XS
SM
MD
LG

Ostavka uprave uslov da Krušik u nedelju igra u Valjevu sa Slobodom

Pod geslom “ NEODGOVORNI I NEZNALICE NEĆE GASITI VALJEVSKI FUDBAL” prvotimci trećeligaša Krušika u nedelju neće igrati prvenstveni meč u Valjevu sa Slobodom iz Čačka, ukoliko čelnici kluba do početka utakmice sa Slobodom iz Čačka(nedelja 17,30) ne podnesu pismene ostavke i obavežu se da nikada više neće kročiti na stadion, jer nisu ispunili ni delić  obaveza prema igračima.

Na ovako oštar i krajnje neuobičajen potez odlučili su se listom svi članovi seniorskog pogona Krušika, čvrsto rešeni da konačno pokrenu proces oslobadjana valjevskog fudbala iz jarma nametnute grupe nesposobnih, nekvalifikovanih, neodgovornih diletanata.

Agonija FK Kušik počela je postavljenjem novog mendžmenta fabrike početkom 2014. Bivši generalni direktor fabrike je suspednovan, a zatim mu je bez ijedne dokazane optužbe uručen i otkaz. “Čišćenje” kruga fabrike postalo je nova moda, prenelo se ubrzo i u fudbalski klub. Odlukom novog menadžmenta fabrike umesto stare uprave protekla četiri meseca su potvrdila mnogo bolje, postavljena je nova. Ono što je odmah palo u oči je činjenica da je većini od novopostavljenih partijskih jurišnika ovo bio i prvi kontakt sa fudbalom.

Na najoštriju reakciju fudbalere Krušika je naterala poruka praznorečivog i nikad viđenog na fudbalskoj utakmici od pre četiri meseca postavljenog za predsednika UO, svadbarskog fotografa v.d. direktora Valjevskih obdaništa, vaspitača Zlatomira Markovića. Posle svih nemušto izrečenih i nikada ispunjenih obećanja o isplati zaostalih zarada poslednja:“Ako nećete da igrate u poslednjem kolu i ne morate , igraće omladinci ili kadeti, slobodni ste ”bila je okidač za igrače.

Nameće se pitanje, mogu li Gaja, Zlaja, i ostali podrepaši menadžmenta fabrike i podobni partijski gmizavci reprizirati već viđeni scenario iz Parka Pećina gde traje višegodišnja agonija FK Budućnost. Jedan nikada fudbalski čovek je umesto da nestane posle sramne dve sezone katastrofalnog vođenja kluba u zoni, danas bezobrazno obmanjuje javnost o skoro 25 miliona dinara duga, pokazajući ustvari ono što su svi odvano prepoznali:neznanje, nesposobnost i neodgovornost.

Predsednici Zlaja i Gaja na novinarsko pitanje o nasledjenim zaduženjima i dugovima prema igračima i trenerima još uvek traže odgovor. Obećavali su da će “svojim autoritetom” obezbediti sve potrebno da klub funkcioniše, najavljivali na velika zvona kako će FK Krušik finansijski podržati menadžment fabrike na čelu sa novopostavljenim generalnim direktorom Mladenom Petkovićem, viđenim jednom na stadionu kada je obezbedjen opstanak. Ako radnici Krušika prihvataju šarene laže o ukidanju minimalca, novim poslovima, radu u tri smene, podsetiću 1.jun davno prošao, a do danas nisu dobili ni drugi deo aprilskih primanja.

Fudbaleri nisu baš toliko strpljivi.Gde je granica biće poznato 15.juna.

Ističu da su organizovani, jedinstveni, odlučni i nepokolebljivi i da će LIČNIM  primerom će pokazati radnicima fabrike i svima koji su gradili Krušik i prelepi stadion kako se treba boriti za svoja prava.

U nedelju 15.juna biće u prilici  da brane deo onoga što su generacije Valjevki i Valjevaca stvarale i ostavile svom gradu. Najavljuju da se sa FK Krušik neće ponoviti scenario zla, sramnih privatizacija i uništenja svega što je imalo život i privređivalou Valjevu i davalo i sportu život. U prvom planu su stadion i klub. Fudbaleri su prepoznali trenutak. Čvrsto su rešeni da prekinu niz uništenja preostalog dobra nekada ponosa i simbola Valljeva. Dodatni impuls su obmane o isplati zarađenih plata. Sadašnja uprava, nažalost bez ikakve stručnosti i iskustva ostvarila je lako prvi cilj. Poradovali su se da će grad Valjevo izdavajati za FK Krušik tri miliona dinara po kvartalu, iaspostavilo se da su nepuna tri miliona namenjena fabričkom klubu za celu kalendarsku godinu.

Novi menadžment fabrike nasledivši predhodno “počišćeno” rukovodstvo fabrike, po istom scenariju je ubacio  “svoj kadar” partijske fudbalske diletante da budu na čelu kluba u Trećoj ligi!?

