XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Divac potpisao poziv za učešće na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

BEOGRAD, 26. oktobar (Info centar).- Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije potpisao je zvanični poziv za učešće tima Srbije na letnjim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u Brazilu od 5. do 21. avgusta 2016. na svečanosti u beogradskom hotelu Hajat.

Prisustvovala je Maja Gojković, predsednik Narodne skupštine Srbije, članovi diplomatskog kora, veliki broj istaknutih sportskih radnika i sporista, veterana srpskog sporta i brojni predstavnici sponzora. Na počasnoj bini našla se i većina sportista koji su do sada osvojili olimpijske vize za Rio u indvidualnim sportovima atletika (7), plivanje (3), rvanje (1), kajak (10), streljaštvo (9) i veslanje( 2). Od ekipnih sportova vize imaju ženska odbojkaška i košarkaška reprezentacija i vaterpolisti.

Od strelaca prisustvovali su su osvajač srebra na OI u Londonu 2012. Ivana Anđušić Maksimović, Andrea Arsović, Jasna Šekarić, Bobana Veličković, Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić, dok je deveti član streljačke ekspedicije za Rio Milenko Sebić bio odsutan jer je na trenerskom kursu Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF).

Prisustvovali su i predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović, generalni sekretar Nenad Petković, sportski direktor Srećko Pejović, član stručnog štaba Dragan Donević, treneri Goran Maksimović, Goran Mikec, Boban Marković i Mitja Grgić, osvajač velikog kristalnog globusa ISSF za pobedu u finalu Svetskog kupa i broj jedan na svetskoj rang listi za vazdušni pištolj Zorana Arunović i njen trener Jelena Arunović kao i drugi prijatelji streljačkog sporta.

Godinu dana pre početka Igra predsednik Međunarodnog olmpijskog komiteta upućuje poziv nacionalnim olimpijskim komitetima za učešće koji potpisivanjem i zvanično prihvataju učešće.

- Naš tim u ovom trenutku broji 69 sportista što je bolje nego u istom periodu pre Igara u Lodnonu 2012.- istakao je Vlade Divac.- Što je još važnije, imamo i rezultaski napredak, jer ako sagledamo osvojene medalje na SP i EŠ u proteklih godinu dana i 15 medalja, od toga osam zlatnih, sa prvih Evropskih igara u Bakuu ove godine, možemo da budemo više nego zadovoljni: naši sportisti su na pravom putu.

Divac se zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu omladine i sporta Srbije i članovima sponzorskog pula na podršci i poručio sportistima:

- Važno je da kada krenete put Rija, krenete sa osećanjem da ste jedan tim, da bodrite jedni druge i budete jedni drugima najveća podrška. Tako se stvara snaga koja prelazi na pojedinca kada je to najpotrebnije, a ta snaga će nam doneti medalju više…

Džon Kiricis, generalni direktor Deleza Srbija, generalnog sponzora olimpijskog tima za Rio, istakao je:

- Sportisti su najbolji ambasadori Srbije i ponosni smo što smo ne čelu sponzorskog pula koji ih podržava. Bićemo uz vas, vaš uspeh će biti i naš. Imajte na umu osnovne sportske vrednosti, hranite se zdravo da budete snažni i dajte sve od sebe na terenu…

Milica Mandić osvajač olimpijskog zlata u tekvondou u Londonu 2012. je na najboljem putu da ostvari normu i za Rio na osnovu svetske rang liste. Poručila je u ime sportista:

- Svima nam je želja da u Riju osvojimo medalje, da budemo na postolju i čujemo himnu Srbije. Želja nam je i da se na platou ispred Skupštine Beograda okupimo po povratku i u karnevalskoj atmosferi proslavimo nove olimpijske medalje Srbije. Prvi put sam se takmičila u Londonu i ostvarila san - osvojila sam olimpijsko zlato. Sada je predamnom novi izazov, teško je doći do titule olimpijskog šampiona, ali je još teže odbraniti je…