XS
SM
MD
LG

Mateja Jović rešio derbi het-trikom

Oblačno i hladno vreme, sitna kiša koja je padala cele noći u Vlasotincu, i koja je nastavila da pada skoro tokom celog toka utakmice na stadionu Rosulja, iskreno rečeno, nije nimalo omela kadete Vlasine i gostiju iz Vranja, ekipe Prestiž-Joca Ristić, da pruže odlične partije i da za utakmicu 4. kola opravdaju epitet derbija kola sasvim sigurno a verovatno i derbija prvog dela sezone u kadetskoj RIS II ligi. Ekipa iz Vranja, odnosno Škola fudbala Prestiž-Joca Ristić je sasvim sigurno najbolja škola fudbala južno od Niša. Kvalitetan i efikasan rad trenera iz ove škole je poznat u celoj Srbiji a i u okolnim zemljama sasvim sigurno, jer su njihove mlađe kategorije učestvovale na mnogim međunarodnim turnirima i tu beležili zapažene rezultate. Ipak, do pred sam početak sezone, nije se sa sigurnošću znalo da li će Vranjanci imati predstavnika u RIS II ligi ove sezone, ali su na nagovor roditelja dece, koji nisu hteli da deca odu u druge klubove već da nastave da rade sa svojim dosadašnjim trenerima, ipak odlučili da se prijave za učešće ove sezone, i ne samo to nego i da se bore za najviši plasman.

Od samog starta utakmice, od prvih nekoliko uvodnih minuta, krenula je bespoštedna borba dve ekipe na sredini terena. Videlo se odmah da domaći fudbaleri neće imati tako lak zadatak, i da će morati dobro da se oznoje i potrude kako bi ostvarili povoljan rezultat i nastave seriju pobeda i odličnih igara. Baš tako su i počeli, u prvih 5 minuta su imali dve izgledne šanse ali bez promene rezultata, da bi u osmom minutu nakon oduzete lopte na sredini terena, što je izuzetna karakteristika koja krasi ekipu od starta sezone, i odigranog duplog pasa između Jovića i Cekića, Jović ušao u šesnaesterac po levoj strani između dva odbrambena igrača gostiju i efektno, vrhom kopačke, poslao loptu u suprotan ugao golmana gostiju Petrovića za vođstvo Vlasine od 1:0. Nisu gosti klonuli duhom posle primljenog gola, nastavili su sa čvrstom igrom i sa preciznim dodavanjima na pomoćnom terenu koji je bio izuzetno težak za igru, što zbog neravnina što zbog lošeg vremena, ali kadeti Vlasine ove sezone imaju ekipu koja ima odlične igrače na sredini terena pored kojih se teško prolazi a i ako to nekome uspe tu je tandem štopera Filip Stanković i Vukašin Petković, koji podsećaju starije ljubitelje fudbala na tandem Belodedić-Najdoski, koji će uspešno rešiti svaki nastali problem. Međutim, u dvadeset osmom minutu, gosti iz Vranja su izveli dobru akciju po levoj strani njihovog napada, ušli u šesnaesterac, i nakon neopreznog starta Stankovića glavni sudija meča Milena Ristić je bila primorana da dosudi prekršaj u korist gostiju i pokaže na belu tačku. Odgovornost za izvođenje najstrože kazne preuzeo je kapiten i najbolji igrač Prestiža Luka Mitić, bio veoma siguran i izjednačio rezultat na 1:1. Kao da je taj gol dao krila gostujućoj ekipi, preuzeli su inicijativu i počeli sa ozbiljnijim napadima prema golu golmana domaćih Ognjena Pešića, ali bez konkretnog rezultata odnosno bez pravog šuta na gol. Kadeti Vlasine su se brzo povratili i nastavili sa svojom igrom, što je i dalo rezultata u četrdeset prvom minutu. Uprethodnom kolu, na gostovanju u Nišu ekipi Sinđelić, ofanzivni vezni domaće Vlasine, Mateja Jović Mata, postigao je gol u tridesetoj sekundi meča što je za sada najbrži gol lige u sezoni 2024/25, a na ovom meču, isti igrač, koji je svoje fudbalsko znanje sticao prethodnih sedam godina u ekipi Radničkog iz Niša, je postigao verovatno i najlepši gol sezone.

