XS
SM
MD
LG

Pripreme superligaša i prvoligaša startovale u isčekivanju konačne odluke

Pripreme igrača Kabela - foto: Z. Vasiljević

Kako sada stvari stoje, izvesno je da će se Superliga završiti na terenu, kao i Kup Srbije. Najverovatiije opcija je da se odigraju preostala četiri kola, bez plej-ofa, odnosno plej-auta. Odigrati tek četiri utakmice po ubrzanom tempu neće imati takmičarski značaj i biće nepotrebno trošenje materijalnih i ljudskih resursa u klubovima, jer se suštinski ništa značajnije neće promeniti na tabeli. FSS ima rok da do 25. maja odluči po kojem će se modelu završiti prvenstvo. U postojećim okolnostima neizvesan je nastavak Prve lige Srbije. Postojeći rezultati bi se verifikovali, dve najbolje ekipe će u Superligu, nema ispadanja. U tom slučaju liga bi morala da se proširi za prvake četiri grupe srpskih liga. Šta će biti sa baražom za popunu elite i da li će se uopšte igrati? Koliko će biti sadržajne pripreme zavisiće od odluke merodavnih organa. Da li će se spremati za nastavak sezone ili će to više ličiti na predpripreme za naredno prvenstvo ostaje da se vidi. Kako doneti odluke a da većina bude zadovoljna? Mnogo nepoznanica, vreme teče, a još nema odgovora.  Razgovarali smo sa nekoliko trenera koji vode klubove Superlige i Prve lige Srbije o njihovim razmišljanjima vezanim za nastavak prvenstva i početku priprema.

- Nemam određeni stav po pitanju nastavka prvenstva - reči su trenera Javora, Igora Bondžulića. -  Ukoliko se, silom prilika, liga proširi to će ići na uštrb kvaliteta, a opet je korektno da se da šansa klubovima sa začelja da kroz baraž dođu do spasonosne luke. Ovako će svi od potencijalnih kandidata za opstanak u društvu najboljih, do onih koji gaje nadu da mogu do elite biti u ravnopravnom položaju. Pauza je bila preduga i ukoliko bi se išlo na doigravanje, bilo bi prenaporno i rizikovali bi zdravlje igrača - kaže trener Bondžulić i dodaje da fudbalski pogon Javora kreće u ponedeljak pridržavajući se donetih mera Kriznog štaba. - Radićemo na glavnom i pomoćnom terenu u tri termina. Igrači su u obavezi da strogo vode računa o higijeni,  da koriste dezinfekciona sredstva, da se pridržavaju utvrđenog rasporeda dolaska i odlaska sa treninga, korišćenja svlačionica, kupatila, toaleta i obedovanja u restoranu - nabraja obaveze Bondžulić.   

Milija Žižić, trener RFK Grafičara nije želeo da se upušta u raspravu i odluke koje budu donete na istancama. - Ispoštovaćemo svaku odluku i strpljivo čekati na konačnu odluku saveza po pitanju nastavka prvenstva. Kada je reč o početaku priprema, držaćemo se strogo upustava Ministarstva omladine i sporta, i u dogovoru sa rukovodstvom kluba sačiniti plan i program rada, uz strogo poštovanje higijene i mera zaštite zdravlja igrača, stručnog štaba i ostalih zaposlenih u klubu - kaže Žižić.  

- Trenersku struku niko nije konsultovao po pitanju nastavka prvenstva, a upravo na nama leži najveće odgovornost, jer ćemo direktno biti u kontaktu i raditi sa fudbalerima - bio je konkretan Dušan Kljajić, trener Budućnosti iz Dobanovaca. Poznati stručnjak u vidu ima dve opcije za razrešenje nastavka prvenstva: - Ili treba dozvoliti da se odigra liga sa doigravanjem, ili proširiti ligu i narednu sezonu početi sa povećanim brojem klubova - napominje Kljajić i dodaje:  - Uslove koje su pred klubove postavili stručnjaci iz ministarstva i  Kriznog štaba malo ko može ispuniti, možda tek 4-5 klubova Superlige. Sve je to vezano za finansijsku potporu i odgovarajuću infrastrukturu  a, priznaćete,  u našim uslovima malo koji klub to može da ispuni.

U Kabelu će ispoštovati svaku odluku merodavnih organa po pitanju završetka šampionata. Smatraju da bi preostala četiri kola mnogo da razreše pozicije, kako na vrhu, tako i na dnu tabele. - Ukoliko bi se nastavilo prvenstvo vidim priliku da se možda domognemo i baraža - razmišlja trener Zoran Vasiljević i dodaje da u postojećim okolnostima svako gleda svoj interes i kako njemu odgovara.


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13