XS
SM
MD
LG
03.06.2023 Kragujevac Wild Boars

Veprovi osvojili CEFL Kup u poslednjim sekundama

Igrači Kragujevac Wild Boars - foto: arhiva kluba

Posle velike drame i poena u samom finišu susreta, kragujevački Divlji veprovi osvojili su CEFL Kup, takmičenje u američkom fudbalu koje okuplja timove iz centralno-istočne Evrope, pobedom nad mađarskim Vukovima iz Budimpešte, na terenu SC „Pampas“, u Donjoj Trnavi, rezultatom 51:45. Veprovi su vodili tokom čitave utakmice, ali su iskusni gosti, sa velikim brojem mađarskih reprezentativaca u svojim redovima, uspeli da preokrenu dva i po minuta pre kraja. Sve je stalo u poslednji napad Veprova, koji je deset sekundi pre kraja okončan tačdaun pasom Ajzee Grina ka Strahinji Stepoviću.

Veprovi su fantastično otvorili utakmicu i poveli već iz druge akcije. Američki kvoterbek Grin pronašao je Stepovića na sredini terena, a vrsni vajdrisiver atraktivno uhvatio loptu, oslobodio se čuvara i istrčao do end zone (7:0).

Mađari su izjednačili krajem uvodne deonice, dugačkim pasom od 50 jardi, Marka Benčića ka Ferencu Bartošu, ali su se domaći vratili u vođstvo na startu drugog perioda. Strpljivo su pomerali lance kratkim akcijama i to materijalizovali trčanjem Eštona Hrda za tri jarda (14:7).

Potom je Branislav Petrović pokupio fambl protivničkog kvoterbeka na ivici crvene zone, ali nije se to dobro završilo po Kragujevčane, jer je lajnbeker Gergelji Horvat pročitao nameru Grina, presekao mu pas i vratio ga za tačdaun, ali uz neuspešan ekstra poen – 14:13.

Nije to pokolebalo ofanzivce Wild Boars-a, pa je Ešton Hrd „ubacio u petu brzinu“ i u svom prepoznatljivom stilu istrčao tačdaun sa polovine terena (21:13). Uzvratili su odmah gosti i još jednim dalekometni pasom, ovoga puta Marka Benčića ka Tamašu Vargi, iskoristili nesporazum u sekunderiju protivnika. Pokušali su potom da u potpunosti anuliraju zaostatak, ali je veteran Vladimir Radenović izblokirao pas, te je njegov tim ostao na „plus dva“ – 21:19.

Do odlaska na odmor vođa napada Kragujevca, Ajzea Grin, pokazao je da pored trkačkih ima i odlične bacačke sposobnosti, pa je sa end zonom spojio mladog hvatača Danijela Zunđu, a Stojković pogodio i četvrti PAT za dva poseda prednosti – 28:19.

Wolves-i su se spremali da smanje zaostatak pred nastavak susreta, ali je odlično reagovao i defanzivni deo kragujevačkog tima. Radenović je sekovao iskusnog kvoterbeka Benčića, a zatim je Milan Stojanović izblokirao pas i primorao rivala na pant. Hrd je zatim sjajno vratio ispucavanje za nekih 40-ak jardi do samo 9 jardi od protivničke najbranjenije zone, ali njegovi saigrači nisu uspeli to da materijalizuju do poluvremena.

Mađari su imali prvi posed u drugom poluvremenu i odmah ga iskoristili još jednim dugačkim dodavanjem, Marka Benčića ka Martinu Ciroku (28:26). Veprovi su potom iz par trčanja Grina i Hrda za tili čas stigli nadomak end zone, ali ponovo nisu realizovali napad. Ipak, za to nisu bili kažnjeni zahvaljujući još jednoj dobroj reakciji odbrane. 

I kada već nije išlo poentiranje iz crvene zone, Hrd je preuzeo stvari u svoje ruke, iskoristio odlične blokove i istrčao 63 jarda za tačdaun – 35:26.