 Nelegalno vanredno skupštinsko zasedanje FK Krušik bez saglasnosti trećine delegata, ili polovine članova Upravnog odbora, manjina od 13 novih članova Skupštine, je donelo apsurd da manjina preuzme klub. Bez predhodno utvrđenog broja delegata sa pravom glasa, nezakonito na predlog novog predsednika Skupštine, novi saziv od 31 člana, umesto dotadašnjih 47 odlućuje o svemu. Bivši predsednik diplomirani mašinski inženjer Radovan Terzić je prekršio proceduru i protivno Statutu kluba sazvao vanrednu izbornu Skupštinu, da bi se po svojoj želji posle svih pritisaka podneo ostavku i sačuvao radno mesto u fabrici. Skupštinsko zasedanje nalik na lošiju cirkusku predstavu iznedrilo je i sportskog direktora Ljubišu Mitrovića, iako u Statutu kluba nije postojala ni u naznakama slična funkcija. Dok za fudbalere nije bilo novca Mitroviću je plaćan stan i hrana, a četvorica “stranaca” su morali kući da se vrate, pošto su izbačeni na ulicu jer nije plaćena stanarina.

Nakaradno postavljeni sistem vrednosti i negativna selekcija nisu večni.

Počelo je izbacivanjem Crvene zvezde iz Evrope, nastavljeno napadom Nebojše Čovića na novinara Anđusa, da bi kulminacija stigla sa usvojenom ostavkom Savetu Univerziteta "Megatrend" rektora Miće Jovanovića, na zahtev ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića. Drugi ministar, omladine i sporta Vanja –Udovičić nikoga još ne proziva i ne poziva na odgovoronost, i što je najgore  nema ideju kako spasavati što se još može spasti.

U valjevskom svetu sportu slična situacija. Da li potrošio 100 miliona dinara narodnih para, ili jedan dinar,niko te ništa ne pita.

Ali došlo je vreme da neodgovorni počnu da konačno da polažu račune i susretnu se sa ličnom odgovornošču.

Fudbaleri Krušikak su otvorili Pandorinu kutiju.

Kako reče jedan od njih “Dosta nam je da gledamo kako pišaju po nama i pričaju nam kako to pada topla kiša. E više neće moći da ti isti više ne snose nikakvu odgovornost , i da ih više volimo zato što nas j...

u zdrav mozak“

Momci ni manje ni više nego zahtevaju odmah neopozive ostavke svih „Minhauzena„ spremnih da obećaju kule i gradove, a danas se skrivaju u mišjim rupama.Kažu jasno i glasno da je vreme da se valjevska deca vrate u svoj grad, ali predhodno da nestanu „ četiri jahača Apokalipse“

Prvi korak je uvek najteži. Sa polusvetom dominanatnim u fudbalu borba za opstanak je posta vrh vrhova.

Bez oklevanja jedino sportisti mogu da počnu da rešavaju svoj status na nivou grada,i to samo svi zajedno, a ne razjedinjeni. Valjevski fudbal je u apsurdnoj situaciji. Gradjani Valjeva ne pitajući se ni po kom osnovu ostaju godišnje bez 10-11 miliona dinara. Nekakva komisija je po samo njoj poznatim kriterijumima opredeljuje od pomenute sume polovinu za zonašaFK Budučnost, za takmičenje u 4.ligi Srbije. Trećeligaš Krušik ima samo 2,5 miliona koliko i treći privilegovani klub mesne zajednice Peti Puk. I toliki novac nije dovoljan pa je većina fudbelera su praznih džepova, klubovi su do guše u dugovima i posluju na ivici kriminala, a i niko u upravama ne napušta predsednička mesta.

 Sindrom zla, bahatosti, arogancije i pokvarenog neprihvatanja odgovornosti,kako lične i moralne tako i one komandne,izražene materijalnom i krivičnom odgovornošću hara Srbijom.

Kvazi rukovodeća fudbalska elita je najveći dokaz srpske fudbalske propasti. Odozgo iz FSS, preko najvećih klubova sve je preslikano do dna. Danas fudbaleri traže da grešni odu iz FK Krušik, ali sa pečatom lične odgovornosti, izgubljene voljom vlasti decenijama unazad. Svojom postupcima i postavljanjem poslušnika vlast se trudi, ne od juče, da devastira svaki zdraviji posebno sportski ambijent, abolirajući neznalice bilo kakve odgovornosti. Ovakav model ponašanja bio je motivator i za sve na funkcijama da slobodno rade šta hoće. Politikanski predsednici klubova opušteno govore javnosti o novom zaduživanju i gomilanju dugova kao i o neplaćenim porezima i doprinosima, duboko svesni činjenice da će njihov nerad i  javašluk proći nekažnjeno.

Rad i uspeh danas ocenjuju nesposobni, nestručni diletanti nus produkt besmislenog partijskog sistema podobnosti, poslušnosti, moralnog zla i otpada ljudskog roda, ćiji se egzistencija i život zasnivaju na služenju i dodvoravanju moćnima, da ih slučajno ne iznevere, jer će u suprotonom biti zgaženi i nestaće.

