XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Usvojen novi Statut OK Srbije

Novi Statut Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), usvojen je na vanrednoj Skupštini OKS u sali u hotelu Zira sa 59 glaosva „za“ i četiri uzdržana. Prisustvovala su 63 delegata od 82 koliko je skupštinski saziv. Novim Stautom OKS predviđeno je da ubuduće članovi Skupštine OKS budu samo predstavnici olimpijskih sportova, što je u skladu i sa novim Zakonom o sportu Srbije,  a da se neolimpijski sportovi udružuju i ostvaruju svoja prava u Sportskom savezu Srbije.
- Organi, komisije i radna tela OKS ostaće da rade u sadašnjem sastavu sve do završetka Olimpijskih igra u Londonu 2012. posle čega će doći do izbora u skladu sa novim Stautom OKS – istakao je predsednik OKS Vlade Divac.- Takođe, predstavnici neolimpijskih sportova će i ubuduće moći da budu uključeni u rad OKS kroz radna tela i komisije pa će se i na taj način očuvati veza sa njima. Prilikom izrade novog Stauta OKS konsultovali smo i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) a nacrt je prošao i široku javnu raspravu.

Dragan Atanasov zamenik ministra omladine i sporta Srbije istakao je u uvodnoj reči da su Ministarstvo omladine sporta, OKS i Sportski savez Srbije na istom zadatku, da utvrde zakonsku regulativu za sport i obezbede nesmetano funkcionisanje srpskog sporta u predolimpijskoj godini kako bi što više srpskih sportista učestvovalo na OI u Londonu iduće godine.

Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije je naglasio:
- Postojala je i još uvek se oseća zabrinutost među sportskim radnicima  šta donosi novi Zakon o sportu i da li će klubovi i organizacije moći da svoj propise i pravne akte na vreme usklade sa njime. Nema mesta bojazni, zakon daje odličan temelj i već se to pokazalo i u praksi, a obaveza OKS i Sportskog saveza Srbije je da prvo usaglase svoje stute i pravilnike i da potom pomognu, rečju i delom i ostalim članovima velike sportske porodice u Srbiji da donesu nove akte.

Predsednik radne grupe OKS za izradu novog statuta Dejan Simić naglasio je da  je OKS morao da usvoji novi Stutat do ovog roka jer ga na to obavezuju i propisi MOK  koji ne dozvoljava promenu pravnih akata godinu dana pre početka olimpijskih igara. Naglasio je da su skoro sve primedbe, koje nisu bile brojne, na pojedine članove Stuta OKS usvojene.

Delegat Biatlonskog saveza Srbije  na Skupštni OKS Milivoje Ilić apelovao je da predstavnik zimskih sportova i ubuduće obavezno ima jedno mesto u Predsedništvu OKS:
- Ne sumnjamo u dobru volju sadašnjeg predsednika OKS Vlade Divca da pomogne da predstavnik zimskih sportova bude na izvoru odlučivanja, ali bi bilo bolje da se ne oslanjamo na etičnost i moralnost, već na snagu pisanog svetovnog zakona – rekao je mr Milivoje Ilić.- Jer, ako ne budemo  obezbedili da zimski olimpijski sportovi imaju delegata,  može da se dogodi po onoj narodnoj „Daleko od očiju – daleko i od srca“.

Dejan Simić je u odgovoru na ovu primedbu naglasio da je bilo dovoljno vremena da Biatlon savez Srbije predloži ovakav amandman i da bi se on sigurno razmatrao, posle čega je Staut OKS i usvojen. U radnom Predsedništvu vanredne izborne Skupštine OKS bili su doživotni počasni član MOK Borislav Stanković, Ivan Todorov, Žarko Paspalj, Željko Tanasković i Dejan Simić.