XS
SM
MD
LG

PLS: Derbi se igra u ponedeljak u Inđiji, rastali se Loznica i trener Dragan Mićić, mali beogradski derbi u Makiškoj šumi

Foto: Prva liga Srbije

Prvoligaši će u okviru 19. kola tri utakmice odigrati u subotu a preostale četiri u ponedeljak, tako da će nedelja biti slobodna. Juče je odigran poslednji meč prethodnog kola u kome je slavio Železnočar protiv RFK Grafičara, i sa tri nova boda uhvatio prilljučak sa ekipama iz vrha. Na drugoj strani mladi sastav "ljubičastih" je još jednom platio ceh mladosti i neiskustvu, i ostali su pri dnu tabele.

U Inđiji je u sredu bio praznik fudbala koji je uveličao šampion. Uprkos porazu u redovima lidera izražavaju zadovoljstvo, jer su se prikazali u pozitivnom svetlu. Bila je to jedinstvena prilika da testiraju svoje mogućnosti i dobiju odgovor koliko je kvalitetan postojeći sastav. Kao Stanković i Jandrić je kombinovao sastav, tako da najbolji strelac lige Milosavljev nije igrao, a u poluvremenu je načinio tri i u nastavku još dve izmene. Mladi stručnjak je i u najavi potencirao na derbiju  sa Javor Matisom. - Po kvalitetu i kvantitetu igračkog kadra najbolji su u ligi. Kako vreme odmiče gosti dolaze do fizionomije, polako se stabilizuju i približavaju vrhu. Utakmicu treba da doživimo kao finale i potvrdu dosadašnjih rezultata - poručio je Jandrić.

"Traktoristi" su ubedljivo dobili predposlednjeg Timoka 1919 i učvrstili se u zlatnoj sredini. Bilo je dovoljno deset minuta furiozne igre da postignu tri gola i otklone sve dileme. Konsolidovati su redove i pet utakmica su  bez poraza. Sutra će imati mnogo zahtevniji meč protiv Radničkog, koji je ranije odnosio bodove sa Novog Beograda. Na tabeli ih razdvaja jedan bod i to će biti borba za sedmu poziciju. Trener Krulj zna da se radi o tvrdoj, disciplinovanoj ekipi koja zna da igra na rezultat. Izuzev Lazovića, domaćin će biti kompletan. Radnički žali za celim plenom protiv Ivanjičana, i okrenuti su sutrašnjem meču protiv IMT- a, za koga tvrde da se radi o mladom i ambicioznom sastavu, koji zna da igra lepo za oko. Trener Perišić tvrdi da se može desiti da rezulrat ima reprekusije kad je u pitanju plasman u plej of. Škorić izostaje zboh kartona, ali se vraća iskusni Janković i još nekolicina igrača iz povreda.

Trener Srđan Stojčevski je u Zaječaru od subote i tek je odradio nekoliko treninga, nedovoljno da bi stekao kompletan uvid u mogućnosti toma, ali je nagovestio da ima potencijala, ima materijala da se uz adekvatna zimska pojačanja i dobre pripreme, formira respektabilan sastav. - Nije se moglo mnogo uraditi za tako kratko vreme, tek da se psihološki rasterete, skrenemo fokus na bitne detalje, i pokušamo da u preostala tri utakmice osvojimo koji bod - navodi mladi stručnjak i u osvrtu na sutrašnji duel sa Mladošću GAT, kaže da se radi o iskusnoj i takmičarskoj ekipi sa specifičnim stilom igre. Opasani su, govori on, iz kontri, prekida, i najmanje su golova primili u ligi. Pominje bivše "kabelovce" Vidakova i Karaća, kapitena Milovanovića, Divca, Ožegovića, od kojih preti najveća opasnost. Dević i Sekulić izostaju zbog kartona. 

U ponedeljak, iza južne tribine stadiona "Rajko Mitić", snage će odmeriti dve najmlađe ekipe u ligi, i biće to ujedno derbi začelja. Kabel je uspeo da odoli Mačvi u jednom dosta zahtevom meču na Štrandu. Za duel sa RFK Grafičarem u sastavu neće biti suspendovanog Pirgića i duže povređenih Pajeza, Kljajića i Kerkeza. Za domaćina će biti otežavajuća okolnost da su se reprezentativci vratili umorni, juče su igrali u Pančevu i do ponedeljka moraju akumulirati energiju i konačno krenuti sa mrtve tačke.

Železničar je u pravoj fajterskoj borbi savladao minimalnim rezultatom mlade "grafose" za nova tri boda i priključak sa vodećima. Do ponedeljka moraju se relaksirati i spremni otputovati u Bačku Palanku. To neće biti problem jer su fizički dobro pripremljeni, imaju širok roster i mogu promeniti 3-4 igrača a da se to ne odrazi na igru. OFK Bačka je sedam utakmica bez poraza, malo daju i malo primaju golova, i očigledno se radi o vrlo tvrdoj ekipi koja zna da igra na rezultat.

Na Švajcariji u ponedeljak sledi fajterski okršaj borbenog i nadahnutog domaćina i Dobanovčana. Zlatibor posle velike pobede u Čelarevu, podigao je samopouzdanje i na prethodne četiri meča uknjižili su deset bodova. Za gosta tvrde da imaju iskusan napadački sastav, koji više vredi nego što to tabela govori. U tim domaćina vraća se Dašić, crnogorski mladi reprezentativac, dok izostaje povređeni Rmuš. Gostima je poznato da je Zlatibor izuzetno uspešan u poslednje vreme. Trener Kuljić napominje da igre nisu u skladu sa ostvarenim rezultatima. Svesni smo,veli, da treba da budemo mirniji u završnici i konstantniji u defanzivi.

Derbi Podrinjsko-mačvanskog regiona odigraće se u Šapcu. Ni jednom rivalu u poslednje vreme ne cvetaju ruže. Mačva u poslednjih pet utakmica nema pobedu (dva poraza), i pali su na tabeli. Domaćin očigledno ima problem sa realizacijom i imaju određene kadrovske probleme kad su u pitanju povređeni i bolesni igrači. Za goste tvrde da poseduju iskustvo i individualni kvalitet. Lozničani su 12 na tabeli, takođe igraju promenljivo, ali imaju dve utakmice manje. Loznica se juče posle nepune tri godine plodne saradnje rastala sa trenerom Draganom Mićićem, koga je privremeno nasledio Duško Obadović. 

Mali beogradski derbi odigraće se u Makiškoj šumi, i postoje svi uslovi da OFK Žarkovo i Rad, dva kvalitetna rivala, koji se nalaze u usponu forme, pruže odličnu predstavu. Biće to sudar ekipa koje gaje sličnu filozofiju igre. Rad ima 2-3 iskusnija igrača, i vođe su ostalim mladim saigračima, a na drugoj strani dočekaće ih poletan i efikasna mladost "zelenih". Dva ista stila mogu doneti otvorenu, ofanzivnu igru, bez kalkulacija u kojoj će gledaoci moći da uživaju.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9