XS
SM
MD
LG

U Trsteniku održan memorijalni šahovski turnir "Dejan Bzenić 2024"

Dejan Bzenić trstenički šahista,foto D.Ivanović

U znak sećanja na poznatog i više puta nagrađivanog šahistu Dejana Bzenića, u prostorijama šah kluba ’’Prva petoletka’’ čije je boje i branio na 64 polja u prvenstvenim susretima i na drugim takmičenjima, održan je Memorijalni šahovski turnir ’’Dejan Bzenić 2024’’. Na ovom turniru je učestvovalo 105 šahista iz četiri zemlje, među kojima je bilo i 8 FIDE majstora. Turnir su organizovali Šah klub ’’Prva petoletka’’ Trstenik i porodica Bzenić. Ćerka Dejana Bzenića, Dejana de Simone zahvalila se ovom prilikom domaćinima na podršci u organizaciji turnira kao i svim učesnicima.

"Dejan je zaslužio da mu se na ovaj način odužimo za sve što je svojim rezultatima učinio za naš šah klub, da podsetim da je on višestruki amaterski prvak Srbije, amaterski prvak bivše Jugoslavije, Pobednik mnogih održanih turnira, od svoje 19 godine života igrao je na prvoj tabli ekipe Trstenika. Kruna njegove karijere je finalni turnir prvenstva Jugoslavije 1991. godine u Banji Vrućici, na kome je postao prvi nosilac Međunarodne titule Fide majstora u Trsteniku. Imao je dosta ponuda od klubova ostao je veran svom Trsteniku i eto rešili smo da počnemo da organizujemo ovaj Memorijalni šahovski turnir", kaže Miroslav Marković predsednik ŠK ’’Prva petoletka’’ i rukovodilac ovog turnira.

Nakon odigranih 9 kola na ovom turniru prvo mesto osvojio je Miroslav Miljković iz Niša, drugo mesto Siniša Dražić iz Novog Sada a tgreće mesto osvojio je internacionalni majstor Miloš Milošević iz Beograda. Kapustin Pavel iz Kazahstana je bio najuspešniji omladinac a Fide majstor Slavko Azarić je bio najuspešniji veteran. Od domaćih šahista najuspešniji su bili Ivan Đoković i Zoran Radovanović. Turnir je protekao bez problema.