XS
SM
MD
LG
10.10.2024 Administrator

Svetski dan mentalnog zdravlja - Inkluzija važna za sport

Čak 90% sportskih radnika veruje da je inkluzija u sportu veoma važna, skoro 80% njih izjavilo je da je više treninga ili resursa o socijalnoj inkluziji i interkulturalnim pitanjima u sportu poželjno, dok više od trećine njih kaže da su se susreli sa diskriminacijom, rezultati su ankete Instituta za ženski sport.

"Kroz sport devojčice uče da vrednuju sebe, lakše prihvataju pohvale, postaju pozitivnije ka okruženju i sa manje preispitivanja okrenute su ka ciljevima koje lakše i ostvaruju. Više od polovine ispitanika u našoj anketi smatra da devojčice iz različitih kulturnih i socijalnih sredina nisu dovoljno uključene u sportske aktivnosti, što je za nas u Institutu, pokazatelj da moramo još jače da radimo na smanjivanju tog jaza", izjavila je Irena Anđelković, psiholog u Institutu za ženski sport.

Na Svetski dan mentalnog zdravlja, Institut za ženski sport, podseća na važnost samopuzdanja koje kroz sport može da se razvije u najranijim godinama. Više od pedeset sportskih stručnjaka i radnika učestvovalo je u anketi o inkluziji koja je sporovedena tokom septembra u Beogradu.

IŽS poziva sve roditelje i staratelje da se priključe besplatnim školama sportova koje su im dostupne u njihovim lokalnim zajednicama. Ovo je prilika da zajedno gradimo zdraviju i aktivniju budućnost. Za sve informacije i uspis možete pozvati broj telefona Instituta 063 238204, posetiti websajt www.institutzazenskisport.rs ili putem Instagram i Facebook profila @institutzaženskisport. Prvim dolaskom na trening počinje upis u besplatne škole sporta.