XS
SM
MD
LG

Kanjiža: Gradimo rukomet, na dobrom smo putu

Na poziv predsednika Opštine Kanjiža, Roberta Fejstamera, Slobodan Višekruna, generalni sekretar RSV i Vladimir Knežić, predsednik Takmičarske komisije RSV su posetili opštinsku upravu Kanjiža, gde je i održan sastanak na kom su, pored pomenutih, prisustvovali i Zoran Teslić, član opštinskog veća za sport i omladinu, Igor Vuković, predsednik sportskog saveza opštine Kanjiža i Adam Ivković, predsednik RK "Kanjiža".

"Na početku razgovora, želim da vam se zahvalim što ste imali razumevanja i odazvali se našem pozivu. Veoma mi je bilo krivo, što ovaj susret nismo upriličili kada ste pre petnaestak dana bili u Kanjiži, ali tada smo imali sastanke u vezi kreiranja budžeta, za narednu godinu, ali i neke probleme u komunikaciji između sportskog saveza i opštine i nisam blagovremeno obavešten, ali ono što je najvažnije jeste da ste vi došli i da smo sada svi zajedno tu, pa možemo da razgovaramo o konkretnim problemima, o kojima ste već upoznati, pa će nam biti lakši i razgovor." - rekao je predsednik opštine, u uvodnom delu sastanka.

Nakon toga, Slobodan Višekruna je, prisutnima ukratko izneo detalje, vezane za rad i funkcionisanje saveza, a nakon toga i ukazao na neke probleme, sa kojim se susreću rukometni klubovi ove opštine. "U dopisima, koje smo razmenili, ali i u usmenim razgovorima, izvršili smo urgenciju za rešavanje određenih problema. Jedan, koji "para uši" jeste problem naplate termina za treninge klubovima. Svesni smo da je sportska hala u vlasništvu Banje Kanjiža, ali takođe smo svesni činjenice da ova dva rukometna kluba rade isključivo sa decom iz Kanjiže i naseljenih mesta ove opštine, a nedopustivo je da deca treniraju na betonu. Sa druge strane, kada imaju treninge u hali, klub potroši oko 70% sredstava za plaćanje termina u hali, te sredstva koja preostanu nisu ni blizu dovoljna za pokrivanje troškova takmičenja i ostalih obaveza, koje imaju svi klubovi".

Na ovo se nadovezao i Knežić: "Vi ovde imate sreće što su momci, koji vode klub izuzetno korektni i posvećeni u želji da klub podignu na zdravim osnovama i zaista se trude da realizuju što više aktivnosti, snalazeći se za donacije kod privrednih subjekata. Izuzetno je pozitivno što oni sa procesom animiranja dece i uključivanjem u rukomet kreću već u predškolskom uzrastu, gde su čak i rekvizite poklonili pojedinim vrtićima, kako bi deca kroz igru mogla da zavole sport. To treba podržati, jer se radi o veoma dobroj priči, koja je u interesu dece i roditelja, a samim tim je i interes lokalne samouprave veoma primetan".

Foto: RSV

Na ova dva izlaganja se osvrnuo i Fejstamer: "Meni je drago da rukometni klub "Kanjiža" ima sve ove aktivnosti i toliki broj dece, o čemu nisam imao potpune informacije. Pre nepunih godinu dana smo osnovali sportski savez i želimo da na jedan realan način pomognemo "pravim klubovima". Kada kažem pravim, mislim na klubove, koji u svojim redovima imaju našu decu, jer mi želimo da se deca bave sportom. U toku je realizacija projekata, vezanih za sanaciju i adaptaciju sportsko-trenažnih objekata, a ušli smo i u razgovore, vezane za proširenje kapaciteta hale, kako bi se ovde mogli organizovati i ozbiljniji sportski događaji. Klubovi, koji misle da će opstati tako što u ekipama imaju sve igrače "sa strane", varaju se, ako se nadaju da će im lokalna samouprava pomoći u tome. Mi imamo skroman budžet, ali se trudimo da što veći procenat izdvojimo za sport i to će biti usmereno za našu decu, jer za profesionalne klubove niti imamo uslova, niti želimo da ih imamo. Obećavam da ćemo uraditi nešto kako bi klubu pomogli da ostvari više termina, a od njih očekujemo malo bolju komunikaciju i informisanje javnosti o njihovim aktivnostima, jer pozitivne stvari treba promovisati".

Tokom sastanka su predstavnici lokalne samouprave i saveza razmenili informacije o tekućim problemima, koji su prisutni u sportu na teritoriji opštine Kanjiža, ali je rezime da je potrebno da se rukomet, posle duže pauze, opet podigne i da će rukovodstvo opštine pomoći da do toga i dođe.