XS
SM
MD
LG

Vodeći Vojvođani kod kuće traže nove bodove, Požega poprište derbija sa silnim Čačanima, Trayal u Meševu za potvrdu vrednosti

Sutra se diže zavesa na srpskoligaškim terenima. Tamo gde su stali 21. novembra, nastavlaju 5. i 6. marta, utakmicama 16. kola. Tokom tri i po meseca imali su dovoljno vremena da se odmore i pripreme za ono što ih očekuje u nastavaku prvenstva. Jedino izuzetak su "beograđani" koji startuju nedelju dana kasnije.

U najavi 16. kola "prošetaćemo" kroz tri grupe, podsetiti vas na parove, položaj na tabeli, malo statistike i prognoze  nije na odmet.

U Srpskoj ligi, Vojvodina, lider je OFK Vršac sa minimalnom prednosću ispred Feniksa 1995. Oba rivala imaju po deset pobeda, s tim da lider ima jedan poraz. Vodeći dvojac, OFK Becej 1918 i Tekstilac su domaćini i imaju šansu da dodatno odmaknu ostalima. Derbi se igra u Vršcu gde gostuje petoplasirani Omladinac i bliži su osvajanju sva tri boda, mada su se gosti iz Novih Banovaca značajno pojačali. Feniks 1995 treba da opravda ulogu favorita u Staroj Pazovi protiv 1. maja iz Rume. Iskusni i individualno jak domaćin biće pod pritiskom i pod obavezom da pobedi. Biće zanimljivo i neizvesno u Odžacima, gde jedan od pretendenata za vrh dočekuje Radnički 1912. Oba rivala su se pojačala i doveli nove trenere u liku iskusnog Dragana Ivanovića i ambicioznog Saše Stojadinovića. Somborci ulogu favorita prepuštaju pojačanom domaćinu sa iskusnim i proverenim igračima. Radnički 1912 ima za cilj da poprave utisak i pomere se za koje mesto ka vrhu. OFK Bečej 1918 je ostao bez prvog strelca Savanovića i još šest iskusnih igrača, a pre neki dan i trenera Branka Savića, tako da će teško ponoviti jesenje rezultate. Dolazi im iskusan i pojačan sastav iz Šajkaša, koji zna da igra na rezultat. U Bačku Palanku stiže pojačano Jedinstvo, koje je u pripremnom periodu pokazalo snagu i u generalki savladali Zemun. Bliži su pobedi od mladog sastava domaćina, mada bi nerešen rezultat bio prihvatljiv za oba protivnika. Derbi začelja igra se u Zrenjaninu između Radničkog i poslednjeg Hajduka 1912. Gost je okrenuo list i zacrtali su plan da izbegnu selidbu u Vojvođansku ligu. U tom cilju sklopili su saradnju sa Vojvodinom i nekoliko mladih igrača "Stare dame" odlazi na kaljenje u Kulu. Pančevo če biti poprište okršaja između Dinama 1945 i komšija iz Sakula. Domaćin ima mlad i ambiciozan sastav koji je u finišu jeseni izbegao začelje tabele. Borac ima efikasan napad, igraju na gol više i to se uklapa u strategiju novog trenera Marka Andrejića. Jedan duel igra se u nedelju u Adorjanu. Tisa je ostala bez trenera Tomislava Sivića, promenili su sastav i u duelu sa OFK Kikindom nisu favoriti, nerešeno je najrealniji ishod.

Već na premijeri na "Zapadu" sledi derbi u Požegi između vodeće Sloge i Borca 1926. Domaćin predstavlja spoj iskustva i mladosti, dobro izbalansiran tim, bar tako tvrdi trener Čačana Željko Kovačević. Kolega Darko Milisavljević mu nije ostao dužan i koliko je zapazio gosti su se dobro pojačali sa nekoliko prvoligaških igrača na poziciji štopera, krila i špica. Nezahvalno je u derbijima, pogotovo kad je u pitanju premijera prognozirati rezultat, i sigurno je da će navijači uživati u kvalitetnoj predstavi. Jedinstvo sa velikim budžetom i moćnim sastavom veliki su favoriti protiv Rađevca, koji im je jesenas naneo poraz u Krupnju. Da nisu izgubili bodove za "zelenim stolom" Užičani bi bili na pola koraka od vodečeg, ali i sa 27 bodova ozbiljan su kandidat za naslov. Doveli su superligaške igrače, izgradili moćan tim i favoriti su u Bogatiću protiv solidnog sastava Mačve 1929. Ako je neko razočarao jesenas to su bez sumnje Mladi radnik 1926 i Trepča. Upravo će ova dva tima u subotu odmeriti snage u Požarevcu. I jedan i drugi sastav su pojačani i ako bi tražili favorita opredeli bi se za domaćina. Podunavci su za svakog gosta nezgodni i uvek igraju bez respekra i najviše su odigrali nerešenih utakmica, sa tek tri poraza. Sloga iz Bajine Bašte nije menjala sastav, i na krilima sjajne jeseni i visoke šeste pozicije, idu sa dozom optiizma, mada je remi izvestan. Kraljevčani su pali na niske grane i 15. pozicija ne služi na čast dojučerašnjem prvoligašu. Za trenera su angažovali Dušana Đokića, nekadašnjeg Zvezdinog napadača, koji forsira ofanzivni pristup i sa šest novajlija nadaju se da mogu uploviti u luku spasa. Prvi rival je oslabljena Sušica i domaćin će biti pod velikim pritiskom i pobeda se nameće kao imperativ. Smederevo 1924 finansijski dobro situirano, sa ozbiljnim pojačanjima, favoriti su protiv Takova. Smederevci ne kriju da žele najviše domete, dok su gosti u sredini tabele bez većih ambicija. Preostali duel igra se u nedelju, u Rabrovu, izmedu RSK-a i Budućnosti iz Arilja. Dve ekipe na susednim pozicijama (13 i 14. mesto), vodiće grčevitu borbu za opstanak i malu prednost dajemo domaćinu.