Lični primer odgovornosti najvili su su fudbaleri Krušika. Obećanje dato zimus da neće izneveriti sebe, radnike najveće valjevske fabrike Krušik su ispunili. Rezulat je ostvaren, ali sada počinje borba da za svoj rad dobiju što im i pripada.

Spremni su da se odreknu dela materijalnih prinadležnosti, samo očekuju da njihov uspeh prepozna grad, fabrika i ljudi iz sporta.

Menadžement Krušika je na ispitu odgovornosti za izdate garancije nesposobnima u nakaradno postavljenom sistemu nevrednosti. Danas je og znanja daleko važnija pripadnost partiji na vlasti, I jedini je garant sigurnom putu ka dnu i proposti.

Pozitivna jasna i nedvosmislena poruka da će istrajati na putu ozdravljenja valjevskog sportsko -ekonomskog ambijenta ozbiljno obolelog od laži, prevara, licemerja, neznanja, nerada, nepotizma korupcije i javašluka u nedelju 15.juna će biti na prvoj velikoj proveri, tim pre što predsednik Zlatomir Marković ne haje na odlučnost proizvođaća rezulatata i drsko najavljuje da će ih ukoliko ne izađu na teren zameniti omladinci.

Treneri obe mladje selekcije(juniora i kadeta) javno su demantovali Markovića tvrdnjom da im ne pada na pamet da dozvole deci nastup, tim pre što omladinci Krušika naredne srede i subote igraju ključne mečeve baraža za Omldinsku ligu Srbije sa Metalcem iz G. Milanovca. Razlog naravno nisu mesecima neisplaćena primanja, već nešto mnogo više čast i dostojanstvo profesije kojom se bave.

Podrška stručnog štaba

Jovan Stanković od zimus trener Krušik sa prvom saradnikom Rašom Markovićem u celosti je uz igrače sa kojima je izborio opstanak.

-Došao sam na poziv prijatelja da radim u Valjevo, ne zbog novca sigurno. Sa momcima u ovakvim uslovima smo zajednički stigli do cilja. Podržavam ih u njihovim verujem iskrenim i poštenim stavovima. Svašta im je obećavano, a takoreći ništa nije ispoštovano. Zataškavanje i guranje problema pod tepih ne vodi nikuda. Valjevo ne sme da ima tri kluba, od toga dva u zoni, a zajedničko svima je borba da se preživi. Jedan ali pravi organizovan klub je dovoljan . Kvalieta ima ne za Prvu nego za Superligu Srbije. Sesti i dogovoriti se kako i s kim do cilja. Samo zajedništvom i odlučnošću, sa dosta edukovanih trenera, infrastrukurom , tri stadiona, može se mnogo dobrog uraditi. Rang je tu, 10 milona nije za podcenjivanje. Pitanje za čelnike grada je šta su čekali do sada i zašto su dozvolili da fudbal u Valjevu padne na ovako niske grane-upozorava Jovan Stanković, u više navrata svestan situacije u klubu doma'in zajedničkih večera posle dalekih putovanja sa ekipom.

Otvorili Pandorinu kutiju, fudbaleri Krušika u nedelju na ispitu časti i odbrane  ličnog dostojanstva

    PRIJATELJ  SVETA SPORTA  HUMANOSTI, LJUBAVI I POŠTOVANJA ČOVEKA

                                          AUTO CENTAR   BUCA VALJEVO

NUDI NAJKVALITETNIJI I NAJJEFTINIJI AUTO GAS ZA VOZILA I DOMAĆINSTVA

                                         NA ŠABAČKOM PUTU - NON STOP

                         NAJVEĆI IZBOR AKUMULATORA SVETSKIH MARKI 

                U KNEZ MIHAILOVOJ -STARI GRAD - I NA ŠABAČKOM PUTU

                      NAJPOVOLJNIJA PONUDA  POLOVNIH AUTOMOBILA

                                      AUTO CENTAR   BUCA  VALJEVO

 

              ŠABAČKI PUT BB  TEL: 014-287-400 I 064 – 232-85-71


Rudar 1 : 0 Pobeda
Mladi radnik 2 : 3 Železničar
GFK Jasenica 1911 4 : 1 Partizan
Polet 2 : 0 Bane
Mačva 2 : 0 Šapine
Krušik 2 : 0 Sloboda
Seljak 3 : 3 Loznica
Jošanica ND 2011 0 : 1 Šumadija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva 30 20 8 2 68
2 Polet 30 19 6 5 63
3 Loznica 30 18 9 3 63
4 Železničar 30 16 7 7 55
5 Šapine 30 13 10 7 49
6 Rudar 30 13 10 7 49
7 Jošanica ND 2011 (-1) 30 12 6 12 41
8 Pobeda 30 11 8 11 41
9 Seljak 30 9 10 11 37
10 Bane 30 10 5 15 35
11 Krušik 30 7 12 11 33
12 Šumadija 30 8 9 13 33
13 Partizan 30 8 2 20 26
14 GFK Jasenica 1911 30 6 6 18 24
15 Mladi radnik (-1) 30 6 6 18 23
16 Sloboda 30 4 6 20 18