XS
SM
MD
LG

Laništanin: Turnir u Španiji prava priprema za SP


Foto: @J.L.Recio (RFEBM)

Ženska seniorska reprezentacija Srbije priprema se za Svetsko prvenstvo koje počinje u sredu u Danskoj, a finalne pripreme odrađuje u Španiji.Santander je bio domaćin međunarodnog turnira na kom je pored naše selekcije i domaće ekipe, učestvovala još i Argentina i Japan.

Otvorile su izabranice Uroša Bregara svoje učešće trijumfom “pravo iz aviona” nad Aregntinom, a potom ih je porazio japanski tim, kao i Španija.

Jedna od najiskusnijih igračica srpskog nacionalnog tima, Marija Laništanin, analizirala je sva tri susreta, počevši od trijumfa nad Argentinom rezultatom 28:18.Došle smo umorne s puta ali smo ušle maksimalno ozbiljno u meč sa Argentinom, što je i rezultat kasnije potvrdio. Iako je bilo prostora za još bolju igru, bile smo zadovoljne”, počela je 28-godišnja rukometašica, a potom se osvrnula na poraz od Japana (38:22).

Način na koji Japan igra bilo je donekle iznenađenje za nas, veći deo tima se prvi put susreo sa tim. Dublja odbrana, agresivnija, brzo trčanje, njihova igra se svodi na polukontre i kontre. Svaku našu grešku su iskoristile. Uprkos rezultatu, ta utakmica nam je možda najviše značila da se pripremimo za sve ono što nas čeka na Svetskom prvenstvu jer se u drugoj fazi ukrštamo sa njima i biće nam mnogo lakše da se pripremimo.”Iako su nastup u Španiji završile porazom (24:18), igra je bila zadovoljavajuća, naročito u defanzivi.

Protiv Španije smo odigrali dobro drugo poluvreme, gol razlika je bila -1 samo. Posebno smo zadovoljne odbranom, dobro smo funkcionisale i odgovarale na sve njihove kombinacije”, zaključila je Laništanin.Srbija svoje učešće na Svetskom prvenstvu počinje u subotu 1. decembra, a turnir u Santanderu bio je prava priprema za rivale u grupi, domaćina Dansku, Rumuniju i Čile.

Bio je odličan potez što smo odigrale ovaj turnir pred odlazak u Dansku, da manje iskusne devojke shvate da šampionat sveta ne može da se poredi sa našim klupskim takmičenjima. Verujem da ćemo zahvaljujući ovim utakmicama dosta drugačije ući u mečeve na Svetskom prvenstvu, a posebno na prvoj utakmici sa Danskom koja nam je najteži protivnik, a imaće i prednost domaćeg terena. Privilegija je igrati sa takvim protivnikom i mnogo će značiti za sticanje iskustva našeg podmlađenog sastava!”

Rukometašica Srbije zaključila je razgovor jasnom porukom. Želimo da uđemo u svaki meč na Svetskom prvenstvu hrabro i ozbiljno, da damo svoj maksimum i ne dozvolimo da bilo kome budemo lak plen. Borićemo se do poslednjeg minuta svake utakmice!”