Na Istoku se zna "ko vedri i oblači", i Trayalu pripadaju sve počasti. Jedini su srpskoligaš bez poraza, primili su najmanje golova, postigli najviše pobeda (11) i osvojili 37 bodova. Odlazak u kruševačko predgrađe Meševo je prilika za novo dokazivanje. Pojačani za strelca Krstića, Dragićević, Pecića i Jordanova  (pozajmica) lider će biti još jači u ofanzivi, još kad se priključi kapiten Gašić teškoće ih neko pomeriti sa liderske pozicije. Meševo je imalo organizacionih problema i bio je doveden u pitanje nastavak sezone, ali su se prestrojili i, kolko-toliko, pripremili za očuvanje srpskoligaškog statusa. I jednima i drugima biće veliki protivnik težak i neravan teren. Pitanje je da li će se odigrati derbi začelja u Leskovcu zbog najave Dinama da odustaju od takmičenja zbog finansijskih poteškoća i izostanka podrške lokalne samouprave. Samo čudo može spasti dva rivala od ispadanja. Sloga je bez pobede, i najverovatnije će upisati tri boda makar sluzbenim rezultatom ukoliko se Vranjanci ne pojave. Jedinstvo je u odnosu na jesen dosta oslabljeno i pouzdan sastav Knjaževčana (bez poraza šest utakmica) je u izvesnoj prednosti. Preostalih pet duela na programu su u nedelju. Pažnju privlači okršaj dojučerašnjih prvoligaša Radničkog i GFK Dubočice. Piroćanci igraju kod kuće ofanzivno, promenili su sastav i protiv sebe će imati silno pojačane Leskovčane koji se neće zadovoljiti sadašnjom pozicijom. Sa novim trenerom Markom Perovićem i vedetama Tomićem, Vidojevićem i ostalima, uigravaće tim za narednu sezonu, sa motivom da na novom stadionu osvoje naslov. Biće zanimljivo i neizvesno u duelu između Vlasine i GFK Jagodine. Dva rivala iz sredine tabele jesenas su igrali promenljivo, mada se od aktera više očekivalo. Svilajnčani su na visokom trećem mestu sa deset pobeda i dolazi im Pčinja koja je u finišu jeseni sa četiri vezane pobede nadoknadila ranije propuste. Domaćin je bliži pobedi ali ne smeju potceniti čvrst i iskusan tim iz Trgovišta. Oslabljena Budućnost (ostali bez Krstića, Brankovića...) gostuje u Negotinu i biće im teško da očuvaju sadašnju poziciju. "Hajduci" su na skupštini izabrali novog čelnika Živojina Markovića i UO. Dobili su osam novih igrača, jači su i očekuje se egal meč gde svako ima svoje adute. Brzi brod predstavlja najprijatnije iznenađenje prvog dela prvenstva, deveti su i bez poraza u zadnjih pet utakmica. Rudari" su na šest duela bez poraza, ali sa 16 bodova nisu spokojni. Očekuje se tvrda i borbena predstava sa malom prednošću na strani ekipe iz niškog predgrada.


Sloga (P) 3 : 0 Rađevac
Budućnost (A) 0 : 2 Jedinstvo
GFK Sloboda 3 : 0 RSK
Takovo 1 : 3 Mačva 1929
Sušica 2 : 1 Smederevo 1924
Sloga (BB) 3 : 0 Sloga (K)
Trepča 0 : 2 Real
Borac 1926 1 : 0 Mladi radnik 1926
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Sloboda 30 19 6 5 63
2 Sloga (P) 30 19 6 5 63
3 Jedinstvo 30 16 8 6 56
4 Borac 1926 30 16 4 10 52
5 Mačva 1929 30 13 12 5 51
6 Smederevo 1924 30 13 9 8 48
7 Sloga (BB) 30 12 9 9 45
8 Takovo 30 10 11 9 41
9 Real 30 10 11 9 41
10 Mladi radnik 1926 30 10 8 12 38
11 Rađevac 30 9 9 12 36
12 Sušica 30 8 10 12 34
13 Budućnost (A) 30 8 5 17 29
14 Sloga (K) 30 7 7 16 28
15 RSK 30 3 7 20 16
16 Trepča 30 3 6 21 15