Na ulasku u poslednju deonicu tim iz Budimpešte poentirao je pasom Benčića ka Peteru Vargi (35:33) i nagovestio dramatičan finiš. Posle dužeg vremena probudio se ponovo Strahinja Stepović i iz dve akcije osvojio pola terena za nove poene – 42:33. Za nastavak neizvesnosti Benčić se pobrinuo novim pasom ka Bartošu (42:39), ali je onda raspoloženi Radenović izblokirao ekstra poen, pokupio loptu i pretrčao ceo teren za dva poena na kontu Veprova. To je umnogome promenilo situaciju, jer eventualni fild gol Mađarima nije bio dovoljan ni za pobedu, ali ni produžetak.

Kragujevčani su potom propustili priliku da dokusure protivnika. Dva puta je Grin prebacivao Stepovića, posle čega je usledio odličan pant do 15 jardi. Ipak, to je bila dovoljno dobra pozicija za Mađare. Benčić je uputio loš pas ka Ciroku na sredini terena, ali je ovaj ipak uspeo da iz par pokušaja uhvati loptu, iskoristio smušenu reakciju protivničkih čuvara i istrčao do end zone za preokret (45:44).

Momentum je bio na strani Mađara, a posle neuspešnog pretvaranja za dva poena Veprovi su krenuli u poslednji napad za koji su imali samo dva i po minuta. Uz dosta muke su pomerali lance do nekih 30-ak jardi, dokle su dva puta bivali primorani na konverziju trećeg dauna i jednom četvrtog, ali odatle je išlo daleko lakše. Međutim, vreme je bilo ograničavajući faktor. Na 10 sekundi pre kraja našli su se na pet jardi od end zone i bilo je pitanje da li rizikovati fild golom ili rizikovati još jednim pokušajem i mogućnošću ostanka bez vremena za pokušaj šutem. Glavni trener Predrag Šćekić odlučio se na drugu opciju i taj rizik se isplatio. Ajzea Grin uputio je lob pas u sam ćošak end zone, a maestralni Strahinja Stepović umakao čuvaru u uhvatio tačdaun za pobedu.

Ostalo je dovoljno vremena tek za pokušaj Vukova za vraćanje kik-ofa, ali je on osujećen na sredini terena.

Medalje je igračima uručio gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, a pobednički pehar Bratislav Milanović, osnivač i direktor MIND grupe, inače generalnog sponzora Veprova.

Kragujevac Wild Boars – Budapest Wolves 51:45 (7:7, 21:12, 7:7, 16:19)
7:0 Ajzea Grin pas 64 jarda ka Strahinji Stepoviću, Jovan Stojković PAT
7:7 Mark Benčić pas 50 jardi ka Ferencu Bartošu, uspešan PAT
14:7 Ešton Hrd trčanje 3 jarda
14:13 Gergelji Horvat vraćanje intersepcije 25 jardi, neuspešan PAT
21:13 Hrd trčanje 40 jardi, Stojković PAT
21:19 Mark Benčić pas 47 jardi ka Tamašu Vargi, neuspešno za dva
28:19 Grin pas 29 jardi ka Danijelu Zunđi, Stojković PAT
28:26 Benčić pas 65 jardi ka Martinu Ciroku, uspešan PAT
35:26 Hrd trčanje 63 jarda, Stojković PAT
35:33 Benčić pas 11 jardi ka Peteru Vargi, uspešan PAT
42:33 Grin pas 13 jardi ka Stepoviću, uspešan PAT
42:39 Benčić pas 14 jardi ka Bartošu, izblokiran PAT
44:39 Vladimir Radenović sejfti, vraćanje posle izblokiranog PAT-a
44:45 Benčić pas 60 jardi ka Ciroku, neuspešno za dva
51:45 Grin pas 5 jardi ka Stepoviću, Stojković PAT


Novi Sad Wild Dogs 0 : 35 Wild Boars Kragujevac
SBB Vukovi Beograd 50 : 0 Blue Dragons Zemun
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por SCR
1 Wild Boars Kragujevac 6 6 0 1.000
2 SBB Vukovi Beograd 6 4 2 0.667
3 Blue Dragons Zemun 6 1 5 0.167
4 Novi Sad Wild Dogs 6 1 5 0.167