XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Zorana Arunović najbolja sportistkinja, Novak Đoković najbolji sportista u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Najbolja sportistkinja u 17. izboru Olimpijskog komiteta Srbije je Zorana Arunović strelac Crvene zvezde, svetska šampionka i vicešampionka, a za prestižnu nagradu kandidati su bili i Bobana Veličković i Andrea Arsović evropske prvakinje vazdušnim pištoljem, odnosno vazdušnom puškom! Primila je trofej na svečnosti u Narodnoj skupštni Republike Srbije u prisustvu velikog broja uglednih zvanica, olimpijaca, trenera i predstavnika sponzora.

Najbolji sportista je teniser Novak Đoković, treći na svetskoj rang listi, pobednik turnira u Dubaiju i Pekingu, član pobedničke reprezentacije Srbije u Devis kupu. Kandidati su bili i strelac Nemanja Mirosavljev (treći na SP), odbojkaš Nikola Grbić (treće mesto na SP, najbolji tehničar SP), veslači Nikola Stojić i Marko Marjanović (treći na EŠ), Nikola Jovanović (drugo mesto na EŠ do 63 kg u tekvandou) i vaterpolista Vanja Udovičić (treće mesto na EŠ). Nagradu je primio brat Marko Đoković.Odbojkaškoj ženskoj reprezentaciji Srbije pobednici Evropske lige, pripala je titula najbolje ekipe i nije bilo drugih kandidata. Nagradu su primile Sara Klisura i Sanja Malagurski.

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije, treća na SP, je najbolja ekipa. Kandidati su bili i vaterpolisti (treći na EŠ). Nagradu je primio Miloš Terzić.Plivač Velimir Stjepanović osvajač srba na 100 kraul i bronze na 100 delfin na letnjim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru, je najbolji mladi sportista. Kandidati su bili i vicešampion Evrope u džudou Aleksandar Kukolj (do 63 kg), džudistkinja Julijana Savić (prva na EŠ) i atletičar Božidar Antunović (drugi  na SP). Nagradu je primio generalni sekretar PVS Vladimir Anušić.

Reprezentacija Srbije u uličnoj košarci koja je na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru osvojila zlato u sastavu Saša Avramović, Nemanja Bezbradica, Stefan Popovski - Turanjanin i Marko Radonjić proglašena je za najbolji  mladi tim u 2010. Kandidati su bili i ženska juniorska odbojkaška reprezentacija (druga na EŠ) i muška juniorska odbojkaška reprezentacija (treća na EŠ).

Devis kup reprezentacija Srbije (Novak Đoković, Janko Tipsarević, Viktor Troicki i Nenad Zimonjić) osvajač Devis kupa dobitnik je trofeja za najuspešniju ekipu u individualnim sportovima. Trofej je primio Slobodan Živojinović predsednik TSS.
Treneru Novaka Đokovića, Slovaku Marjanu Vajdi pripala je titula trenera godine. Đoković je bio 63. na ATP listi kada je Vajda počeo da radi sa njim 2006. Već u julu 2007. postao je Đoković svetski reket broj tri i na ovoj poziciji je i danas.

Trofej Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koji se ove godine dodeljuje pod motom „Sport – inspiracija mladima“ dodeljen jeodbojkašu Nikoli Grbiću koji se oprostio na SP od reprezentacije. Državni dres oblačio je 287 puta, ima olimpijsko zlato 2000. i bronzu 1996, svetsko srebro i broznu, evrosko zlato, srebro i bronzu, bronzu u Svetskom kupu, uz četiri srebra i jednu bronzu u Svetskoj ligi. Nagradu je primio brat Vladimir Grbić.

Specijana priznanja pripala su paraolimpijcima Borislavi Perić - Ranković i Branislavu Ristiću.Povodom sto godina od osnivanja Olimpijskog komiteta Srbije, svi osvajači  olimpijskih medalja kao i učesnici olimpijskih igara dobili su specijalne „Značke stogodišnjice“. U ime osvajača zlatnih medalja značku je primila Svetlana Kitić (rukomet, olimpijski šampion 1984. u Los Anđelesu), u ime osvajača srebrnih trofeja Aleksanadar Šapić (vaterpolo, Atina 2004.) i u ime bronzanih medaljaša Stevan Pletikosić (streljaštvo, Barselona 1992.). Učesničku značku primila je, u ime svih učesnika, atletičarka Olivera Jevtić, trostruki olimpijac. Ostali dobitnici moći će da svoje značke podignu u Olimpijskoj kući.
-Ove godine proslavili smo veliki jubilej, 100 godina od osnivanja Srpskog olimpijskog komiteta, ugostili smo predstavnike Evropskih olimpijskih komiteta na 39. Generalnoj skupštini, dobili prve olimpijce za London 2012. strelce Zoranu Arunović, Andriju Zlatića, Damira Mikeca i Nemanju Mirosavljeva, a u 2011. je pred nama veliki cilj da, uz pomoć Ministarstva omladine i sporta Srbije i Vlade Vojvodine kao i sportskih prijatelja iz sponzorskog pula,  stvorimo kvalitetan tim za Olimpijske igre u Londonu – rekao je u pozdravnoj reči Vlade Divac predsednik OKS. -  Na kraju ove uspešne godine čestitam svima 100 olimpijskih godina u Srbiji i želim srećne novodišnje i Božićne praznike.

Trofeje su uručili ministar omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković, predsednik OK Srbije Vlade Divac, potpredsednici OKS Ivica Todorov i Žarko Paspalj, generalni direktor Telenora Ćel Morten Jonsen, član IO Vojvođanske banke Efstaratia Funduku i druge predstavnmici sponzora.