XS
SM
MD
LG

Sportska publicistika: Knjiga „Pričao mi Gliga“ Miroslava Nešića predstavljena u Kragujevcu

KRAGUJEVAC, 23. februar (Info centar).- Knjiga „Pričao mi Gliga“ Miroslava Nešića, novinara i autora kultne radio emisije Prvog programa Radio Beograda „Sportski spomenar“, svojevrsna životna ispovest legendarnog velemajstora Svetozara Gligorića, predstavljena je u prostorijama Šahovskog klubu Radnički u Kragujevcu.

U prepunoj sali, o knjizi su govorili autor Miroslav Nešić i urednik šahovske rubrike Politike Marjan Kovačević.

Sjajni domaćini bili su šahovski radnici kluba Radnički predvođeni predsednikom Goranom Šutićem i generalnim sekretarom, internacionalnim majstorom Zoranom Novoselskim.

- Kada sam počeo da razmišljam o knjizi, prva pomisao mi je bila da li će Gligorić prihvatiti, jer sam znao da je izuzetno skorman čovek, a takođe poslednjih godina okrenuo se muzici, tako da sam ga sa malom zebnjom upitao da li hoće da priča – rekao je Miroslav Nešić.- Prijatno sam se iznenadio kada je pristao, uz uslov da izbegnemo susretanja četvrtkom jer je, tog dana, svake nedelje imao časove muzike. Tako su počela naša druženja i posle godinu dana imao sam materijal za dve knjige. Želeli smo da knjigu predstavimo na Gligin 90. rođendan prošle godine, ali na žalost, nije dočekao njen izlazak iz štampe.

Nešić je posebno naglasio da je Gligorić otvoreno govorio i o uspesima ali i neuspesima, o gorkim ali i lepim životnim trenucima i da nije izbegavao neprijatne teme:

- Svo vreme naših razgovora, ni jednom od njega nisam čuo ružnu reč ili psovku a o šahistima, šahovskim radnicima i ljudima sa kojim se sretao u životu, uvek je govoro sa poštovanjem i uvažanjem njihovog rada i rezultata. Svetozar Gligorić je bio gospodin i za šahovskom tablom, ali i u životu – naglasio je Nešić.- Umeo je da ispriča i anegdote o velikanima svetskog šaha tako da ih ni na koji način nije povredio ili omalovažio. U engleskom izdanju koje priprememo, ubacićemo i jedan deo koji Gligorićeve šahovske karijere kojeg nema u ovom izdanju, a to je njegova uloga u „Selekciji sveta“ u mečevima protiv SSSR.

Marjan Kovačević je ukazao na činjenicu da knjiga ima onu posebnu, dragocenu, osobinu da te od početka privuče i da je ne ispustiš iz ruku dok je ne pročitaš:

- Ovo je priča o životu i usponu siročeta i sirotana, jer je to bio upravo Svetozar Gligorić i to je ona ogromna vrednost ove knjige- istakao je Kovačević.- Gliga je upravo bio to – siroče bez oca i majke i siorotan, gimnazijalac na prijemu povodom rođendana prestolonaslednika u sakou iskrpnjenih laktova. Ogromnom upornošći u bezgraničnim talentom vinuo se do visina u čak tri oblasti – šahu, novinarstvu i muzici. Novinarstvo je teška profesija, a Gligorić je bio sjajan novinar – profesionalac, i pored toga što mu je šah bio glavna preokupacija. Nije on zapostavio šah ni poslednjih godina, već ga je samo stavio u drugi plan. Bio je izvaredan sagovornik novinarima, njegove britke analize i savršene ocene i u poznim životnim godinama pomagale su i meni, ali i ostalim kolegama, da obogatimo tekstove o nekim skorašnjim događajima kao na primer o meču Topalova i Kramnika.

Kovačević je posebno istakao Gligorićev osećaj za meru i kada je opanjkavan i optuživan za nešto zašta nije bio kriv:

- Njegov odgovor, koji je i u ovoj knjizi, na užasno pismo Kasparova posle prekida meča sa Karpovim 1985. gde je bio sudija, pokazalo je svu Gligorićevu veličinu, sa jedne, i mizernost velikog šahiste i lošeg čoveka Kasparova sa druge strene. Najgore je što je upravo domaća, jugoslovenska, ondašnja „šahovska kuhinja“ sve zakuvala, ali Gligorić, iako je za to znao, nije nikada rekao ni jednu ružnu reč o onima koji su sve zamesili.

O druženju i mečevima sa Gligorićem govorio je i dugogodišnji predsednik kragujevačkog Radničkog, kasnije i predsednik ŠS Srbije, FIDE majstor Miodrag Milićević:

- Gligorić je pobedio na Šampionatu Jugoslavije 1959. u Kragujevcu i za naš grad i šahiste vezivale su ga lepe uspomene. Želeli smo da dođe 2008. i bude gost na Šampionatu Srbije upravo u Kragujevcu. Pozvao sam ga i rekao je da će doći na svečano otvaranje samo ako nije u četvrtak, jer tada ima časove klavira. Na žalost, pogodilo se da otvaranje bude upravo u četvrtak i nije mogao da prisustvuje. Takav je bio Gliga, svega što bi se prihvatio radio je studiozno i veoma ozbiljno – rekao je Milićević.

Na kraju lepe šahovske večeri posvećene velikanu svetskog šaha Svetozaru Gliriću, Miroslav Nešić je potpisivao primerke knjige „Pričao mi Gliga“. Zahvalio se, još jednom, izdavaču „Šahovskom klubu Beograd“ i predsedniku Aci Milićeviću, kao i tehičkom uredniku Ivani Labović i Predragu M. Popoviću koji je priredio knjigu za štampu, na izuzetnoj pomoći da ovo delo obogati našu sportsku publicistiku.

Recenzenti su bili velemajstor Aleksandar Matanović i pesnik i šahista Ljubivoje Ršumović. U knjizi je objavljeno preko 100 partija uz više od 80 fotografija od kojih je većina prvi put štampana.

Knjigu je izdao „Šahovski klub Beograd“ pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Knjiga može da se kupi i u prostorijima Šah kluba Beograd Ulica kralja Milana 27 (prvi sprat).

Svetozar Gligorić preminuo je 14. avgusta 2012. u Beogradu u 89. godini