XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Žene nisu dovoljno zastupljene u sportu u Srbiji

BEOGRAD, 19. mart (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije istakala je na okruglom stolu “Položaj žena u Srbiji” da žene nisu dovno zastupljene u sportu:

- U Srbiji je tek svaki deseti aktivni sportista žena, dok se zvanjem trenera može pohvaliti samo šest odsto predstavnica lepšeg pola – naglasila je Alisa Marić u Domu Narodne skupštine i istakla da Ministarstvo omladine i sporta nastoji da u Srbiji ženski i muški sport budu ravnopravni, obzirom da je sport i dalje „muški bastion“.

Prvi put u istoriji republičkog parlamenta osnovana je „Ženska parlamentarna mreža“ Skupštine Srbije koju čine sve poslanice, njih 82, u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti i ekonomskog položaja žena, povećanja učešća žena u političkom životu Srbije i njihovog uticaja na donošenje novih zakona i i praćenja postojećih.

- Postoji dobra polazna tačka, obzirom da je Milica Mandić trenutno najpopularniji sportista u Srbiji. Olimpijske igre u Londonu na kojima je učestvovalo 5.000 sportistkinja protekle su u znaku žena – rekla je Alisa Marić i dodala da su to bile prve igre na kojima su sve države učesnice imale pored muških i ženske takmičarke u svojim olimpijskim timovima. - Poruke koje pošaljemo sa ovog skupa čuće svi i mogu da pomognu da se položaj žena popravi.

Govorile su i ministar zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Željka Knežević, narodni poslanik i predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandra Tomić, narodni poslanik Dubravka Filipovski, Nj. K. V. princeza Katarina Karađorđević, savetnik predsednika Indonezije Meutia Hata i koordinator „Ženske parlamentarne mreže“ Marija Obradović.

Na okruglom stolu se čulo i da u Srbiji od raka dojke godišnje oboli 4.000 žena, od kojih umre 1.600, da u Srbiji još uvek postoji podela na muške i ženske poslove, da je u prošloj godini stradao veliki broj žena od posledica fizičkog nasilja, kao i da žene nisu dovoljno zastupljene u društvenom životu.