Nakon još jedne oduzete lopte na sredini terena, Jović je poveo loptu nekoliko metara, i sa trideset metara raspalio po lopti, koja je išla pravolinijski prema golu, kao što je to nekada radio Dejan Stanković, i ušla u gol u samo levo rašlje golmana Milana Petrovića koji je svojom paradom samo uspeo da ulepša pogodak, i Vlasina je povela sa 2:1. Tim rezultatom se i otišlo na pauzu.

U drugom delu igre je kiša počela nešto jače da pada, ali to nije smetalo malobrojnoj publici na Rosulji da odgledaju ovaj izuzetan derbi do kraja. Postalo je znatno teže za igru i jednoj i drugoj ekipi, ali su davali sve od sebe kako bi postigli još neki gol ali im to nije polazilo za nogom. Bilo je po par šansi i pred jednim i pred drugim golom ali nije bilo promene rezultata. Vezni red Vlasine Todorović, Petrović i Jović su još jednom pružili odličnu partiju, na teškom terenu za igru, zaustavljali napade opasnih gostujućih igrača koji se nisu predavali, sve do nadoknade vremena, do devedesetprvog minuta, kada je najbolji igrač danas Mateja Jović Mata rešio da stavi tačku na današnju utakmicu još jednim pogotkom i svojim prvim het-trikom u sezoni, ponovo je oprobao svoj šut kada je sa preko dvadeset metara šutnuo loptu prema golu, ovog puta drugog golmana gostiju Vasilija Stojanovića, koja je nezgodno odskočila baš ispred golmana, prevarila ga i otišla u gol za konačan rezultat od 3:1 za kadete Vlasine i oduševljenje malobrojne publike na Rosulji.

Sve u svemu, odlična utakmica na Rosulji, na trenutke i sa povišenim tenzijama kao i na svakom derbiju, ali u granicama fer i korektne igre. Domaći nastavljaju sa pobedama, sledi im gostovanje neugodnoj ekipi Radnički 1924 iz Kočana dok ekipa Prestiža za vikend dočekuje trenutno prvoplasiranu ekipu Morave iz Vladičinog Hana.

Vlasina - Prestiž Joca Ristić 3:1 (2:1)

Strelci: Mateja Jović u 8. 41. i 91. minutu za Vlasinu i Luka Mitić u 28. minutu iz penala za Prestiž. Glavni sudija meča Milena Ristić, njeni pomoćnici Nemanja Stamenković i Aleksa Spasić. Igrač utakmice: Mateja Jović - FK Vlasina.

Vlasina: Ognjen Pešić, Marko Icić, Aleksandar Stojković, Filip Stanković, Vukašin Petković, Luka Todorović (C), Vuk Petrović, Mateja Jović, Đorđe Cekić, Luka Đikić i Pavle Kuculović. Igrali su još i Ognjen Stojiljković, Mateja Jovanović, Jovan Stamenković i Nemanja Stanković. Trener ekipe Goran Đokić.

Prestiž Joca Ristić: Milan Petrović, Gavrilo Stefanović, Lazar Stojilković, Pavle Arsić, Kristobal Kadrijević, Tadija Milosavljević, Luka Mitić (C), Aleksa Nikolić, Stefan Arsić, Sergej Stojanović i Luka Stanković. U drugom delu igre su šansu dobili i Vasilije Stojanović, Dimitrije Stojanović, Mateja Cvetanović, Velko Mitić i Filip Stanković. Trener ekipe Joca Ristić.


Jedinstvo 2 : 2 BSK
Radnik 4 : 0 Radnički 1924 (K)
Vlasina 3 : 1 Prestiž - Joca Ristić
SFK Morava 5 : 1 OFK Sinđelić
Mladost 5 : 0 Aluminijum
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK Morava 4 4 0 0 12
2 Vlasina 4 3 0 1 9
3 Prestiž - Joca Ristić 4 3 0 1 9
4 Mladost 4 3 0 1 9
5 Radnik 3 2 0 1 6
6 Radnički 1924 (K) 4 1 1 2 4
7 OFK Sinđelić 3 1 0 2 3
8 BSK 4 0 2 2 2
9 Jedinstvo 4 0 1 3 1
10 Aluminijum 4 0 0 4 0