lige Srbije odigraće se nastupajućeg vikenda i u ponedeljak. Bilo je reči da će se duel u Dobanovcima odložiti zbog stomačnog virusa, korone i povreda, koje su pogodile fudbalere i trenera u stručnom štabu Timoka 1919. Merodavna tela FSS nisu uvažila molbu Zaječaraca i utakmica će se prema rasporedu odigrati sutra.Od ostalih sedam duela pažnju privlači gostovanje vodeće Inđije u Sremskoj Mitrovici i nedeljni okršaj između Javor Matisa i OFK Žarkova, mada će i ostali susreti imati draži i nositi dozu neizvesnosti. 

Sremski derbi odigraće se na "Hesni" između Radničkog i vodeće i uzdrmane Inđije. Domaćin je odneo bod sa Novog Beograda i trenera Dragana Perišića posebno raduje odnos i zalaganje sa igračem manje. Okršaj sa IMT-om bio je od posebne važanosti kad je u pitanju raspored snaga u budućem plej ofu. Sutra im stiže izuzetno organizovan tim Inđije koji se nalazi u maloj rezultatskom krizi, i izuzev suspendovanog Cvejića, po prvi put Perišić će imati kompletan sastav. Najefikasnija navala lige već četiri utakmice je bez gola (računajući i kup). Kako rekoše, stvaraju šanse a  realizacija izostaje. Iza gostiju je negativan period i imperativ je pobeda u Sremskoj Mitrovici. Desančić pauzira zbog parnih kartona, a pod znakom pitanja je Riznić.

Još jedan vojvođanski okršaj odigraće se na Štrandu između poslednjeg Kabela i sve bolje OFK Bačke. Domaćin je prema očekivanjima u negativnoj seriji i kadrovskim problemima, tako da mlad sastav bije bitku "sa vetrenjačama" i kako rekoše, svaki protivnik je favorit, bez obzira na položaj na tabeli. Gosti iz Bačke Palanke su sedam utakmica bez poraza, doduše nalaze se u seriji nerešenih rezultata, i sigurno je da stižu sa ambicijama da se pomere sa 11 pozicije, gde se trenutno nalaze. Trener Nikola Puača ukazuje da se domaćin ne sme potceniti, jer im se može lako obiti o glavu. - Kabelova mladost u svaki meč ulazi rasterećena, svesni da nemaju šta da izgube. Vidi se da napreduju, uigraniji su, i moramo ponoviti odnos iz prethodnih utakmica - kaže mladi stručnjak koji neće moći da računa na Mandića i Keču.

Železničar će u nedelju dočekati sastav Zlatibora sa željom da nastave uspešan niz. Još im je u sećanju prvi susret kada su napadali, izveli čak 20 kornera i na kraju izgubili. O rivalu imaju pozitivno mišljenje i znaju da se radi o disciplinovanoj, agresivnoj i tranzicionoj ekipi. Po nepisanom pravilu u mečevima popularne "dizelke" pada najviše golova, i sigurno je da mreže neće mirovati. Trener Aničić neće moći da računa na povređenog Mališića, Balaža, i požutelog Đorđevića.

Loznica se posle dve i po godine razišla sa trenerom Draganom Mićić i u prošlom kolu bili su uspešni i slavili u Šapcu. Polako se priključuju sredini tabele i popravljaju utisak posle nešto slabijeg starta. Prošle sezone imali su najefikasniji napad, sada malo postižu i malo primaju golova. Nasuprot njih, mladi sastav RFK Grafičara je efikasan ali su primili okruglo 30 golova i tu leži razlog slabijim rezultatima. Pobedom nad Kablom prekinuli su negativnu seriju od četiri poraza. Trener Aleksandar Jevtić tvrdi da igraju dobro ali da nemaju potvrdu u rezultatima. Osim poraza svaki drugi ishod je povoljan, i da bi istrčali odmorni na teren u Klupcima putuju danas u Loznicu gde će prenoćiti.

Trener Igor Savić kada je preuzimao OFK Žarkovo znao da se radi o mladoj ekipi sa dosta oscilacija, sklone dečijim bolestima, i poslednji neuspesi nisu ga iznenadili. Poraze su mogli da izbegnu, pogotovo od Rada, kada su pali iz prekuda. Žarkovčani odlaze u Ivanjici, svesni snage rivala u usponu, da se nadigravaju i promovišu mlade igrače. - Javor Matisu, govori Savić, ima superligaški tim, nisu puno menjali, iskusni su, dobro balansirani, i upravo sa takvim ekipama volimo da se nadigravamo. Ekspedicija iz Makiške šume kreće dan ranije i meč će propustiti požuteli Delević.

Duel na Banjici, ubeđeni su akteri, doneće dobar fudbal i otvorenu igru. "Građevinari" su se konsolidovali, vezali dve pobede, i primakli se sutrašnjem protivniku Mačvi na tri boda zaostatka. Ubrzani ritam utakmica ostavio je traga na igračima iz Šapca, oseća se zamor, ima povređenih prvotimaca. Osnovni problem je slaba realizacija, uprkos brojnim prilikama koje stvaraju. Za Rad kažu da se radi o iskusnijoj ekipi sa 3-4 odlična pojedinca kao što su Blažić, Gojković, Stojanović...

20. kolo zatvara se u ponedeljak duelom u Čelarevu, između Mladosti GAT i IMT-a. Domaćin je bio fokusiran na rezultat u Zaječaru i tome su sve podredili. Gol Vidakova omogućio im je da se izjednače na tabeli sa Inđijom. Napominju da ih očekuje mlađa i poletan ekipa sa nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Ako duelu budu pristupili maksimalno koncentrisani neće ni rezultat izostati. Novobeograđani se spremaju za okršaj sa jednim od lidera, i žele da motivisani istrče na teren. Poznate su im vrline i mane rivala, naročito pažnju moraju posvetiti prvom strelcu lige mladom Vidakovu.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9