XS
SM
MD
LG
19.04.2024 Kragujevac Wild Boars

CEFL: Veprovi na pobedu u Gracu

Foto: Kragujevac Wild Boars

Aktuelni šampioni Srbije u američkom fudbalu, Kragujevac Wild Boars-i, započinju evropsku odiseju gostovanjem austrijskim Graz Giants-ima, u četvrtfinalu CEFL lige, u subotu, od 15 časova.

Kragujevčani od samog osnivanja imaju bogatu tradiciju uspešnih nastupa u evropskim takmičenjima. Tokom proteklih godina često su svrstavani u TOP 20 timova Evrope, a najzapaženiji učinak ostvarili su 2011. ulaskom u finale EFAF kupa. Tu godinu završili su na 10. mestu EFAF liste, što je bio najbolji plasman jednog srpskog kluba, a zanimljivo da su tu sezonu započeli upravo iz Austrije, gde su deklasirali Hohenems Blue Devils-e (51:7). Nadaju se da bi mogao da se ponovi sličan scenario, a još jedna koincidencija je da bi u tom slučaju u polufinalu najverovatnije ponovo išli u francuski Tonon, gde su te godine savladali Black Panthers-e (35:22).

- U istoriji Divljih veprova međunarodne utakmice su uvek bile bitne za razvoj igrača i stvaranje zajedništva i prave timske atmosfere. Prošle godine bili smo domaćini u obe utakmice CEFL kupa, ali gostovanja imaju posebnu draž. Ovakvi mečevi donose uvek novo iskustvo za sve igrače i trenere. Primećujem da se oseća pozitivna trema i takmičarska tenzija pred ovaj susret i to me raduje – rekao je glavni trener Veprova, Predrag Šćekić.

Veprovi su i prvi osvajači CEFL lige (tadašnji SELAF), a ove godine vraćaju se na tu scenu posle trofeja u CEFL kupu.

- Nakon osvojenog CEFL Kupa, želimo da se što bolje pokažemo i u CEFL ligi ove godine. Na putu do trofeja pobedili smo prvake Češke i Mađarske i mlađi igrači su shvatili da možemo da se nosimo sa većinom timova u Evropi – podvukao je Šćekić, koji je i selektor reprezentacije Srbije.

Sa druge strane, i tim iz Graca spada u sam krem američkog fudbala u Evropi. Osnovani su pre više od 40 godina i, kao i Veprovi, 10 puta bili šampioni svoje zemlje i jednom CEFL lige. Međutim, u svojim vitrinama imaju i tri pehara EFAF Kupa. Uz to dolaze iz zemlje koja je uz Nemačku najjača sila u Evropi i svake godine daju veliki broj mladih igrača za nacionalne selekcije. Kao i Šumadinci, trenutno su lideri domaćeg šampionata, sa maksimalnim učinkom.

- Džajantsi su odlično utrenirana ekipa, sa odličnim stručnim štabom. Ofanzivni i defanzivni koordinatori su Amerikanci, a trener specijalnih timova je bio glavni trener ELF tima iz Milana prethodne sezone. Tim je sačinjen od mladih igrača, ali njihovo neiskustvo se ne vidi na utakmicama koje smo imali prilike da pogledamo. U Austriji se igra ozbiljan fudbal u svim kategorijama, tako da oni imaju zavidno iskustvo u skladu sa svojim godinama. Kvalitet je ujednačen na svim pozicijama, zaista su kompaktan tim i svi obavljaju svoje zadatke na visokom nivou – otkriva Šćekić.

Iako se radi o odličnom protivniku, Veprovi vide svoju šansu i nadaju se uspešnom startu.

- Smatram da imamo dobre šanse da pobedimo, ako budemo fokusirani i damo sve od sebe. Odigrali smo tri utakmice i ušli u takmičarsku formu. Mislim da smo spremni da odigramo najbolju utakmicu dosadašnjeg dela sezone – zaključio je Šćekić.

Drugi srpski predstavnik, beogradski Vukovi, gostovaće timu Guelfi iz Firence, a preostala dva četvrtfinalna para čine: Stockholm Mean Machines (Švedska) – Manchester Titans (Engleska) i Calanda Broncos (Švajcarska) – Copenhagen Towers (Danska).


Pastuvi Požarevac : Vukovi Beograd
Mammoths Kikinda : Blue Dragons Zemun
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por SCR
1 Wild Boars Kragujevac 3 3 0 1.000
2 Vukovi Beograd 4 3 1 0.750
3 Blue Dragons Zemun 4 2 2 0.500
4 Pastuvi Požarevac 2 0 2 0.000
5 Mammoths Kikinda 3 0 3 0.000