XS
SM
MD
LG

PLS: Jesen u "zeleno-belim" bojama Inđije, "grafosi" neprijatno iznenadili, da li su rezultati Mladosti GAT iznenađenje?

Foto: Prva liga Srbije

Završen  je prvi deo prvenstva u Prvoj ligi Srbije trijumfom Inđije, ali nema opuštanja, trka za bodove se nastavlja i pred ligašima je još šest kola. Obeležje 15. kola je dominacija domaćih ekipa (četiri pobede), čast gostiju spasao je Javor Matis pobedom u Novom Sadu. Napadači nisu bili mnogo raspoloženi, postignuto je 17golova (dva po meču). Na dva duela nije bilo pogodaka i otuda skromniji golgeterski učinak.

Derbi je odigran u Čelarevu i Mladost GAT je još jednom bila ubedljiva na domaćem terenu, savladana je Mačva golovima bivših "kabelovaca" Vidakova i Karaća. Gledali smo pravu prvenstvenu, takmičarsku utakmicu, sa puno ritma sa obe strane. Mladost GAT je zvanju jesenjeg vicešampiona pridodala devet pobeda i najmanje primljenih golova u ligi. Da naglasimo da su impresivne rezultate ostvarili sa utakmicom manje (odložen susret sa OFK Žarkovom). Na pitanje u čemu je tajna uspeha novajlije, trener Žarko Đalović napominje da nema lakih protivnika, postoji, kaže, pogrešan pristup utakmici, a mi smo to sveli na najmanju meru.

Drugi duel u nivou derbija odigrali su u Pančevu Železničar i Inđija. U Inđiji su zadovoljni kako je ekipa delovala na terenu, i najvažnije je da nisu izgubili, tako da su zadržali opipljivu prednost nad najbližim pratiocem. U Pančevu je viđena disciplinovana i taktička borba sa šansama na obe strane. Gosti smatraju da su po šansama bili bliži pobedi, kontrolisali su protivnika i njegov stil igre. Remijem lider je prekinuo sjajan niz od četiri vezane pobede, a domaćin odigrao i drugi susret nerešeno. Pored jesenjeg zvanja fudbaleri iz sremske ravnice, postigli su najviše golova (30) i zabeležili 11 pobeda.

IMT-e je ubedljivim trijumfom nad mladim sastavom RFK Grafičara zabeležio tek drugu pobedu kraj hale "Ranko Žeravica" i prikazao najbolju igru. Zašto su uspešniji na strani ni treneru Bojanu Krulju nije jasno, a u osvrtu na prethodni meč kaže:  - Odigrali smo taktički dobro, bili agresivni na "drugoj" lopti. Odigrali smo u visokom ritmu, postigli golove na vreme, gosti su u finišu pali i trećim golom otklonjene su sve nedoumice oko rezultata - konstatuje mladi stručnjak, i naglašava ulogu dvostrukog strelca Lućića. 

Najzad je radost stigla na Švajcariju posle dva poraza. Da domaćin ne može bez dramske završnice pokazao je susret sa Mitrovčanima. Evro golom Bašića iz slobodnog udarca u zaustavnom vremenu doneo je tek treću pobedu u prvenstvu. Odigrao je domaćin najbolje od početka prvensva, upravo kad je bilo najpotrebnije. Stvorili su dosta šansi i trebali su i morali ranije da reše susret. 

O utakmice u Zaječaru se još priča, ali ne o događajima na terenu već o nemilim scenama sa tribina. Pljušte optužbe sa obe strane vezane za ponašanje rukovodstva dva kluba. Naš portal je objavio reakcije iz oba tabora, naše nije da presuđujemo, tome nek se bave merodavni organi, ako je bilo potrebe za tim. Trener OFK Bačke Nikola Puača naglašava da nije bio svedok događanja van tetena. - Nije mi jasno zašto je u 84. minutu dosuđen jedanaesterac za domaćina. Poveli smo na vreme, bili bolji rival, ali smo u nezgodnom momentu, minut pre odlaska na odmor, primili gol. U nastavku se igralo uglavnom na sredini terena, bez šansi, do tog spornog momenta - navodi Puača.

Kabel je poklekao protiv Javor Matisa u 90. minutu i još jednom pokazao da može ravnopravno da se nosi sa svakim protivnikom. Bez četiri povređena prvotimca, što je posledica nedostatka priprema i teškog terena, nosili su se ravnopravno sa jednim od kandidatom za visok plasman. - Iza nas je turbulentna polusezona, sa teškim raspiredom na startu, i crvenim kantonima. Kako je prvenstvo odmicalo igrali smo sve bolje i mogu biti zadovoljan kako smo izgledali u većini susreta - kaže trener Milan Belić. 

Akteri utakmice u Klupcima ostali su dužni navijačima. Posledice odigranih kup utakmica osetili su se kod oba rivala. Bili su fizički i emotivno ispražnjeni, bez neophodne svežine, nisu bili na očekivanom nivou. Po dve poluprilike na obe strane, bez potrebne dinamike upotpunile su opštu sliku meča između Loznice i Rada. 

OFK Žarkovo je u Dobanovcima bolje ušao u meč na početku i nastavku susreta. Razloge poraza vide u agresivnom domaćinu, nemogucnosti da se adaptiraju na uslove terena. Domaćin je odgovorio ambicioznim gostima disciplimnom i fokusiranošću na zahteve utakmice, i to je rezultiralo golom Kodža. Neutralisali su vrline protivnika i istakli svoje kvalitete. Goste iz Makiške šume to nije poremetilo, pritiska li su i stvorili 2-3 prilike, da bi u zaustavnom vremenu iz kontre Markišić postavio konačan rezultat. Trener Igor Savić je u klubu je mesec dana, i napominje da se radi o mladom sastavu gde su oscilacije u igri normalne. Često smo, kaže on, počinjali utakmice sa 6-7 bonusa, i kompletnom klupom sa mladim igračima. Poraz će dobro doći da se sagleda gde smo grešili. Liga je teška i zahtevna i mi još tražimo mesto pod suncem - poručio je poznati stručnjak. 


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9